Eksperti: Nākamgad jāpalielina publiskā sektora investīcijas būvniecībā Ziņas

Eksperti: Nākamgad jāpalielina publiskā sektora investīcijas būvniecībā

Piektdiena, 30 oktobrī, 2020

Lai nepieļautu būtisku apjoma kritumu būvniecības nozarē, nākamgad jāpalielina publiskā sektora investīcijas būvniecībā, ceturtdien tiešsaistes diskusijā "Būvniecība 2020" atzina nozares eksperti.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons skaidroja, ka publiskā sektora investīcijām ir ļoti būtiska nozīme būvniecības attīstībā un tās vienmērīguma nodrošināšanā. Šogad publiskais sektors būvniecībā investējis aptuveni 1,5 miljardus eiro, bet nākamgad paredzēti tikai 1,2 miljardi eiro.

"Tas ir nedaudz par maz, jo ekonomiku var sildīt tikai caur investīcijām. Publiskās investīcijas ir saistītas arī ar privātajām - ja lielie privātie investori savus projektus šogad neapturēja, tad vairāki mazie un vidējie investori Covid-19 pandēmijas dēļ projektus apturēja. Komercsektora plānotās investīcijas nākamgad ir aptuveni par 30% mazākas un šo kritumu var aizpildīt publiskais sektors," sacīja Miķelsons.

Viņš piebilda, ka 2021.gadā un 2022.gadā papildus jau ieplānotajām investīcijām būtu nepieciešamas publiskā sektora investīcijas vēl vismaz 500 miljonu eiro apmērā.

Būvniecības uzņēmumu grupas "Rere grupa" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš piekrita, ka nākamais gads investīciju trūkuma ziņā varētu būt bīstams, jo lielo publiskā sektora projektu pagaidām nav, bet komercsektors uz investīcijām pagaidām raugās piesardzīgi.

"Lielākā naudas masa būvniecībā apgrozās nevis projektēšanas laikā, bet tieši būvniecības laikā, bet projektēšana var aizņemt gadu vai pusotru. Patlaban nav lielu projektu, kuru būvniecība varētu sākties nākamgad, tāpēc nozarē nevar būt runas par pārkaršanu, drīzāk pretēji," sacīja Āboltiņš-Āboliņš.

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomnieks Ints Dālderis (JV) gan norādīja, ka publiskā sektora investīcijas būvniecībā nākamgad būs apmēram tādas pašas kā šogad un būvnieki varēs turpināt būvēt.

"Patlaban arī nav nekādu bažu par pārkaršanu, lielākas bažas ir par 2024.-2025.gadu, kad Eiropas Savienības (ES) fondu naudas apjoms būs krietni lielāks. Tāpēc ir svarīgi daudzus projektus sākt agrāk, lai neveidojas pārkaršanas priekšnoteikumi," sacīja Dālderis.

Viņš piebilda, ka vidēji gadā no ES fondiem būvniecībā tiek ieguldīti 600-700 miljoni eiro, bet 2024.-2025.gadā prognozētais apjoms var sasniegt 1,2 miljardus vai 1,3 miljardus eiro.

 

Foruma ieraksts pieejams šeit: https://www.facebook.com/watch/?v=1281749845510609

 Runātāju prezentācijas pieejamas: šiet!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē