Kā ierīkot dekoratīvo dīķi piemājas teritorijā? Aktuālie padomi

Kā ierīkot dekoratīvo dīķi piemājas teritorijā?

Trešdiena, 13 maijā, 2020

Dīķis – oriģināls piemājas teritorijas dekoratīvais elements. Taču tas nav tikai skaistuma elements, dīķis dārzā radīs īpašu emocionālo gaisotni, piešķirs tam rozīnīti. Jūs varēsiet atvilkt elpu pie ūdens pēc dārza darbiem, palasīt grāmatu, klausoties patīkamas un harmoniskas ūdens skaņas. Perfektai ainai varat audzēt savā ūdenstilpnē dažādas ūdenszāles un augus, ielaist tajā zivtiņas vai pat ierīkot strūklaku. Kurā katrā teritorijā Jūs to neieraudzīsiet, tāpēc varēsiet lepoties ar savu veikumu.

 

Ja ideja par dīķi neliek Jums mieru, taču baidāties no ierīkošanas darbu apjoma un izmaksām, neuztraucieties! Mūsdienīgi materiāli ļauj to paveikt pat pašu spēkiem. Jā, tas ir samēra laikietilpīgi, taču rezultāts ir tā vērts. Ņemiet vērā laika gaitā jau pārbaudītās ierīkošanas tehnoloģijas, apbruņojaties ar pacietību, rīkojaties konsekventi, un veiksmīgs rezultāts būs garantēts! 

 

Izvēlāmies vietu 

Dīķis ir dzīvs organisms ar savu bioloģisko sistēmu, tāpēc ir svarīgi izvietot to pareizajā vietā. Šajā ziņā ņemiet vērā dažus svarīgus momentus: 

  • ūdensaugu augšanai un ziedēšanai nepieciešams labs apgaismojums. Taču ideālajā variantā izvēlieties dīķa vietu tā, lai tiešie saules stari apgaismo to tikai rīta un vakara stundās, jo nemitīga saules ietekme pārmērīgi uzkarsē ūdeni, tajā sāk vairoties baktērijas un tas „uzzied”; 

  • izvēlaties atklātu laukumu tālāk no kokiem. Pirmkārt, koku saknes ar laiku var bojāt dīķa pamatni un hidroizolāciju. Otrkārt, piesārņos to ar nobirušu lapotni un zariem. Ja tomēr vēlaties redzēt blakus dīķim biezu augu segu, labāk izvēlaties mitrumu mīlošus dekoratīvos krūmājus; 

  • jaunizveidotajai ūdenstilpnei jābūt labi pieejamai no visām pusēm. Nākotnē tas ievērojami atvieglos Jums dīķa kopšanu; 

  • ja teritorija atļauj, laicīgi paredziet vietu dīķa paplašināšanai. Prakse rāda, ka pēc kāda laika dīķa īpašniekiem rodas jaunas oriģinālas idejas: pievienot dekoratīvos elementus, piemēram, tiltiņu, iestādīt jaunus ūdens augus utt. 

Dīķa izmēri un materiāls ierīkošanai

Izmērs galvenokārt ir atkarīgs no pieejamās teritorijas, tās noformējuma un Jūsu vēlmes. Taču tiek uzskatīts, ka nav lietderīgi veidot ūdenstilpni ar laukumu mazāku par 3,5 m2 un dziļumu mazāku par 0,8 m. Ūdens seklākos un mazākos dīķos ātri iesilst, dīķa ekosistēma tiek traucēta, ūdens bieži „zied”, sāk nepatīkami ost un prasa regulāru kopšanu. Savukārt ziemā tik sekla ūdenstilpne pilnībā aizsals. 

 

Otrs parametrs, kas ir cieši saistīts ar izmēriem un formu, ir dīķa ierīkošanas materiāls. Populārākie ir divi varianti – ierīkot dīķi ar speciālas hidroizolācijas plēves palīdzību (bieži šim nolūkam veido betona pamatni) vai izvēlēties jau gatavu baseinu no izturīga polivinilhlorīda. 

 

Par labu plēvei noteikti var minēt, kas tas ir samērā lēts un ilgtspējīgs materiāls. Jā, Jums pienāksies krietni papūlēties ar hidroizolācijas plēves ieklāšanu (īpaši ja pamatne tiks betonēta), taču Jūs varat izveidot tādu dīķa formu un izmērus, kādus vien vēlaties. 

 

Gatavi baseini ir lieliska izvēle, ja vēlaties nelielu dekoratīvo dīķi, bet nav laika vai vēlmes pārāk ilgi nodarboties ar tā ierīkošanu. Vienkārša uzstādīšana un ilgstoša kalpošana padara šo dīķa variantu par ļoti populāru privātmāju īpašnieku vidū. 

Izveide

Ja esat izvēlējiet izmantot jau gatavu baseina formu, dīķa ierīkošana neaizņems Jums daudz laika. Izrociet piemērotu bedri, kurai diezgan precīzi jāatbilst baseina izmēriem un formai, un ievietojiet tajā plastmasas pamatni. 



Variantā ar plēves ieklāšanu, kā jau minēts iepriekš, forma un izmēri būs atkarīgi tikai no Jūsu ieceres. Taču ierīkošanas process būs darbietilpīgāks. Ja dīķa izmēri būs samērā nelieli, varat izveidot bedri ar lāpstu, ja tomēr ūdenstilpne būs iespaidīgāka, - būs nepieciešams neliels ekskavators. Pēc bedres izrakšanas svarīgi ir pareizi ieklāt hidroizolācijas plēvi. Plēves izmērus ieteicams aprēķināt sekojoši: dīķa garumam un platumam pieskaitiet 2 tā dziļumus un 1 metru rezervei, ka arī pa 20 cm, kas stiepsies pāri dīķa malām. Šie papildus 20 cm būs nepieciešami, lai nostiprinātu plēvi, ierokot nelielā bedrītē apkārt dīķim (aptuveni 10 cm dziļā) un nostiprinot ar akmeņiem vai ķieģeļiem. Svarīgi! Pēc dīķa piepildīšanas ar ūdeni nogaidiet diennakti, lai materiāls ieņem vajadzīgo formu, pēc kā varat ķerties klāt malu aplikšanai, piemēram, ar dekoratīviem akmeņiem. 

Dekorēšana 

Tā kā dīķis primāri pilda estētisko funkciju, tā dekorēšanai nepieciešams pievērsties īpaši rūpīgi. Pirms ūdens iepildīšanas izveidojiet dīķa dobumā slāni no akmentiņiem vai šķembām un grunts slāni. Šāda vide būs piemērota ūdens augu stādīšanai un pasargās arī no mehāniskajiem bojājumiem. Tad droši stādiet Jums tīkamos augus! Šīm nolūkam varat izvēlēties praktiskus puķu podus ūdens augiem. Papildus varat uzstādīt nelielu strūklaku. Izpētiet pieejamos piedāvājumus un ļaujiet vaļu savai fantāzijai, galu galā tieši Jūs baudīsiet dīķa vizuālo skaistumu ikdienā! Pēc ūdens iepildīšanas atliek tikai izdekorēt dīķa malas. Dekoratīvie akmeņi, šķembas, oļi, dzīvnieku un putnu figūriņas, lampiņas un lukturi - izvēlieties to, kas priecē Jūsu acis!  

Tālāk vienkārši baudiet rezultātu un rūpējaties par savu personīgo ūdenstilpni, periodiski tīrot un papildinot to ar jaunām dekorācijām. Svarīgi kopšanas elementi ir ūdens attīrīšanas sistēmas, speciālie bioloģiskie filtri, gaisa sūkņi, kurus varat atrast interneta veikalā 220.lv. Tie palīdzēs novērst ūdens piesārņojumu, „ziedēšanu”, duļķainumu. Gaisa sūkņi bagātinās ūdeni ar skābekli, nodrošinot floras un faunas harmonisku attīstību. Interneta veikalā 220.lv Jūs atradīsiet ne tikai preces dīķu kopšanai, bet arī visu vajadzīgo ūdenstilpņu ierīkošanai (plēves, PVC baseini), funkcionēšanai un dekorēšanai (baseina figūriņas, ūdens augu podi, LED lukturi, gredzenu sistēmas zivs aizsardzībai no kaķiem un putniem utt.). Izpētiet piedāvājumu un iegādājaties visu nepieciešamo, lai ierīkotu savā pagalmā atslodzes vietu Jūsu dvēselei, kas priecēs daudzu gadu garumā! 

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 30 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē