Izvēlamies sev piemērotu darba apģērbu un apavus. Ko ņemt vērā? Aktuālie padomi

Izvēlamies sev piemērotu darba apģērbu un apavus. Ko ņemt vērā?

Pirmdiena, 18 janvārī, 2021

Ja Jūsu darbs lielākā vai mazākā mērā saistās ar fizisko slodzi, aktīvām kustībām vai specifisku darba vidi, jautājums par darba apģērba un apavu izvēli noteikti Jums ir aktuāls. Grūti iedomāties ražošanas cehu darbiniekus, celtniekus, metinātājus, santehniķus, autoatslēdzniekus, ceļa remontstrādniekus un daudzu citu profesiju pārstāvjus bez specializēta apģērba, kas tiek ražots no izturīgākiem, dažādiem darba apstākļiem pielāgotiem materiāliem un paredzēts intensīvai ikdienas lietošanai.

 

Ko sniedz šāds apģērbs?

 

Pirmkārt, tas kalpo gluži kā individuālas aizsardzības līdzeklis – pasargā no traumām, karstuma, aukstuma, mitruma, ķīmisko vielu ietekmes utt. To nodrošina biezāks, izturīgāks materiāls, atstarojošie elementi, ar vidi kontrastējošs audums, pastiprinātas zonas, kuras visbiežāk tiek pakļautas traumām (piemēram, purngali zābakiem, ceļgali biksēm) utt. Šādiem apģērbiem nav detaļu, kas brīvi karājas un var tikt ierautas ierīcēs. To izpildījums un dizains ir maksimāli pielāgoti darba specifikai.

 

Otrkārt, tas ļauj justies komfortabli darba laikā. Blīvais materiāls nodrošina aizsardzību pret netīrumiem, putekļiem, nevēlamiem šķidrumiem, kas jau padara strādāšanu par daudz patīkamāku. Piegriezums nav nedz pārāk pieguļošs, nedz pārāk blīvs, tātad sniedz kustību brīvību. Īpaši ir padomāts par temperatūras svārstībām: ziemas modeļi nodrošinās siltumu, vasaras – optimālu ķermeņa temperatūru karstumā. Praksē ļoti noderīgas izrādās daudzās kabatas, dažādi stiprinājumi instrumentiem un citas integrētās detaļas. Par dizainu arī padomāts, jo, kā zināms, strādāšana ar prieku vienmēr bijusi daudz produktīvāka.

 

Visu minēto priekšrocību dēļ specializētu darba apģērbu izvēlas ne tikai algotam darbam, bet arī mājsaimniecības darbiem un hobijiem, piemēram, dārzniecībai, piemājas teritorijas sakopšanai, pārgājieniem utt. Ja tieši tagad meklējat sev kvalitatīvas un ilgmūžīgas drēbes un/vai apavus, mēs pastāstīsim, kā izvēlēties tieši Jums piemērotāko!

 

Kā izvēlēties?

 

Saprast, kāds tieši darba apģērbs Jums ir vajadzīgs palīdzēs Jūsu darba un darbapstākļu specifika, t.i., profesija. Tas ir pirmais un galvenais, no kā būs atkarīgs, apģērbs ar kādām aizsargīpašībām ir nepieciešams.  

 

Ja Jūsu darba specifika saistās ar pastiprinātiem netīrumiem, piemēram, esat ražotnes darbinieks vai celtnieks vai vienkārši meklējat ērtas drēbes mājsaimniecības darbiem, ideāls darba komplekts būs puskombinezons vai bikses+jaka/virsjaka, kas pasargās no putekļiem, dubļiem un ļaus ķermenim saglabāt strādāšanai komfortablu mikroklimatu. Visbiežāk šāds apģērbs tiek ražots no poliestera un kokvilnas dažādās proporcijās. Turklāt, jo vairāk būs poliestera, jo labāk drēbes pasargās no mitruma, mehāniskiem bojājumiem, nodrošinās augstāku putekļu necaurlaidību, mazāk smērēsies un arī deformēsies pēc mazgāšanas. Visbiežāk tās ir piemērotākas drēgnajai sezonai. Savukārt drēbes ar procentuāli lielāku kokvilnas sastāvu labāk kalpo vasarā, jo nodrošina lielāku gaisa caurlaidību. Papildus pievērsiet uzmanību, vai jakai un biksēm ir amortizējošie spilventiņi elkoņu un ceļgalu zonā un gaismu atstarojošie elementi, kuri nekad nav lieki, īpaši celtniekiem. Izvēloties starp puskombinezonu un biksēm lielākoties priekšroku dod pirmajam, jo tas pasargā muguru no vējiem un cieši fiksējas uz pleciem, tātad, nenošļūks. Taču vasarā ērtakas tomēr būs bikses ar speciāliem iestrādātiem sietiņiem gaisa cirkulācijai vai pat darba šorti ar daudzām praktiskām kabatām.    

 

Ja paredzēts, ka bieži strādāsiet ārā nelabvēlīgos laikapstākļos, Jums būs vajadzīgs mitrumizturīgs apģērbs (no gumijota auduma) – bikses, kombinezons, puskombinezons, jaka, virsjaka, lietusmētelis. Ja strādāt ārā vajadzēs daudz, labāk izvēlēties mitrumizturīgo puskombinezonu un jaku, ja reti – iegādāties lietusmēteli, ko uzvilkt virsū parasta auduma darba drēbēm. Tas viss palīdzēs izvairīties no saslimšanas un dīkstāves, ļaus komfortabli strādāt arī lietū, ja būs tāda vajadzība. Arī tiem, kam darbā nākas saskarties ar dažādiem šķidrumiem, ļoti vēlams šāds mitrumu atgrūdošs apģērbs no jau minētā gumijotā auduma vai arī auduma ar augstu sintētisko diegu procentu (visbiežāk poliestera). Piemēram, autoatslēdzniekiem šādas drēbes palīdzēs izvairīties no naftas produktu pleķiem un iedarbības uz ķermeņa. Tās minimāli uzsūks nevēlamus šķidrumus, kā arī labi izturēs biežu mazgāšanu.

 

No augstu temperatūru iedarbības un kausētā metāla dzirkstelēm, kas ir īpaši aktuāli metinātājiem, teicami pasargās pilnizmēra kombinezons no neuzliesmojošas kokvilnas vai citiem neuzliesmojošiem materiāliem. Ja kombinezons nešķiet ērts, var izmantot arī tāda paša auduma speciālās bikses un jaku.  

 

Atstarojošas vai ar apkārtējo vidi kontrastējošas darba drēbes, vestes, mēteļi ir absolūta nepieciešamība cilvēkiem, kuri strādā iekštelpās ar blāvu apgaismojumu vai ārā sliktas redzamības apstākļos, piemēram, ceļu remontstrādniekiem. Atstarojošie elementi ir drošības līdzeklis, kas padarīs Jūs labi redzamu pat no liela attāluma, rūpējoties par drošību.  

Izvēloties jebkādu no augstākminētajiem apģērbiem, svarīgi ņemt vēra sezonalitāti. Vasaras drēbēm jābūt ne tik blīvām, ar ventilācijas sietiņiem. Kombinezonam, biksēm, šortiem ieteicams piepirkt speciālus sviedrus uzsūcošus t-kreklus vai plānās un īsās jakas veiklākām kustībām. Ziemas drēbēm likumsakarīgi jābūt siltinātām. Ja paredzēts strādāt ļoti aukstā laikā, piemēram, mežā, ieteicams iegādāties arī vīriešu termoveļu, kas lieliski silda un iztvaicē sviedrus. Jebkurā sezonā īpaši noderīgas ir vestes, kuras gan papildus silda, gan padara Jūs labāk pamanāmu, pateicoties atstarojošiem elementiem. Vērtīgs ieguldījums ir arī speciālās jostas un priekšauti instrumentiem. Un, protams, darba drēbju komplekts ir nepilnvērtīgs bez speciāliem apaviem!  

 

prieksauts instrumentiem

 

Darba apavu primārais uzdevums, gluži kā specializētā apģērba, ir Jūsu maksimālā drošība un komforts visas dienas garumā. Ja strādājat apsildāmās iekštelpās un darbs nav saistīts ar smagumu cilāšanu vai asu instrumentu lietošanu, laba izvēle būs dabīgās ādas sandales ar neslīdošu zoli un regulējamām siksniņām. Daži modeļi ir aprīkoti ar gēla iekšzoli, kas noderēs tiem, kas ilgstoši strādā stāvus. Ja tomēr strādājat telpās, kur pastāv risks gūt traumas, piemēram, uz kājām var uzkrist smagi vai asi priekšmeti, izlieties bīstami šķidrumi, tikt dzirkstele, Jums vajadzīgi darba apavi ar metāla purngalu un neslīdošu zoli, kas sniegs papildus stabilitāti. Ja kurpēm būs neliels svars, elpojošs sānu daļas materiāls, anatomiskā pēdiņa, tad to lietošana sniegs Jums augstāko komfortu un netraucētu strādāšanu. Tādas kurpes labi kalpos arī āra darbiem siltajā sezonā. Savukārt drēgnajai rudens un ziemas sezonai Jums noderēs gumijas zābaki ar drošības purngalu un tērauda zoli (pret caurduršanu) vai siltinātie zābaki no ādas, kas apstrādāta pret mitrumu.

 

kvalitativi darba apavi

 

Iegādāties kvalitatīvu, ilgmūžīgu, komfortablu darba apģērbu un apavus Jūs varat interneta veikalā www.220.lv. Tieši te Jūs atradīsiet to par izdevīgām cenām, plaša sortimentā un izmēru klāstā – no XS līdz XXXXL. Pieejami gan universāli puskombinezoni un jakas, gan arī pastiprinātas aizsardzības tērpi konkrētām darba jomām. Lai kādiem mērķiem un sezonai Jūs meklētu darba drēbes un/vai apavus, - 220.lv būs, ko piedāvāt! Tostarp arī darbam noderīgas papildlietas – instrumentu jostas, lietusmēteļus, vestes, darba cimdus, respiratorus u.c. Te atradīsiet visu svarīgāko vienuviet un par labām cenām! Ieguldījums kvalitatīvā darba ekipējumā ir ieguldījums Jūsu drošībā, veselībā, labsajūtā un materiālā labklājībā, jo motivācija strādāt un attiecīgi produktivitāte noteikti pieaugs! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 9 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē