Bonava Latvija šogad jaunu projektu būvniecībā plāno investēt vairāk nekā 30 miljonus eiro Ziņas

Bonava Latvija šogad jaunu projektu būvniecībā plāno investēt vairāk nekā 30 miljonus eiro

Svētdiena, 14 februārī, 2021

 Nekustamo īpašumu projektu attīstītājs "Bonava Latvija" šogad jaunu projektu būvniecībā plāno investēt vairāk nekā 30 miljonus eiro, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Pērn uzņēmums klientiem nodevis 388 dzīvokļus, un šogad šo apjomu iecerēts palielināt vismaz par 10%, sacīja Kļaviņš.

"Pagājušo gadu noslēdzām ar pārdoto dzīvokļu skaita pieaugumu, neskatoties uz pandēmiju un to, ka principā "izkrita" otrais ceturksnis. Pēc pandēmijas pirmā viļņa bankas nodarbojās ar kredītu pagarināšanu, un gribētāju bija daudz. Vajadzēja pielāgoties jaunajai situācijai, tomēr gadu noslēdzām ar vairāk nekā 10% pieaugumu dzīvokļu pārdošanā, savukārt gatavo dzīvokļu skaita ziņā, ko nodevām klientiem, bija vēl lielāks pieaugums," stāstīja Kļaviņš. 

Viņš skaidroja, ka pērn "Bonava Latvija" klientiem nodeva 388 dzīvokļus, savukārt pārdoti tika 319 dzīvokļi. Kļaviņš norādīja, ka gada sākumā "Bonava Latvija" plānojām lielāku pieaugumu, taču diemžēl Covid-19 situācijas dēļ tas bija mazāks, nekā cerēts. Tiesa, aizvadītā gada trešais ceturksnis bijis ļoti veiksmīgs - salīdzinājumā ar to pašu laika posmu 2019.gadā pārdoto dzīvokļu skaits pieauga par 117%.

Pagājušā gada nogalē "Bonava Latvija" paziņoja, ka 2021.gadā plānots uzbūvēt ap 1000 dzīvokļu un Kļaviņš skaidroja, ka tas ir gada plāns būvniecībai kopumā. Pagājušajā gadā "Bonava Latvija" sāka apmēram 500 dzīvokļu būvniecību, un arī šogad plāno tādu pašu apjomu. Tas nozīmē, ka gada vidū būvniecības procesā būs apmēram 1000 dzīvokļu. 

"Esam iecerējuši sākt jaunus projektus un turpināt darbus esošajos. "Krasta kvartālā" domājam par nākamās mājas būvniecības uzsākšanu, sāksim jaunu projektu Imantā, Dumbrāju ielā, tāpat Teikā, Ropažu ielā, būs jauns projekts. "Dreilinga mājās" plānojam nākamās kārtas, turpinām būvēt "Fjordus" Ganību dambī. Būvniecība ir pakārtota sezonālajam ciklam, tādēļ ir svarīgi visus projektus sākt laicīgi. Tādēļ arī šogad gada vidū visos projektos kopumā būs liels darba apjoms," stāstīja Kļaviņš.

Jautāts, kādi šogad ir plāni attiecībā uz dzīvokļu pārdošanas apjomiem, Kļaviņš teica, ka, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas turpināšanos, ir grūti izdarīt aprēķinus. Ideālajā scenārijā plāns būtu šogad pārdot vismaz par 10% vairāk nekā pērn. 

"Neskatoties ne uz ko, vajadzība pēc mājokļiem nav zudusi, banku finansējums jauniem mājokļiem ir pieejams, hipotekārie kredīti ir kļuvuši pieejamāki. 2020.gada beigās bija redzams, ka finansējums mājokļa iegādei ir pieejamāks nekā 2019.gada beigās. Iedzīvotāju ienākumu legalizācija pieaug, un pieaug arī iedzīvotāju skaits, kuriem šis bankas finansējums mājokļu iegādei ir pieejams," sacīja Kļaviņš.

Viņš pastāstīja, ka šogad investīcijās plānoti vairāk nekā 30 miljoni eiro. Tiesa, to, vai plānus izdosies īstenot, ietekmēs virkne ārējo faktoru, tostarp tas, vai izdosies iegādāties nolūkotos zemes gabalus turpmākajiem projektiem - katru gadu jānopērk noteikts apjoms, lai varētu attīstīties.

"Investīciju apjoms var būt arī lielāks, viss atkarīgs no tā, cik jāiegulda būvniecībā, cik projektu tiek pabeigts un kad nauda sāk atgriezties," sacīja Kļaviņš.

"Bonava Latvija" īsteno ekonomiskā segmenta un biznesa klases mājokļu attīstīšanu, būvniecību un pārdošanu Rīgā, attīstot projektus tādos Rīgas mikrorajonos kā Purvciems, Teika, Ķengarags, Šampēteris, Rīgas klusais centrs un Krasta ielas rajons.

"Bonava Latvija" mātesuzņēmums "Bonava" ir vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. Uzņēmums ir pārstāvēts Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Igaunijā un Latvijā, 2019.gadā sasniedzot pārdošanas rezultātus 15,5 miljardu Zviedrijas kronu (1,46 miljardu eiro) apmērā. "Bonava" akcijas kotē "Nasdaq" biržā Stokholmā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē