Mūsdienīgas pirts krāsnis. Kā izvēlēties? Aktuālie padomi

Mūsdienīgas pirts krāsnis. Kā izvēlēties?

Otrdiena, 8 decembrī, 2020

Pirts – mūsu nacionālo tradīciju neatņemama sastāvdaļa. Jau kopš senatnes visiem zināms, ka regulāra iešana pirtī labvēlīgi ietekmē gan ķermeni, gan garu, tā vien rosinot piekopt veselīgu dzīvesveidu. Ne velti ar pirti saistās tik daudz dziedniecisku rituālu un pozitīvu atsauksmju. Tā kā laika gaitā cilvēki arvien biežāk izvēlas dzīvot privātmājās, daudziem ir aktuāls arī jautājums par savu personīgo pirtiņu, lai baudītu tur brīvdienu vakarus draugu un radu jautrā kompānijā vai atjaunotu spēkus vientulībā. Pēdējā laikā populāri kļuvis ierīkot šādas nelielas atpūtas vietas pat mājas iekštelpās, kas ir samērā ērti. Jebkurā gadījumā, - vai ceļat atsevišķi stāvošu pirti piemājas teritorijā, vai veidojat to mājas iekšienē, Jums nāksies saskarties ar krāsns izvēli. Un, tā kā krāsns ir sava veida „sirds” pirtī, jautājums ir visai nopietns. Šādu iekārtu daudzveidība tirgū pašlaik ir ārkārtīgi liela, tāpēc apjukt var ļoti vienkārši. Mēs pastāstīsim par galvenajiem izvēles kritērijiem, kas palīdzēs ātri izprast būtiskākos momentus un nonākt pie pareizā lēmuma.

 

Pirmais un svarīgākais izvēles parametrs ir apkures tips. Šajā ziņā pastāv malkas krāsnis, elektriskās un gāzes. Samērā sarežģīta pieslēguma dēļ gāzes krāsnis mūsu platuma grādos nav izplatītas, tādēļ pievērsīsimies favorītiem – mūsdienīgām un kvalitatīvām malkas apkures krāsnīm un pēdējā laikā tik populārām elektriskajām iekārtām.

Metāla malkas krāsnis – alternatīva tradicionālajām 

Malkas apkure pirtīs ir tradicionāls un joprojām daudzu iemīļotākais temperatūras uzkarsēšanas veids. Ja kādreiz vispopulārākās bija tieši ķieģeļu konstrukcijas, tad mūsdienīgās pirtīs tās var sastapt arvien retāk. Kāpēc? Jo krāsns mūrēšana pašlaik ir ļoti dārga, kas saistīts galvenokārt ar šīs jomas speciālistu trūkumu. Un tas nav vienīgais iemesls. Kieģeļu krāsnis ir smagas un apjomīgas, tādēļ tām nepieciešami izturīgi pamati un diezgan liela platība. Tas saistās ar papildus tēriņiem un neērtībām. Galu galā, tāda konstrukcija daudzās pirtīs elementāri neietilpst. Tādēļ racionālāk izvēlēties mūsdienīgas, funkcionālas un drošas alternatīvas, kuras sniegs ne mazāk baudāmu rezultātu. Piemēram, metāla malkas krāsni (visbiežāk tērauda), kurai ir vesela virkne vērā ņemamu priekšrocību.

  • Liela jauda. Šīs krāsnis ir īpaši jaudīgas un spēj apkurināt pat ļoti lielas platības. Piemērotākā izvēle, ja Jums ir liela pirts. Ja maziņa, tad tai attiecīgi būs vajadzīga mazākas jaudas iekārta, kuru tirgū arī netrūkst.

  • Vienkārša montāža. Jums neko nevajadzēs veidot vai apmūrēt, krāsns jau ir pilnībā gatava lietošanai. Pieslēdziet dūmvadam un kuriniet!

  • Kompakti izmēri un neliels svars. Ļoti pārliecinošs arguments, jo mūsdienās pirtis bieži vien tiek būvētas nelielas, īpaši iekštelpās.

  • Iespēja sakomplektēt ar ūdens tvertni. Tas uzreiz atrisina jautājumu par ūdensapgādi un ļauj ietaupīt, jo nevajadzēs lietot elektriskos ūdens sildītājus.

  • Ātra telpu uzsilšana. Tērauds labi vada siltumu, attiecīgi krāsnij ir liela siltumatdeve un pirts izkurināsies daudz ātrāk nekā gadījumā ar ķieģeļu krāsni. Jāatzīst, ka atdziest metāls arī krietni ātrāk. Taču to var regulēt ar akmens daudzumu. Izvēlieties modeļus ar lielāku akmeņu ietilpību. Tad siltumatdeves intensitāte mainīsies ļoti pakāpeniski.

  • Ekonomiska ekspluatācija. Cenas ziņā malka ir ļoti pieejams kurināmā veids. Turklāt Jūs varēsiet eksperimentēt ar malkas (koksnes) veidiem un galu galā izvēlēties variantu, kurš, Jūsuprāt, sniegs vislabākos siltuma rādītājus un patīkamāko koksnes aromātu.  

  • Pārdomāts dizains. Mūsdienīgās malkas krāsniņas kalpo arī kā dekoratīvais elements. Tas nav mazsvarīgi, jo pirtī mēs taču vēlames gūt maksimāli iespējamo baudu. Un pievilcīga pirts apdare savienojumā ar elegantu krāsniņu priecēs Jūsu un ciemiņu acis.

  • Ilgmūžība. Malkas krāsniņa noteikti ir ieguldījums daudziem gadiem, pie nosacījuma, ka Jūs izvēlējāties tiešām kvalitatīvu konstrukciju. Tādēļ šajā ziņā nav vērts pārlieku taupīt. Labāk paņemt tā ražotāja izstrādājumu, kurš ir augsti novērtēts tirgū. Tas ir svarīgi arī no drošības apsvērumiem.

  • Dzīvā liesmiņa. Pēdējais, bet būtībā viens no svarīgākajiem argumentiem. Īstie pirts entuziasti uzskata, ka nekas nevar aizstāt dzīvo liesmu un malkas aromātu pirtī. Turklāt pašlaik ir pieejami modeļi ar stikla durvīm, lai dancojošā uguntiņa piepildītu ar savu dzīvīgumu apmeklētāju sirdis. Tieši tas rada īpašo auru un noskaņo uz pilnīgu relaksāciju.

Protams, malkas krāsni Jums vajadzēs gan pašiem iekurināt, gan kontrolēt visu šo procesu, gan periodiski tīrīt no pelniem. Taču īsti pirtnieki neuzskatīs to par mīnusu. Daudziem kurināšana ir rituāls, kas sniedz lielu gandarījumu.

malkas krasns pirti

 

Tātad mūsdienīgas metāla malkas krāsniņas ir lieliska izvēle īstiem pirts entuziastiem, kuriem pilnai relaksācijai nepieciešama dzīvā liesmiņa. Tas ir arī piemērotākais risinājums lielākas platības pirtīm.

Kompaktas un nedārgas elektriskās krāsnis – populārs risinājums

Elektrokrāsnis pakāpeniski iekaro tirgū. Un iemesls tam ir pilnīgākā neatkarība no dūmvada, kas garantē Jums lielu līdzekļu ekonomiju, jo kā zināms, dūmvads un tā ierīkošana izmaksā krietnu naudas summu. Šāda neatkarība garantē Jums arī maksimālas izvēles iespējas, kur uzstādīt krāsniņu. Un uzstādīšana ir vienkāršāka par vienkāršu. Daži modeļi ir pat tik kompakti, ka tos var likt pie sienas. Tāds variants būs īpaši piemērots ļoti mazas platības pērtuvēm.  

 

Otrs svarīgākais moments par labu elektroiekārtai ir vienkārša ekspluatācija, kas būs pa spēkam ikvienam. Jums vajadzēs tikai iestatīt vēlamo temperatūru (kuru var noregulēt ar ļoti augstu precizitāti, līdz pat 1 grādam) un gaidīt, kamēr gaiss uzsils, kas, starp citu, notiek ievērojami ātri. Turklāt atšķirībā no malkas krāsns elektriskā iekārta ilgstoši uztur temperatūru vienā līmenī, ko daudzi atzīst par tās svarīgāko priekšrocību. Ekspluatāciju vienkāršo arī tas, ka Jums nevajadzēs regulāri tīrīt pelnus un slaucīt pārpalikumus no malkas – absolūta tīrība ir garantēta. Arī drošība ir garantēta, jo sildīšanas laikā neizdalās tvana gāze.

 

Protams, lietojot šādu krāsni, jārēķinās ar samērā lielu elektroenerģijas patēriņu. Taču augstākminētās priekšrocības bieži vien atsver to. Kā vienīgo trūkumu var minēt ierobežotu krāsns jaudu, kas saistīts ar elektroenerģijas pieslēguma iespējām. Ja Jūsu pirts ir lielāka par 10 m2, Jums būs nepieciešama vismaz 9 kW krāsns un trīsfāžu pieslēgums, kas jau saistās ar zināmām problēmām. Tādēļ šāda veida krāsns ir piemērotāka izvēle nelielām pērtuvēm. 

elektriska pirts krasns

 

Tātad elektriskā krāsns ir teicama izvēle, ja Jums ir neliela pirtiņa un nepieciešama ekspluatācijā maksimāli vienkāršota, bet efektīva apkures iekārta par pieņemamu cenu.  

 

Un iegādāties labāko krāsniņu savai pirtij Jūs varat interneta veikalā www.220.lv, kas piedāvā malkas un elektriskās pirts krāsnis. Piedāvājumā Jūs atradīsiet tikai kvalitatīvus izstrādājumus, tostasp arī no pasaulē vadošajiem pirts aprīkojuma ražotājiem. Un tā kā šāda veida pirkumi parasti saistās ar lielām izmaksām, iegādāties šīs preces 220.lv ir racionāla izvēle, jo te esošās cenas Jūs patiešām iepriecinās! Tepat atradīsiet arī citus pirts aksesuārus – cepures un svārkus, ēteriskās eļļas un pirts kosmētiku, kausiņus, termometrus u.c. Lai izdevīgi pirkumi 220.lv un baudāmi relaksācijas brīži Jūsu pirtiņā! 

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 1 diena portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē