Nākotnē turpinās attīstīt Ādažu bāzi, neizslēdzot arī baseina būvniecību tajā Ziņas

Nākotnē turpinās attīstīt Ādažu bāzi, neizslēdzot arī baseina būvniecību tajā

Trešdiena, 8 jūlijā, 2020

Nākotnē turpināsies Ādažu bāzes attīstība, un netiek izslēgta arī baseina būvniecība tajā, aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Šodien ar Kalniņa un aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) līdzdalību Ādažu bāzē atklāja divas jaunuzceltās kazarmas, kas paredzētas Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīru izvietošanai.

Kalniņš aģentūrai LETA teica, ka nākotnē turpināsies jaunu kazarmu būvniecība, jo tā patlaban ir viena no aktuālākajām prioritātēm.

Viņš skaidroja, ka nākotnē turpināsies Ādažu bāzes attīstība, taču iecerētos lielākos projektus viņš pagaidām plašāk nekomentēja.

Patlaban bāzē plānots pilnveidot jau esošo infrastruktūru. Ādažu bāzē ir nepieciešama jaudu palielināšana ūdensapgādē, kanalizācijas sistēmas un elektroapgādes uzlabošana. Tāpat turpināsies darbs pie apmācības vietu pilnveidošanas, Ādažu poligonam pakļautās ceļu infrastruktūras uzlabošanas un stāvlaukumu izveides.

Nākotnē netiek izslēgta arī baseina būvniecība, jo bāzē izvietotajam sabiedroto spēku kontingentam esot nepieciešamas pilnvērtīgas sporta aktivitātes.

"Ja runājam par tālāku nākotni un saņemsim atbilstošus finanšu līdzekļus, tad es noteikti redzu nepieciešamību pabeigt sociāli kulturālo sistēmu. Piemēram, Ādažos nav baseina, lai gan baseins patlaban nav prioritāte," norādīja Kalniņš.

Tāpat NBS komandieris norādīja, ka nepieciešams attīstīt infrastruktūru daudznacionālajam divīzijas štābam "Ziemeļi". Patlaban štābam iedalītas pagaidu telpas, taču tam esot nepieciešama infrastruktūra atbalsta funkciju veikšanai.

NBS komandieris arī informēja, ka Ādažu bāzi plānots attīstīt patlaban esošajā teritorijā.

Jau ziņots, ka šodien atklāto kazarmu būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 15,5 miljoni eiro, kurā ietilpst gan kazarmu izbūve, gan mēbeļu iegāde. Aptuveni 4,8 miljonus eiro no izmaksām sedza NATO Drošības investīciju programmas (NSIP) finansējums.

Katrā kazarmā tiek nodrošinātas noliktavas ekipējuma uzglabāšanai, mācību klases, darba kabineti, sanitārās telpas un izmitināšanas telpas. Katra no kazarmām paredzēta līdz 450 karavīru izvietošanai.

Šis un vairāki citi projekti ir rezultāts 2014.gada Velsas un 2016.gada Varšavas samitiem, kuros sabiedrotās valstis apņēmās uzlabot NATO spēju ātri un operatīvi pastiprināt alianses austrumu robežas aizsardzību, ja tas kļūst nepieciešams.

Pirmā četrstāvu kazarma Ādažu bāzē tika atklāta 2018.gada decembrī un otrā - 2019.gada jūlijā.

Iepriekš Ādažu bāzē uzbūvētas arī četras trīsstāvu kazarmas, kur katrā no tām var izvietot līdz 304 karavīrus. Šī kazarmu kompleksa pirmā ēka tika atklāta 2014.gada novembrī, otrā - 2016.gada oktobrī, bet trešā un ceturtā - 2017.gada augustā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 16 dienu portālā
Bija online 18 martā 02:01
Meklētājs būvniecības nozarē