Izsludināts iepirkums izstāžu zāles jaunbūvei Elejas muižas parkā Ziņas

Izsludināts iepirkums izstāžu zāles jaunbūvei Elejas muižas parkā

Otrdiena, 23 februārī, 2021

 Jelgavas novada pašvaldība šonedēļ izsludinājusi iepirkuma konkursu izstāžu zāles jaunbūvei Elejas muižas parkā, paredzot jau šovasar sākt SIA "Livland Group" projektu īstenošanu dzīvē, un pieteikumus pretendenti var iesniegt līdz 15.martam, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Pašvaldības skatījumā, jauna izstāžu zāles būvniecība Elejas parkā ir viens būtiskākajiem šī gada Jelgavas novada pašvaldības infrastruktūras projektiem. Veiksmīgas iepirkuma procedūras noslēguma gadījumā būvniecības darbus Elejas muižas parkā iecerēts sākt vasarā.

Elejas muižas apbūve, tai skaitā parka teritorija ir kultūrvēsturiski nozīmīgs ansamblis. Jelgavas novada pašvaldības īpašumā ir lielākā parka daļa, ko pašvaldība kopusi un uzturējusi vēl pirms Jelgavas novada izveides 2009.gadā.

"Neskatoties uz to, ka pašvaldībai nepieder viss Elejas muižas komplekss, pašvaldībai ilglaicīga darba procesā izdevies parku attīstīt un padarīt par nozīmīgu tūrisma objektu Zemgalē un Latvijā," uzsvēra novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Pēc viņas paustā, šogad, plānojot budžetu, nācās ļoti pārdomāti pārskatīt visus izdevumus, arī plānotos būvdarbus. Izvērtējot samazināta budžeta iespējas, galvenokārt šogad tiek pabeigti jau iesāktie projekti, vai atbalstīti tie, kuros pašvaldībai ir projektu saistības, kā, piemēram, jaunās izstāžu zāles būvniecība Elejas parkā.

"Lai parka un vēsturisko ēku atjaunošanas, labiekārtošanas darbi būtu atbilstoši parka apmeklētāju prasībām, vajadzībām un interesēm, lai teritorija kalpotu par iedvesmas, rekreācijas un atpūtas objektu, būvnieku uzdevums būs vēsturiskajām vērtībām pievienot mūsdienu izpildījumu," uzsvēra Lonerte.

Pašvaldības nākotnes iecere ir atjaunot un pārbūvēt arī vairāk nekā 50 gadus seno estrādi, kurai arī jau ir izstrādāts tehniskais projekts.

"Pašreiz Elejas muižas parkam piemīt sezonāla rakstura iezīme, jo tas aktīvāk tiek izmantots vasaras mēnešos. Izstāžu zāles celtniecība un estrādes atjaunošana nodrošinātu parkam aktīvu tūrisma plūsmu visa gada garumā un iespējas pasākumus ziemā organizēt ne tikai brīvdabā, bet arī telpās," klāstīja Lonerte.

Precīzas veicamo darbu izmaksas būs zināmas pēc izsludinātā iepirkuma procedūras beigām, kad tiks noskaidrots darbu veicējs.

Kā ziņots, īstenojot projektu "Jaunu ilgtspējīgu risinājumu integrācija kultūras mantojumā" un ieguldot 424 806 eiro, Jelgavas novada pašvaldība plāno Elejas muižas parkā ieviest modernus risinājumus parka popularizēšanai un sākt izstāžu zāles celtniecību.

Elejas muižas apbūves vēsturiskās liecības glabā informāciju par parka ainavu, sākot ar tā būvniecības laiku 19.gadsimta sākumā. 20.gadsimta sākumā Georgs Kūfalts izstrādāja Elejas muižas parka paplašināšanas plānu, kas iekļauj plastiskus, plaša mēroga celiņu tīklus ar plašām laucēm un salīdzinoši mazākām kokaugu stādījumu grupām.

Ņemot vērā šo faktu un godinot vēsturisko Kūfalta ieguldījumu Elejas muižas un Žagares parku tapšanā, arī šajā projektā tapusi iecere viņa devumu izpētīt un popularizēt, sagatavojot materiālu par Kūfaltu, kā arī iekļaujot to gan Elejas, gan Žagares muižu parku infrastruktūrā.

Savukārt viens no būtiskākajiem Jelgavas novada projekta ieguvumiem infrastruktūras ziņā ir jaunās izstāžu zāles būvniecība Elejas parkā iepretim estrādei, uzsvēra pašvaldībā. Jau 2016.gadā arhitekts Ēriks Cērpiņš izstrādāja Elejas parka izstāžu zāles kā jaunbūves un esošās estrādes pārbūves būvprojektu, ņemot vērā, ka Elejas parks un muižas apbūve ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Izstāžu zāle būs gaiša un stiklota vienstāva ēka 298 kvadrātmetru platībā un tā paralēli esošajai parka alejai atradīsies vietā, kur pašlaik atrodas skatītāju tribīnes - iepretim estrādei. Savā ziņā pati ēka kļūs kā daļa no amfiteātra, jo ēkai pret esošo estrādes laukumu pakāpienu formā būs izbūvētas arī skatītāju vietas.

Plānots, ka izstāžu nams kļūtu par vietu semināriem, nodarbībām, meistarklasēm un izstādēm, telpās varēs izvietot interaktīvus ekspozīciju ar mērķi atainot Elejas muižas vēsturi, Tējas namiņa restaurācijas procesu, eksponēt oriģinālo vēsturisko siju elementus un kopumā veidot ekspozīciju par Elejas muižas vēsturisko apbūvi, parku un personībām, kas veidojušas Elejas muižu.

Pēdējos gados parkā jau ir paveikti vērienīgi darbi, lai muižas ansamblis tiktu saglabāts un apmeklētajiem kļūtu interesants. Elejas muižas ansamblis ir vieta, kur ik gadu tiek rīkoti novada svētki, tā kļuvusi par iecienītu kāzu ceremoniju vietu un tūristu un vietējo cilvēku pastaigu vietu.

Projekts "Jaunu ilgtspējīgu risinājumu integrācija kultūras mantojumā/NovelForHeritage" tiks īstenots līdz 2022.gada 30.jūnijam. Projekta kopējās izmaksas veido 851 017 eiro, Jelgavas novada pašvaldības projekta daļa ir 424 806 eiro, un šī summa ietver Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas finansējumu 361 085 eiro apmērā, pašvaldības finansējumu 42 481 eiro un valsts līdzfinansējumu 21 240 eiro.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē