Bonava Latvija: Jauno dzīvokļu būvniecībā Rīga drīzumā varētu sākt pietuvoties Viļņai un Tallinai Ziņas

Bonava Latvija: Jauno dzīvokļu būvniecībā Rīga drīzumā varētu sākt pietuvoties Viļņai un Tallinai

Trešdiena, 17 februārī, 2021

 Jauno dzīvokļu būvniecībā Rīga drīzumā varētu sākt pietuvoties Viļņai un Tallinai, no kurām pagaidām jūtami atpaliek, intervijā aģentūrai LETA sacīja nekustamā īpašuma attīstītāja "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

"Domāju, ka Rīga uzņems apgriezienus. Igaunijā, piemēram, cilvēku rocība ir lielāka tieši finansējuma pieejamības ziņā. Igaunijā ir daudz mazāka ēnu ekonomikas ietekme, līdz ar to daudz lielākam cilvēku lokam ir pieejams finansējums. Tas ir faktors, kas ir dzinis Tallinu uz priekšu, salīdzinot ar Rīgu," teica Kļaviņš.

Viņš skaidroja, ka pēc iepriekšējās krīzes Latvijā tirgus attīstību sabremzēja dažādi alternatīvie nodokļu režīmi, kas liedza cilvēkiem iegūt finansējumu mājokļa iegādei. Pagājušā gada laikā gan situācija ir uzlabojās, samazinot pelēkajā sektorā strādājošo Latvijas iedzīvotāju skaitu. 

"Taču šī problēma nav izskausta pavisam - pandēmija atkal izgaismoja šo problēmu: ja tu strādā pelēkajā sektorā, maksā mazus nodokļus, tad arī krīzes situācijā nav pieejams atbalsts. Valsts iet pareizajā virzienā prom no šiem alternatīvajiem nodokļu režīmiem, tādēļ domāju, ka situācija ar laiku uzlabosies," pauda Kļaviņš.

Viņš arī norādīja, ka Viļņā jaunu dzīvokļu būvniecības virzītājs ir ļoti spēcīga iekšējā migrācija - Viļņas veiksmes stāsts ir tas, ka tā spējusi radīt ļoti daudz jaunu darbavietu, kas arī ir spēcīgs dzinulis migrācijai uz pilsētu. Tas savukārt tieši attiecas uz pieprasījumu pēc mājokļiem, ko tirgus ir spējis akumulēt.

"Arī Rīgā notiek šī migrācija, taču tas datos neatspoguļojas, jo reti kurš jaunietis, sākot strādāt un īrēt dzīvokli Rīgā, pārdeklarē savu dzīvesvietu, bet domāju, ka ar laiku tas notiks. Arī jaunais Īres likums sakārtos daudzus jautājumus un mainīs tirgu. Domāju, ka Rīga sāks lēnām "pievilkties" klāt Tallinai un Viļņai," sacīja Kļaviņš.

"Bonava Latvija" īsteno ekonomiskā segmenta un biznesa klases mājokļu attīstīšanu, būvniecību un pārdošanu Rīgā, attīstot projektus tādos Rīgas mikrorajonos kā Purvciems, Teika, Ķengarags, Šampēteris, Rīgas klusais centrs un Krasta ielas rajons.

"Bonava Latvija" mātesuzņēmums "Bonava" ir nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. Uzņēmums ir pārstāvēts Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Igaunijā un Latvijā, 2019.gadā sasniedzot pārdošanas rezultātus 15,5 miljardu Zviedrijas kronu (1,46 miljardu eiro) apmērā. "Bonava" akcijas kotē "Nasdaq" biržā Stokholmā.

Visu interviju ar Kļaviņu var lasīt aģentūras LETA sadaļā "LETA+" (https://www.leta.lv/plus/084364C6-C090-4883-BA24-B1E8A1F07751/ ) un biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Intervijas" (http://nozare.lv/comments/item/084364C6-C090-4883-BA24-B1E8A1F07751/ ).

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē