Vitenbergs un Lielo pilsētu asociācija vienojas par sadarbību mājokļu pieejamības reformas īstenošanā Ziņas

Vitenbergs un Lielo pilsētu asociācija vienojas par sadarbību mājokļu pieejamības reformas īstenošanā

Pirmdiena, 23 novembrī, 2020

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvjiem piektdien vienojās par sadarbību mājokļu pieejamības reformas īstenošanā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministrijā norādīja, ka ekonomikas ministrs asociācijas pārstāvjus iepazīstinājis ar EM izstrādāto priekšlikumu mājokļa pieejamības reformai, tostarp Vitenbergs uzsvēra, ka jautājums par gadu desmitiem ielaisto mājokļu trūkuma problēmu un dzīvojamā fonda neatbilstību moderniem standartiem šobrīd ir EM prioritāšu sarakstā. 

"Bez mērķtiecīgas valsts politikas un atbilstošiem finanšu resursiem liela daļa Latvijas ģimeņu turpinās dzīvot novecojošos, un mūsdienu standartiem neatbilstošos mājokļos. Šim mērķim būtu nepieciešams 230 miljonu eiro finansējums, kuru redzam kā daļu no Eiropas Atveseļošanās plāna. Šis ir jautājums, kur lēmums un finansējums ir nepieciešams nekavējoties, jo mājokļu pieejamība ir galvenais faktors, lai sekmētu ekonomikas izaugsmi reģionos, jo bez cilvēkiem nav nākotnes ne mazām pilsētām, ne to ekonomikām," pauda ekonomikas ministrs.

Pēc EM sniegtās informācijas, arī vairāku pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka ir nepieciešams saņemt atbalstu jauna dzīvojamā fonda būvniecības sākšanai. Ministrijā skaidroja, ka pašvaldību pašreizējais dzīvojamais fonds ir būtiski novecojis un arī nepietiekams, šī problēma ir aktuāla jau vairākus gadus. Par kvalitatīvu dzīvojamo fondu interesējas gan vietējie uzņēmēji, kuru speciālistiem nepieciešams mājoklis, gan jaunās ģimenes, kuras plāno atgriezties Latvijas novados.

"Jau vairākus gadus mājokļu pieejamība ir viena no akūtākajām problēmām daudzās Latvijas pašvaldībās. Šobrīd LLPA pārstāvētajās lielākajās pilsētās, neskaitot galvaspilsētu, trūkst vismaz 1500 dzīvokļu. To pietrūkst reģionos strādājošajiem pašvaldību speciālistiem, piemēram, ārstiem un pedagogiem. Tāpat dzīvojamās platības trūkumu asi izjūt reģionu uzņēmēji. Viens no stimuliem darbinieku piesaistei ir mājokļu pieejamība, bez darbaspēka biznesa attīstība nav iedomājama. EM piedāvājums ir uzskatāms par saprātīgu un atbalstāmu. Svarīgi ir straujiem soļiem virzīties uz priekšu, lai pēc iespējas ātrāk sāktu būvniecības darbus," atzina LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs informēja, ka tiek strādāts pie vairākiem atbalsta instrumentiem, lai tuvākajos gados sniegtu pašvaldībām nepieciešamo atbalstu, un aicināja pašvaldības gatavoties un plānot nepieciešamās aktivitātes.

EM ir izstrādājusi priekšlikumus par mājokļu pieejamības programmām, kurās Eiropas Atveseļošanās plāna ietvaros būtu nepieciešams 230 miljonu eiro finansējums. Ministrija ir paredzējusi dzīvojamā fonda attīstību trijos virzienos - izmaksu ziņā pieejamu īres māju būvniecība, mājokļu būvniecība un sociālo mājokļu pieejamība. Īres māju būvniecībai indikatīvais finansējums varētu būt 120 miljoni eiro. Šīs programmas atbalsta saņēmēji varētu būt nekustamā īpašuma attīstītāji, tostarp pašvaldību kapitālsabiedrības, lai veicinātu īres mājokļu pieejamību tiem iedzīvotājiem, kuri nevar atļauties iegādāties kvalitatīvu mājokli par tirgus cenu.

Ministrijā norādīja, ka mājokļu būvniecībā uzsvars uz jaunu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju būvniecību ar indikatīvo finansējumu 40 miljoni eiro, kur atbalsta saņēmēji būtu nekustamā īpašuma attīstītāji. Savukārt sociālo māju pieejamībai būtu paredzēti 70 miljoni eiro kā granti pašvaldībām esošo sociālo mājokļu atjaunošanai vai jaunu būvniecībai.

Tāpat EM norādīja, ka Latvijā 65% mājsaimniecību nevar atļauties iegādāties pat padomju laika mājokli, savukārt 44% mājsaimniecību ir pārāk "turīgas", lai varētu pretendēt uz mājokļa pabalstiem vai arī pašvaldības vai sociālo mājokli, tomēr nevar arī atļauties hipotekāro kredītu. Līdz ar to kā pamata risinājumu EM redz izmaksu ziņā pieejamu īres mājokļu būvniecību.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē