Svarīga ir kopējā cena! Ziņas

Svarīga ir kopējā cena!

Pirmdiena, 6 jūlijā, 2020

Tuvākajos mēnešos projekta Mežaparka Rezidences ietvaros uzņēmums Domuss plāno nodot ekspluatācijā divas jaunas trīsstāvu daudzdzīvokļu mājas Mežaparkā. Kopumā tajās ir 51 mājoklis, kas atrodas vienā no viszaļākajām vietām Rīgā. Domuss līdztekus turpina pārdot pēdējos atlikušos dzīvokļus divos citos savos projektos – Ķīpsalā un Rīgas centrā. Par to, kā veicas ar to pārdošanu, žurnāls m2 un portāls varianti.lv sarunājas ar uzņēmuma Domuss pārdošanas vadītāju Oksanu Dmitrijevu.

– Uzņēmums Domuss (tam ir amerikāņu saknes) turpina piedāvāt potenciālajiem pircējiem dzīvokļus trijos savos Rīgas projektos: divos, teiksim tā, vecajos projektos (Ģipša Fabrika un Felicity Apartments) un jaunajā projektā Mežaparka Rezidences. Padalieties ar informāciju, kā veicas ar pārdošanu.
– Jūsu izmantotais apzīmējums “vecie” ir diezgan nosacīts. Vai tad tie ir veci projekti? – Oksana Dmitrijeva smaida. – Ģipša Fabrika ir viens no nozīmīgākajiem un prestižākajiem Latvijas galvaspilsētas kompleksiem, kas tika nodots ekspluatācijā 2013.gadā, Felicity Apartments - 2015.gadā. Tagad mēs izpārdodam pēdējos brīvos dzīvokļus. Pērn un šī gada sākumā Ķīpsalas premium klases kompleksā Ģipša Fabrika veicām četrus darījumus ar dzīvokļiem (vēl 3 bija otrreizējā tirgū. – m2), turklāt pārdevām arī pazemes autostāvvietas. Divi darījumi šajā kompleksā kļuvuši par vieniem no visdārgākajiem pagājušajā gadā Latvijā. Visaugstāko cenu (750 000 eiro) klienti samaksājuši par 190,5 kvadrātmetru lielu dzīvokli ar lielisku skatu. Aprēķinot vienas vienības (viena kvadrātmetra) cenu, tā ir 3 937 eiro. Otra darījuma vērtība bija 600 000 eiro.


Šobrīd (Saruna notika aprīļa beigās.- m2) šajā projektā brīvi ir tikai divi dzīvokļi (no 62 mājokļiem), tie atrodas pirmajā stāvā. Tiem šobrīd ir koriģēta cena. Diemžēl šodien, nemeklējot kompromisu ar pircēju, redzam, ka premium segmentā pārdot ir grūti, ja prasām vairāk nekā 3 000 eiro par kvadrātmetru. Pēdējos kompleksa dzīvokļus plānojam realizēt nesteidzoties līdz 2020.gada beigām. Turklāt dzīvokļu pašreizējā cena atbilst jaunajiem vērtējumiem, ko nupat esam veikuši. Tas ir svarīgi gadījumā, ja šādam pirkumam tiek izmantots bankas aizdevums.
Felicity Apartments kompleksā, kas atrodas E. Birznieka – Upīša ielā 13, jaunus īpašniekus pērn ieguva 12 dzīvokļi, divas tirdzniecības telpas un 13 pazemes autostāvvietas. Tur mājokļu pārdošanas cenu robežas bija no 104 000 līdz 175 040 eiro. 2020.gada pirmajos mēnešos esam noslēguši vēl piecus darījumus. Pārdošanu veicināja neliela cenu korekcija, ko izdarījām janvārī. Ir palikuši 10 dzīvokļi, tostarp viens dzīvoklis bez apdares. Dzīvokļi ar apdari šogad ir pārdoti par 2 300 - 2 450 eiro par kvadrātmetru.
– Nelielas korekcijas, – cik tas ir?
– Vidēji 4%. Tas bija pietiekami, lai motivētu pircējus. Tas parāda, cik jutīgi un asi tirgus reaģē uz minimālām izmaiņām projektu cenās. Ir jārēķinās ar vietējo iedzīvotāju pirktspēju, nevar paļauties uz citiem: pēdējos gados mūsu projektos nozīmīgākie klienti ir vietējie iedzīvotāji . Lai gan iepriekš, bez šaubām, galvenie pircēji bija nerezidenti, it īpaši Ģipša Fabrikā. Tie nedaudz parādās arī tagad, bet pašlaik viņiem ir cits darījuma mērķis: galvenokārt viņi vēlas iegūt objektu, kas nodrošinās ienākumus. Pieņemot lēmumu par pirkšanu, svarīgākais ir investīciju atdeves rādītājs, iegādājoties dzīvokli un turpmāk to izīrējot. Nav nekādas emocionālas sajūsmas. Ja veicot atdeves aprēķinus iegūst vēlamo ciparu, – pērk, ja nē, – meklē citus piedāvājumus.


– Kas atlicis pārdošanā kompleksā Felicity Apartments?
– 10 dzīvokļi, to skaitā – divi DEMO dzīvokļi, kas ir pilnībā iekārtoti
un pēdējais ar pelēko apdari, divas komerctelpas un trīs autostāvvietas. Klientiem, kas pērk īpašumu šajā projektā, piedāvājam iegādāties pēdējās pazemes autostāvvietas par 30 000 eiro.
– Vai pircējiem nerodas problēmas ar legālu līdzekļu izcelsmes pierādīšanu?
– Ārvalstu pircējiem šis jautājums pēdējā laikā ir kļuvis skaidrs: cilvēki nāk, būdami pārliecināti, ka bez problēmām samaksās par pirkumu, tiklīdz atradīs vēlamo nekustamo īpašumu. Pircēji zina visas prasības, kas noteiktas līdzekļu legālas izcelsmes pierādīšanai. Biežāk sastopamies ar vietējo klientu neizpratni, kad lūdzam viņus aizpildīt anketu par līdzekļu izcelsmi. Bija daži precedenti, kad Latvijas pilsoņi bija sašutuši: mums viss ir „tīrs un caurspīdīgs”, kāpēc mums kādam kaut kas ir jāpierāda? Tā esot iejaukšanās viņu personiskajā dzīvē. Bija jāskaidro, ka tā nav attīstītāja iegriba, tās ir valsts prasības pilnīgi visiem pircējiem.


– Turpināsim sarunu par kompleksu Mežaparka Rezidences, kura attīstīšanu veic Domuss. Kādas ir jaunākās ziņas?
– Drīzumā jau uzbūvētajām villām, dvīņu villām, septiņām rindu mājām un biroju kompleksam pievienosies pirmā daudzdzīvokļu māja – Jaunajā Mežaparka ielā 36. Tajā ir divas sekcijas – A un B, katrā ir 11 dzīvokļi. Kopā – 22. Šos trīs stāvu namus mēs sākām projektēt pirms sešiem septiņiem gadiem, kad bija atšķirīga tirgus situācija. Tādēļ dzīvokļi tajos, pēc šī brīža vērtējuma, ir ekskluzīvāki un ar lielākām platībām nekā nākamajās mājās, ko nodosim ekspluatācijā šovasar. Pēc izmaiņām tirgū iespēju robežās mēs pārplānojām dažus dzīvokļus pirmajā dzīvokļu mājā pievienojot papildus guļamistabu. Darījām to ļoti pārdomāti, lai nepasliktinātu plānojumu.
Nezaudētu telpas plašumu dzīvojamās istabas zonā. Pirmajā dzīvokļu mājā arhitektūra ir sarežģītāka un piesātinātāka, ir izmantoti izsmalcinātāki apdares materiāli un dizaina risinājumi – piemēram, gries-tu augstums šajos dzīvokļos ir 3 metri un interjerā izmantotas sienas ēnas šuves, kas rada īpašu akcentu un uzrunā pircēju.
Dzīvokļi Jaunajā Mežaparka ielā 36 ir plaši: mazākā platība ir divistabu (tas ir, ar vienu guļamistabu) dzīvokļiem – 60 kvadrātmetru. Maksimālā: 143,2 kvadrātmetri iekštelpas plus terase –102,5 kvadrātmetru platībā (kopā 246). Šajās mājās ir lifti no pazemes stāvvietas. Dzīvokļu cenas šajā mājā sākas no 169 000 eiro. Augstākā cena ir 545 000 eiro. Autostāvvieta tiek piedāvāta par 20 000 eiro, noliktavas telpas – par 7 000-12 000 eiro.
Nākamās daudzdzīvokļu mājas ir Jaunajā Mežaparka ielā 32 un 34. Kopumā tajās būs 29 dzīvokļi. Šo māju koncepcija ir lakoniskāka. Plānojumi ir kompaktāki un orientēti uz to budžeta līmeni, ko akceptē vairāk Latvijas klientu. Taču tā noteikti nav ekonomiskā klase! Dzīvokļos ir tādi risinājumi kā gaisa kondicionētāji un gaisa rekuperācijas sistēma katrā istabā, ir izmantoti kvalitatīvi un augstvērtīgi apdares materiāli. Viskompaktākā dzīvojamā platība ir 35,2 kvadrātmetri plus terase – 11,8 kvadrātmetri, cena – 120 500 eiro. Plašākais ir četristabu dzīvoklis, kura platība ir 133,5 kvadrātmetri. Tas tiek piedāvāts par 279 500 eiro. Liela daļa dzīvokļu Jaunā Mežaparka ielā 32 un 34 ir trīs istabu dzīvokļi, daļai ar mazāku platību var tikt izmantota ALTUM programma – dzīvokļu cena to atļauj. Tas ir papildu bonuss vietējiem pircējiem, kuri ir iecienījuši tieši Mežaparku. Šobrīd jau ir rezervēti ap 20% dzīvokļu. Daļa klientu gaida pilnās apdares darbu pabeigšanu un ēku nodošanu ekspluatācijā, lai pārliecinātos par produkta augsto kvalitāti, ko savos projektos realizē Domuss. Piebilde: šajās mājās dzīvokļu pircējiem tiek piedāvātas tikai virszemes autostāvvietas par 9 000 eiro. Papildus ir pieejamas mantu noliktavas, kas atrodas ēkas pagrabstāvā, cenas 3 500–4 500 eiro atkarībā no platības.


– Uzņēmuma Domuss mājaslapā ir vēl vairākas galvaspilsētas jaunbūvju projektu prezentācijas. Kas notiek ar tām?
– Lai arī dažiem plānotajiem jaunajiem projektiem ir pat vizualizācijas, to attīstība pagaidām ir apturēta. Līdz šim tirgū pirmo vijoli spēlēja jaunie ekonomiskās klases piedāvājumi. Projekti, ko attīstām mēs, ir virs šī segmenta. Nelielas ekonomiskās un politiskās nenoteiktības apstākļos mūsu investori pieņēma lēmumu ieturēt pauzi darbā ar jaunajiem projektiem un koncentrēt uzmanību uz projektu Mežaparka Rezidences. Vērosim, kurp šī gada laikā virzīsies tirgus. Protams, nedrīkst neņemt vērā ar Covid-19 – ārkārtas situāciju Latvijā un notikumi pasaulē jau ir ietekmējuši visas sfēras, diemžēl, arī daudzu patērētāju finansiālo stāvokli. Situācijas attīstība lielā mērā noteiks arī nekustamā īpašuma jomas tendences tuvākā gada laikā.
– Un beigās jautājums no sērijas, kas bija vispirms: vista vai ola? Kam lielāku uzmanību pievērš pircēji, pieņemot lēmumu par pirkšanu – kvadrātmetra vērtībai vai dzīvokļa kopējai vērtībai?
– Mēs par to esam daudz diskutējuši un secinājām, ka vietējiem klientiem svarīgāka ir viņu interesējošā nekustamā īpašuma vērtība. Ja viņu budžets to ļauj, tad kvadrātmetra cenai nav izšķirošas nozīmes.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 4 mēneši 4 dienas portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē