Jūs ceļat māju? Kā samazināt termisko tiltu ietekmi mājas celtniecībā? Aktuālie padomi

Jūs ceļat māju? Kā samazināt termisko tiltu ietekmi mājas celtniecībā?

Pirmdiena, 8 martā, 2021

Būvējot energoefektīvu māju, mūsu galvenā prioritāte ir minimizēt potenciālos enerģijas zudumus, uzstādīt efektīvu siltumizolāciju un nodrošināt pienācīgu gaisa necaurlaidību.

Mūsdienās ne tikai būvniecības profesionāļi, bet arī atsevišķi māju cēlāji zina vai spēj ātri atrast kā un kādiem līdzekļiem panākt vēlamo rezultātu - kā uzstādīt energoefektīvas konstrukcijas, veidot noslēgtus konstrukciju savienojumus un plānot celtniecību tā, lai nodrošinātu pareizu atsevišķu sistēmu uzstādīšanu.

Tajā pat laikā, būvējot energoefektīvu māju, ir atsevišķas ēkas vietas, kurās ir sarežģīti nodrošināt vēlamo gaisa necaurlaidību un panākt vēlamo rezultātu. Šādas vietas rada papildu sarežģījumus un riskus, ņemot vērā potenciālo mitruma un termisko tiltu negatīvo ietekmi. Un termisko tiltu ietekme uz ēkas energoefektivitāti ir milzīga.

 

 

Termisko tiltu ietekme uz ēkas energoefektivitāti ir milzīga.

Ēkas galveno nodalījumu - sienu, jumta, grīdu - izolēšana nav ļoti sarežģīta. Taču tādu atsevišķu konstrukciju savienojumu kā jumta savienojuma vietas ar sienu, sienu savienojuma vieta ar pamatiem, logu utt. pareiza uzstādīšana var radīt noteiktas problēmas. Kopā tie tiek dēvēti par termiskajiem tiltiem. Termiskie tilti vienmēr tiek ņemti vērā, aprēķinot ēkas siltuma zudumus.

Savienojumu detaļu uzstādīšana, lai likvidētu termiskos tiltus un panāktu pilnīgu sirdsmieru, likvidējot pelējuma veidošanos, konstrukcijas elementu sasalšanu vai temperatūras svārstības ēkas ārējā konstrukcijā, rada vislielākos sarežģījumus.

 

 

Slikti uzstādītas savienojumu detaļas rada siltuma zudumus un augstākus enerģijas rēķinus, konstrukcijas elementu sasalšanu, mitruma iekļūšanu un pelējuma veidošanos.

Energoefektīvās ēkās gan izolācijas biezums, gan pareizi uzstādīti savienojumi ir ārkārtīgi svarīgi.

 

Galvenā uzmanība – uz savienojumiem

Mūsdienās termisko tiltu likvidēšana savienojumos starp pamatiem un konstrukcijām, kuras tie atbalsta, parasti tiek panākta ar izolācijas apvalka uzstādīšanu. Parasti šim nolūkam tiek izmantots plastmasas izolācijas risinājums, taču tas nozīmē, ka tiek ignorēti atsevišķi svarīgi aspekti:

 

  • Kad uz stabiem tiek uzstādītas betona pamata sijas, izolācijā tiek izveidotas spraugas stabiem, tādējādi radot ejas aukstuma iekļūšanai.
  • Kvalitatīvas izolācijas uzstādīšana pamata sijām ir sarežģīts uzdevums un prasa daudz laika.
  • Plastmasas izolāciju iemīļojuši visa veida kaitēkļi un grauzēji, kurā tie var iekļūt un izveidot midzeņus. Šī problēma ir vēl izteiktāka augsnē, un šādas iekļūšanas likvidēšana ir visai sarežģīta.

 

Putu stikls - unikāls risinājums

Lietuvas ēku izolācijas tirgū ienācis jauns termisko tiltu izolēšanas risinājums, kas īpaši paredzēts ēku savienojumiem - FOAMGLAS® Perinsul HL, putu stikla ķieģelis.

FOAMGLAS® Perinsul HL paredzēts, lai nodrošinātu nepārtrauktu izolācijas slāni un likvidētu termiskos tiltus dažādos ēku savienojumos, pat vietās, kur nepieciešama augsta spiedes izturība, piemēram, zem mūrētām vai koka karkasa sienām, zem logu ailēm un durvīm, parapetu līmenī un līdzīgās vietās.

FOAMGLAS® izstrādāts no tīra stikla. Stikls ir neorganisks, pārstrādājams materiāls, kas ir gandrīz pilnībā noturīgs pret novecošanos. Materiālu veido sapakotas noslēgtas stikla šūnas un tas aptver šādas svarīgākās izolācijas īpašības - tam ir augstākā A1 ugunsdrošības klase, augsta spiedes izturība bez deformācijas (0% deformācija līdz pat 2750 kPa), tas ir pilnībā izturīgs pret ūdeni un tvaikiem (µ = ∞), noturīgs pret kaitēkļiem, tam ir augstākie vides aizsardzības sertifikāti un savā klasē labākie siltumvadītspējas indeksi.

 

 

FOAMGLAS® izstrādāts no pārstrādāta stikla un miljoniem noslēgtu stikla šūnu.

Pateicoties tā augstajai spiedes izturībai, FOAMGLAS® Perinsul HL tiek uzstādīts kā pirmais ķieģeļu slānis tieši uz pamatiem, tādējādi radot termisko un mitruma barjeru.

Fakti

FOAMGLAS® Perinsul HL

Izturīgs pret mitrumu

Nedegošs (pamata materiāls)

Noturīgs pret augstu spiedi

Izturīgs

Noturīgs pret kaitēkļiem

FOAMGLAS® Perinsul HL efektivitāti apstiprinājušas vairākas termiskās modelēšanas simulācijas. Pēdējā no šādām simulācijām Kauņas Tehnoloģiju universitātes Arhitektūras un celtniecības institūta pētnieki izvērtējuši termisko tiltu vērtības divos izolāciju veidos. Pirmais bija plints savienojums, kurā pamati tika aptverti ar plastmasas izolāciju - 150 mm vertikāla izolācija ārpusē, 100 mm iekšējā izolācija pamata sijai un 100 mm horizontālā izolācija zem sijas (1. attēls). Otrajā risinājumā pamata sija tika aptverta ar 50 mm FOAMGLAS® Perinsul HL ķieģeļiem un tikai 150 mm ārējās izolācijas vertikālu slāni bez papildu izolācijas zem pamatiem vai iekšpusē (2. attēls).

 

  1. attēls. Pamati aptverti ar plastmasas izolācijas apvalku. 1 - silikāta ķieģeļu siena, 2 - siltumizolācija, 3 - pamatu sija, 4, 5, 6 - pamatu sijas siltumizolācija, 7 - grīdas siltumizolācija, 8 - grīdas izlīdzinošā kārta

  1. attēls. Pamati aptverti ar FOAMGLAS® Perinsul HL. 1 - silikāta ķieģeļu siena, 2 - siltumizolācija, 3 - Perinsul HL ķieģeļi, 4 - pamatu sija, 5 - pamatu sijas siltumizolācija, 6 - grīdas siltumizolācija, 7 - grīdas izlīdzinošā kārta

Termisko tiltu salīdzinošajā izvērtējumā izpētes komanda konstatējusi, ka izolācijas veids ar FOAMGLAS® Perinsul HL ir bijis pat par 30% efektīvāks. Plastmasas izolācijas risinājuma termisko tiltu Ψ vērtība bija 0,150 W/(m∙K), salīdzinot ar 0,095 W/(m∙K) putu stikla risinājumam.

Kopumā siltuma zuduma aprēķini tika veikti visai ēkai, kuras izmēri bija 9 reiz 12 metri (kopējā platība 108 m2), lai novērtētu plints savienojumu termisko tiltu ietekmi uz ēkas siltuma veiktspēju. Aprēķinos tika izmantoti abi augstāk minētie izolācijas veidi. Apkures sezonas ilgums tika noteikts 255 dienas, atšķirības starp iekštelpas un ārtelpas temperatūru bija 19,8oC, bet pārējo nodalījumu izolācija bija identiska. Māja ar plastmasas izolāciju uzrādīja 2263 kWh siltuma zudumu caur nodalījumiem. Savukārt, izmantojot FOAMGLAS® Perinsul HL, siltuma zudums veidoja 2007 kWh, nodrošinot par 10% mazāku siltuma zudumu. Šī pārbaude demonstrē viena gareniska termiskā tilta ietekmi - vienā ēkā tādi ir vairāki.

 

 

Termisko tiltu novēršanas risinājumi ap logiem un plinti, izmantojot FOAMGLAS® Perinsul HL

Termiskajiem tiltiem energoefektīvās ēkās ir liela nozīme. FOAMGLAS® Perinsul HL ir siltumizolācijas ķieģelis, kas paredzēts termisko tiltu ietekmes samazināšanai. FOAMGLAS® Perinsul HL ķieģeļu pirmšķirīgās mehāniskās, ugunsaizsardzības un termiskās īpašības ļauj tam saglabāt savu veiktspēju visu ēkas dzīves ciklu.

 

 

FOAMGLAS® Perinsul HL ķieģeļu biezums ir identisks parastu ķieģeļu biezumam

FOAMGLAS® Perinsul HL saņēmis Eiropas Tehniskā novērtējuma sertifikātu (ETA 18/0636), ko piešķir Eiropas Tehniskā novērtējuma organizācija (EOTA), kas norāda, ka šis produkts paredzēts, lai samazinātu termiskos tiltus, mitruma iekļūšanu un pelējuma veidošanos mūrētās konstrukcijās. Šis sertifikāts ir kā pamats CE marķējumam.

noname_18615 @noname_18615
https://www.buvbaze.lv/noname_18615/
8 gadu 7 mēnešu 7 dienu portālā
Bija online 13 februārī 02:00
Meklētājs būvniecības nozarē