Izremontē savu māju par puscenu! Ziņas
Foto: riga.lv

Izremontē savu māju par puscenu!

Otrdiena, 4 aprīlī, 2017

Rīga dome sāks piešķirt daudzdzīvokļu mājām 50% līdzfinansējumu remontdarbiem. Uzzini, kas var izremontēt savu māju un kā saņemt naudu.


Kā Sarkandaugava un Vecmīlgrāvis gandrīz palika bez apkures

Rīgas namu pārvaldnieka māju apsaimniekošanas kvalitāte daudziem rīdziniekiem bieži vien raisa dažādus jautājumus. Vairākus gadus Rīgas pašvaldība ir darījusi visu, lai padarītu uzņēmumu finansiāli stabilu. Neskatoties uz to, ka joprojām aptuveni pusei no RNP apsaimniekotajām mājām ir negatīva bilance, pēdējo gadu laikā ir izdevies panākt galveno – uzņēmuma finansiālo stabilitāti. Pateicoties tam, katras apkures sezonas sākumā RNP klientiem, neskatoties uz parādiem, tiek pieslēgta apkure. Jāatgādina, ka 2009. – 2010. gadā namu pārvaldes tādās apkaimēs, kā, piemēram, Sarkandaugava un Vecmīlgrāvis, bija tuvu bankrotam.

Ir bijuši arī daudzi gadījumi ar privātajiem apsaimniekotājiem, kuri bankrotēja, apmānot savus klientus un pazūdot ar klientu naudu. Un pēc tam desmitiem daudzdzīvokļu māju ziemā palika bez apkures.

Tagad, kad panākta stabilitāte, pēdējais solis ir kvalitātes uzlabošana. Tagad Rīgas dome piedāvā radikālu reformu, kas vērsta tieši uz sniedzamo pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu. Turklāt – ne tikai attiecībā uz Rīgas namu pārvaldnieku, bet arī uz privātajām namu pārvaldēm.

Kāpēc Rīga atpaliek no Tallinas

Jebkuras namu pārvaldes pakalpojumu kvalitāte ir atkarīga no diviem faktoriem. Pirmais – vai viss ir kārtībā ar namu pārvaldes darbinieku prasmēm un sirdsapziņu. Otrais – cik aktīvi iedzīvotāji piedalās savas mājas problēmu risināšanā.  Prakse rāda, ka  desmitiem tūkstošu dzīvokļu īpašnieku Rīgā gadiem neliekas zinis par procesiem, kas saistīti ar māju apsaimniekošanu. Izņemot regulāru rēķinu apmaksu, protams. Bet māja ir tāds pats īpašums, kā dzīvoklis.

Taču iedzīvotājiem no savas puses ir jākontrolē tas, ko dara namu pārvalde. Kontrolei ir tikai viens instruments – dzīvokļu īpašnieku biedrību izveidošana.

Tallinā dzīvokļu īpašnieku biedrības sāka masveidīgi dibināties jau 90. gadu sākumā. Rezultātā mājas ir tīras un sakārtotas, atkritumu konteineri norobežoti ar sētiņām, tiek veikti ne tikai kārtējie remonti, bet arī māju rekonstrukcija.

Var paskatīties arī uz tām Rīgas mājām, kur izveidotas dzīvokļu īpašnieku biedrības. Šīs mājas jau vizuāli būtiski atšķiras no savām kaimiņmājām, protams, pozitīvā ziņā. Tikai atšķirība starp Rīgu un Tallinu ir ļoti vienkārša un skumja. Tallinā iedzīvotāju biedrības ir izveidotas praktiski visās daudzdzīvokļu mājās. Bet Rīgā tādu ir mazāk par 200. Salīdzinājumam – Rīgas namu pārvaldnieka apkalpošanā ir vairāk nekā 4500 mājas.

Instrukcija dzīvokļu īpašniekiem:

Reforma, kuru piedāvā Rīgas dome, ir vērsta uz to, lai vispirms palīdzētu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem izveidot dzīvokļu īpašnieku biedrības.

  1. Rīgas domes priekšlikums ir vienkāršs – jūs dzīvojat daudzdzīvokļu mājā. Nav būtiski, kas māju apkalpo – RNP vai privātā namu pārvalde. Jūs izveidojat dzīvokļu īpašnieku biedrību. Te dome ir gatava sniegt jums maksimālu administratīvu palīdzību biedrības izveidē. Jāatgādina, ka dome organizē bezmaksas kursus māju vecākajiem, tos beiguši jau vairāk nekā 300 rīdzinieku (LINK). Šajos kursos tiek sniegtas pamatzināšanas māju apsaimniekošanas juridiskajos un tehniskajos jautājumos.
  2. Tālāk sākas pats svarīgākais. Pēc tam, kad izveidota biedrība, Rīgas dome jūsu mājai nākamo četru gadu laikā piešķir 50% līdzfinansējumu visiem remontdarbiem, kurus jūs veiksiet jūsu mājā – sākot no pastkastīšu nomaiņas līdz ēkas siltināšanai. Tas nozīmē, ka ar savu uzkrājumu un domes līdzfinansējumu jūs varēsiet nākamo četru gadu laikā remontdarbus veikt divreiz lētāk. Vai arī paveikt divas reizes vairāk nepieciešamo remontdarbu.
  3. Papildus tam, lai dzīvokļu īpašniekiem būtu vienkāršāk nodrošināt savu līdzfinansējuma daļu, visi dzīvokļi pēc dzīvokļu īpašnieku biedrības izveides divus nākamos taksācijas gadus saņem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā.

Kad?

Jaunie noteikumi par atlaidēm nekustamā īpašuma nodoklim un par līdzfinansējumu namu remontiem tiks pieņemti Rīgas domes sēdē jau maija sākumā. Šie noteikumi tiks attiecināti arī uz tām mājām, kas jau iepriekš ir izveidojušas dzīvokļu īpašnieku biedrības.

Tikko kā noteikumi tiks pieņemti, mēs portālā Rīga.lv pastāstīsim detalizētāk, kā jārīkojas, lai noteikti iegūtu finansējumu no Rīgas domes. Tāpat sīkāku informāciju var saņemt pie nama apsaimniekotāja. Tās mājas, kuras apkalpo RNP, informāciju par to, kā izveidot dzīvokļu īpašnieku biedrību vai beigt bezmaksas kursus māju vecākajiem jau tagad var saņemt jebkurā Klientu apkalpošanas centrā vai zvanot pa informatīvo tālruni 8900.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē