Rīgā pulcēsies Baltijas galvaspilsētu UNESCO pasaules mantojuma saglabāšanas eksperti Ziņas

Rīgā pulcēsies Baltijas galvaspilsētu UNESCO pasaules mantojuma saglabāšanas eksperti

Piektdiena, 10 jūlijā, 2020

Lai diskutētu par sasniegumiem Baltijas valstu galvaspilsētu vēsturisko centru pārvaldībā un mūsdienu norisēm vēsturisko centru pilsētvidē, šodien un rīt, 10.jūlijā, Rīgā pulcēsies Viļņas, Tallinas un Rīgas galvenie eksperti UNESCO pasaules mantojuma saglabāšanā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā.

Pasākumā klātesošie dalīsies pieredzē un diskutēs par visu trīs Baltijas galvaspilsētu vēsturisko centru saglabāšanu, atjaunošanu un ar to saistītajiem izaicinājumiem, problēmām un risinājumiem laikā kopš to iekļaušanas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

"Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona kopumā aizņem 5,13% no Rīgas. Tajā ir koncentrēta nozīmīga galvaspilsētas darījumu, nodarbinātības, tūrisma un mājokļa funkciju daļa, bet nozīmīgākā kultūrvēsturiskā vērtība ir unikālā arhitektūra - jūgendstila apbūve, koka apbūve un pilsētbūvnieciskais mantojums. 1997.gada 6.decembrī UNESCO Rīgas vēsturisko centru iekļāva Pasaules mantojuma sarakstā kā 852.objektu," pauda Pilsētas attīstības departamenta eksperts Rīgas vēsturiskā centra UNESCO pasaules mantojuma pārvaldības plānošanas jautājumos Aigars Kušķis.

Viņš atzina, ka līdztekus ieguvumiem, ko sniedzis šis statuss, klāt nākuši arī izaicinājumi. "Baltijas valstu galvaspilsētām ir atšķirīga pieeja, kā apsaimniekot, saglabāt, attīstīt un izmantot šīs teritorijas. Tāpēc tiekoties apzināsim pieredzes, prakses, lai viens no otra mācītos," skaidroja Kušķis.

Līdztekus diskusijām šodien plkst.14.30 Rātsnamā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde "Viļņas vecpilsētas saglabāšana un uzturēšana 1994.-2019.gadā", kas būs aplūkojama līdz 5.augustam.

Ekspertu tikšanās un diskusiju cikls šādā formā turpināsies gadu, jo Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā "Kultūra" īsteno sadarbības projektu ar Viļņas vecpilsētas atjaunošanas aģentūru un Tallinas pilsētas pašvaldības Pilsētplānošanas departamentu. Tāpēc līdzīgas aktivitātes norisināsies arī Viļņa un Tallinā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 16 dienu portālā
Bija online 3 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē