7 jautājumi par to, kāpēc tiek izcirsti un no jauna stādīti meži Ziņas
Foto: riga.lv

7 jautājumi par to, kāpēc tiek izcirsti un no jauna stādīti meži

Ceturtdiena, 6 aprīlī, 2017

Šonedēļ mēs publicējām vairākus materiālus par to, ka aerācijas un vērtīgo koku sugu saglabāšanas nolūkiem tiek izcirsti Rīgas meži – izzāģēti bojātie, bīstamie koki, nocirsti nokaltušie zari. Un Rīga.lv redakciju apbēra lasītāju jautājumi, interesējoties par galvaspilsētas mežsaimniecības jautājumiem. Rīdziniekiem atbild “Rīgas meži” speciālisti.  

1.Uz Stigu ielas - gandrīz visas ielas garumā ceļa malā izcirstie koki/zari/krūmi tā arī guļ ceļmalā, gandrīz uz braucamās daļas. Kad tiks aizvākts izcirstais?

Biķernieku meža kopšanas cirtes darbi gar Stigu ielu vēl nav pabeigti. Daļu zaru plānots aizvākt jau šopavasar, daļu pēc darbu pabeigšanas rudenī. Gar Stigu ielu tika nozāģēti bojātie, bīstamie, autotransporta satiksmi apdraudošie koki. Uz braucamās daļas zaru/koku nav. Jebkurā gadījumā esošā situācija, pirms vēl zari no ceļmalas ir aizvākti, ir autotransporta satiksmei drošāka, nekā bija pirms tam.

2.Kur nonāk izcirstie kokmateriāli?

Kokmateriāli nonāk SIA “Rīgas meži” kokzāģētavā vai pārdoti izsolē par augstāko cenu. Ienākumi no mežizstrādes un kokmateriālu ražošanas darbības faktiski nonāk pašvaldības budžetā, novirzīti Rīgas dārzu, parku, skvēru un aleju kopšanā, Mežaparka apsaimniekošanā, ieguldīti dabas parku uzturēšanā, meža atjaunošanā, mežu apsaimniekošanā kopumā.

3.Kāpēc pēc koku izciršanas Biķernieku mežā nav iestādīts neviens jauns koks?

Pēc kopšanas un izlases cirtes tas arī nav plānots. Tieši tāpēc izlases cirte ir nepieciešama – lai dotu vairāk vietas augšanai palikušajiem kokiem. Taču nocirsto veco neglīto papeļu vietā gan tiks stādīti jauni koki – sarkanie ozoli. Darbi tiks uzsākti drīz. 21.aprīlī darbus pabeigsim kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāja un vicemēra piedalīšanos.

4.Kāpēc tiek izcirsts dabas rezervāts Vārnukrogā?

Nevaram komentēt. Tur mežu cērt privātais meža īpašnieks, jo teritorija, kurā mežs tiek izcirsts, nepieder “Rīgas mežiem”.

5.Kāpēc Biķernieku mežā ir tik daudz atkritumu?

Diemžēl mūsu apsaimniekotajos mežos joprojām tiek izgāzti atkritumi, tai skaitā būvgruži. Pirms vairākiem gadiem būvgruži tika izbērti uz ceļa. Gadījumā, ja redzat, ka kāds mežā izmet atkritumus, uzņemiet fotogrāfiju un ziņojiet par to pašvaldības policijai pa tālruni 110. Kārtības sargu uzmanību iespējams pievērst arī ar mobilās lietotnes palīdzību

6.Kāpēc tiek izcirsti veseli koki Kalngalē? Krāšņās priedes cērt līdz pat saknei.

Kā jau vairakkārt minēts, Rīgā kailcirtes nenotiek. Taču mežos ārpus Rīgas, kur nav ierobežota saimnieciskā darbība, tad, kad mežs sasniedz noteiktu vecumu, tas tiek nocirsts kailcirtē. Un parasti divu gadu laikā tur tiek iestādīts jauns mežs.

7.Pēc kāda principa tiek izvēlēti koki nociršanai? Kā tiek noteikts, kuri koki ir nodzīvojuši savu laiku, kuri koki ir slimi, un kuri ir bīstami?

Ja runa ir par Biķernieku mežu, tad kopšanas cirtes laikā tiek izzāģēti kaltušie, slimību invadētie un augšanā atpalikušie koki, kā arī tiek samazināta audzes biezība līdz MK noteikumos atļautajam, tādējādi palielinot augšanas telpu un uzlabojot vidi paliekošajiem kokiem. Biķernieku meža kopšana notiek saskaņā ar Valsts meža dienesta izdoto ciršanas apliecinājumu un atbilstoši ilgtspējīgas mežsaimniecības prasībām.

 

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 3 dienas portālā
Bija online 03 maijā 23:06
Meklētājs būvniecības nozarē