Oktobra Ziņas

Oktobra "Būvinženierī" - nozares izcilnieki, balkoni brūk, jumts bez noplūdēm

Trešdiena, 21 oktobrī, 2020

Žurnāla Būvinženieris oktobra izdevumā Nr.76 lasiet:

● Rudens balvu birums nozarē – sumināti šī gada Energoefektīvāko ēko konkursa un Būvindustrijas lielās balvas 2020 laureāti. Starp zaļajām ēkām izceļas sabiedriskās būves un privātmājas. Pamatakmeņus saņēmuši dažādu jomu speciālisti.

Gada arhitekts 2019 Artūrs Lapiņš senas mājas lasa kā grāmatas, intervijā atklājot – restauratoram pirms darba sākuma galvā jābūt visai informācijai, lai varētu pamatoti plānot risinājumus. Arhitekts uzsver īpašnieku lomu vēsturisku būvju atjaunošanā – lai projekts izdotos, vajadzīga saimnieka izpratne un spēja pieņemt pareizus lēmumus.

● Rīgas 1.slimnīcas Rehabilitācijas klīnikā atklāts gleznojums par godu meistaram – restauratoram Robertam Vecumam-Veco, kura pieredzes un zināšanas ieguldītas daudzās vēsturiskās ēkās. Atjaunotās klīnikas aprakstā – par pārsteidzošiem atklājumiem un rūpīgi saglabātām detaļām.

● Padomju laikā celtajām daudzdzīvokļu mājām, kas vēl gaida atjaunošanu, nereti visvairāk nolietotais elements ir balkoni un lodžijas. Inženieris Aivars Graikstis un Jelgavas māju atjaunotājs Oļegs Kukuts apraksta piemērus un pieredzi, uzsverot – balkonu sliktais tehniskais stāvoklis jārisina steidzami, citādi sekas var būt traģiskas.

● Tehnoloģiju tēmas – Latvijā radīts materiāls jumta noplūdes novēršanai, stikla šķiedras armatūra, enkuru balstplāksnes pārbaude, Polijas piemēri nestabilas grunts stiprināšanai, ugunsdroši materiāli koka virsmām, laba ventilācija kā veselīgas vides un energoefektivitātes rīks.

● Akustikas jomā Latvijā joprojām aktuāla ir risinājumu kvalitāte objektos, ienākot ārvalstu projektēšanas uzņēmumiem, kā arī vietējo speciālistu pienācīga prakse un sertificēšana, raksta eksperts Andris Zabrauskis. Rubrikā raksti arī par akustiskajām plāksnēm un audumiem.

Pērc oktobra žurnālu Preses servisa tirdzniecības vietās un saņem īpašu atlaidi 2021.gada abonementam!

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 9 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē