Moderna, droša un komfortabla gudrā māja Aktuālie padomi

Moderna, droša un komfortabla gudrā māja

Pirmdiena, 21 septembrī, 2020

Tehnoloģijas iet uz priekšu straujiem soļiem. Pašlaik sadzīves tehnika jau dara mūsu vietā daudzus svarīgus mājsaimniecības darbus. Gandrīz katrā mājā ir veļas automāts, daudziem ir arī veļas žāvētāji, trauku mazgājamās mašīnas, roboti-putekļusūcēji utt. Populāra kļūst arī pašas mājas automatizācija jeb tā saucamās gudrās (viedās) mājas veidošana. Jēdziens noteikti daudziem dzirdēts, bet kas īsti aiz tā slēpjas? Ērtības, par kurām vēl pirms dažiem gadiem varēja tikai sapņot – gaisma pati ieslēdzas un izslēdzas, žalūzijas paceļas, vārti attaisās, apkure sasniedz un notur noteiktu temperatūru utt.

 

Kā tas notiek? Ar dažādu saimniecības iekārtu automatizācijas sistēmu palīdzību, kas spēj paveikt noteiktas darbības un risināt konkrētus uzdevumus autonomi pēc iepriekš iestatītās programmas. Varat arī kontrolēt sistēmu pats. Tās pārvaldei paredzētas tālvadības pultis, sensori, slēdži, arī viedtālrunis.

 

Ko Jūs varat regulēt? Vienu vai vairākus no mājas elementiem - apgaismojumu, kondicionēšanas sistēmu, ventilāciju un apkuri, videonovērošanu, citus drošības elementus.

Ieguvumi

Ja prātojat par gudrās mājas sistēmas ierīkošanu, Jūs noteikti esat cilvēks, kas augsti vērtē savu komfortu un rūpējas par drošību. Jo tieši tādi un arī daži citi būs Jūsu ieguvumi.

 

· Komforts. Māja, dzīvoklis, vasarnīca spēs pilnvērtīgi veikt dažādus mājsaimniecības uzdevumus, atbrīvojot Jūs no šiem pienākumiem.  Pat visprasīgākie patērētāji būs pārsteigti ar sistēmas izcilu darbību un sniegtajām ērtībām.

 

· Maksimāla drošība. Sistēma spēj kontrolēt gan māju, gan tās teritoriju. Statistika pierāda, ka viedās mājas daudz retāk tiek apzagtas. Jūs varat iestatīt programmu tā, ka telpās iedegsies gaisma, ja mājā kāds ielauzīsies. Īpaši tas ir aktuāli piepilsētas kotedžās, kuras netiek pastāvīgi apdzīvotas. Arī mājas iekšienē situācija tiek kontrolēta. Piemēram, par dūmiem, gāzes noplūdi paziņos speciālie detektori, par gaisa karstumu, sausumu – gaisa mitruma un kvalitātes pārvaldes sistēmas u.c.

 

· Ekonomija. Tā kā sistēma rūpīgi pārrauga un regulē katras ierīces darbu pēc iepriekš iestatītajiem parametriem (piemēram, pēc noteikta laika gaisma izslēdzas), naudas līdzekļi tiek ievērojami ieekonomēti. Jūs varat ietaupīt līdz pat 40% uz apgaismojuma un līdz 30% - uz apkures.

 

· Moderna māja. Kaut arī viedā māja nav jaunums, tomēr nebūt ne katrā mājoklī ir ierīkots kaut kas tik augsti tehnoloģisks. Ar šādām ierīcēm Jūsu māja iegūs patiešām stilīgu un modernu dvesmu! Turklāt ierīču modernais dizains (ar plašām izvēles iespējām) lieliski iederēsies mūsdienīgā interjerā.  

gudras majas iespejas

Ierīces mājas automatizēšanai

Ieguvumi ir skaidri, bet gribētos saprast, kādas tad tieši viedās mājas ierīces pašlaik tiek piedāvātas tirgū? Būtībā tās var iedalīt 2 kategorijās – sistēmas komfortam un drošībai. Pārsvarā tās ir viegli uzstādāmas jau gatavās mājās, dzīvokļos, birojos, pat ražotnēs. Sistēmas elementus var jebkurā laikā papildināt (piemēram, veicot mājokļa pārplānošanu), „apmācot” māju jauniem uzdevumiem. Var pamainīt arī atsevišķu elementu funkcijas. Apskatīsim noderīgākos un populārākos elementus mājas automatizēšanai.  

 

Komfortablai videi tiek piedāvāts:

 

· gudrs apgaismojums. Kontrolējiet gaismu dzīvoklī, mājā, piemājas teritorijā. Jūs varat noregulēt gaismas spilgtumu, krāsu temperatūru un intensitāti, iestatīt laiku, kad gaismai iedegties un izslēgties. Ražotāji piedāvā plašas viedo gaismekļu izvēles iespējas: LED gaismekļi un lentes, brīvi stāvošas lampas (tostarp galda lampas), gaismekļi ar kustības sensoru, iebūvējamās lampas, naktslampiņas, lukturi utt.

 

· gudrās rozetes un paplašinātāji. Jums būs pieejama attālināta rozešu aktivizācija un izslēgšana, automātiska izslēgšana (ja pārāk augsta temperatūra), darbības laika programmēšana.

 

· bezvadu durvju zvani un domofoni, kas nofiksēs kustību pie durvīm un paziņos par to. Arī šajā kategorijā ražotāji iepriecina ar daudzveidību, piedāvājot Jūsu ērtumam un drošībai videozvanus ar sejas atpazīšanas tehnoloģiju, zvanus ar kustības noteikšanas LED apgaismojumu, wi-fi viedos zvanus-domofonus u.c. variantus.

 

· meteoroloģiskās stacijas. Lietus sensors, anemometrs (vēja ātruma mērītājs) un tml. ierīces varbūt nav nepieciešamākās, taču atzīsim, ka ļoti noderīgas! Īpaši gaisa mitruma un kvalitātes pārraudzītājs, kas uzturēs telpās komfortablu temperatūru un mitruma līmeni.

 

Jūsu drošībai izvēlieties:

 

· drošības kameras un sistēmas. Videonovērošanas sistēmu komplekti, IP kameras, kustību sensori, video acs durvīm, sirēnas u.c. ierīces lieliski pasargās no nevēlamiem ciemiņiem, ļaus gulēt mierīgi un arī neuztraukties par savu mājokli Jūsu prombūtnes laikā.

 

· dūmu, gāzes noplūdes, karstuma, oglekļa monoksīda detektorus. Liekas, ka tās ir vienas no svarīgākajām ierīcēm Jūsu drošībai. Tās var pat glābt dzīvības, jo savlaicīgi paziņos par bīstamām noplūdēm.

 

· durvju/logu sensori – teicama aizsardzība pret garnadžiem!

Pārvaldes iespējas

Parasti gudrās mājas pārvalde nesagādā mūsdienu cilvēkam nekādas problēmas. Tā var notikt autonomi (saskaņā ar iepriekš iestatītu programmu) un varat arī veikt to pats.

 

Vienkāršākais pārvaldes veids ir pogu panelis, kur katra poga atbilst kādai konkrētai ierīcei, ierīču grupai vai apzīmē nepieciešamo darbību secību. Šim panelim ir neliels displejs, kurā redzēsiet informāciju par sistēmas stāvokli.

 

Par ērtākiem savukārt tiek atzīti skārienjūtīgie paneļi – neliels monitors ar pogu atspoguļojumu, komandu nosaukumiem, paskaidrojošiem attēliem. Te Jūs varat redzēt arī attēlus no videokamerām.

sieviete uzstada majas temperaturu uz panela

 

Trešais variants ir vadība caur viedtālruni, datoru, planšetdatoru. Šis pārvaldes veids ir visprogresīvākais, jo ļaus Jums kontrolēt procesus mājā, atrodoties jebkurā attālumā no tās! Iepriekš var ieprogrammēt konkrētus scenārijus un pielietot tos atkarībā no situācijas. Piemēram, Jūs varat piezvanīt pa telefonu un uzdod automatizētajai sistēmai ieslēgt līdz Jūsu atbraukšanai grīdas apsildi, apgaismojumu gaitenī, kondicionieri istabā. Vai nav lieliski? Uzreiz pēc ierašanās varēsiet iegrimt ērtā gaisotnē un izbaudīt atpūtas vakaru.

 

Cik tas izmaksā un kur iegādāties?

 

Jāatzīst, ka viedās mājas sistēmas nav lētas. Nepieciešams ne tikai nopirkt pašu aprīkojumu, bet ieguldīt līdzekļus arī montāžas darbos, iestatīšanā, tehniskajā apkopē. Jārēķinās arī to, ka pēc dažiem gadiem atsevišķas funkcijas var kļūt neaktuālas vai būs nepieciešama to atjaunināšana. Taču, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, cenas pašlaik tomēr ir daudz pieejamākas. Un atļauties šīs modernās tehnoloģijas var ne tikai turīgākie cilvēki. Atrast visas nepieciešamās ierīces viedajai mājai Jūs varat interneta veikalā www.220.lv. Te piedāvātās cenas ļaus ieekonomēt, bet sortiments – automatizēt visas svarīgākās un mazāk svarīgas sistēmas mājsaimniecībā. Lai top moderna, droša un komfortabla gudrā māja

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 30 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē