Tuvākajās dienās sāksies 17 miljonus eiro vērtie Skanstes teritorijas revitalizācijas būvdarbi Ziņas

Tuvākajās dienās sāksies 17 miljonus eiro vērtie Skanstes teritorijas revitalizācijas būvdarbi

Trešdiena, 6 maijā, 2020

Tuvākajās dienās Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta nolīgtie būvnieki sāks Skanstes teritorijas revitalizācijas būvdarbus, aģentūru LETA informēja departamenta pārstāve Solvita Brence.

Skanstes teritorijas revitalizācijas pirmo kārtu pašvaldība sāka 2015.gadā, sākotnēji izstrādājot teritorijas lokāplānojumu, uz kura balstoties gadu gaitā izstrādāts teritorijas sakārtošanas plāns.

Šogad plānotie būvdarbi ietvers Lapeņu ielas, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa un Jāņa Daliņa ielu izbūvi, kā arī inženierkomunikāciju - ūdensvada, sadzīves kanalizācijas, lietus kanalizācijas un ielu apgaismojuma - izbūvi. Tāpat projekta laikā plānots izbūvēt lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu un labiekārtot projekta teritoriju, izveidojot ar citām pilsētas daļām labi savienotu apkaimi, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības attīstību Skanstes apkaimē, norāda domē.

Skanstes revitalizācijas projekts paredz izbūvēt jaunas ielas un inženiertīklu infrastruktūru, kā arī izveidot pilsētniekiem pieejamu zaļo zonu, kurā atradīsies gan parks, gan kanālu sistēma.

"Tādā veidā attīstīsim un sakārtosim šo pilsētas tuvējā centra teritoriju, kas patlaban ir visai nolaista un aizaugusi. Infrastruktūras attīstība nesīs sev līdzi privātās investīcijas jaunu biroju projektos un jaunās darbavietās, kas ir iemesls, kādēļ Eiropas Savienība atbalsta šo revitalizācijas projektu," sacījusi departamenta direktora pienākumu izpildītāja Ilze Purmale.

Būvprojekta izstrādes laikā departaments ir konsultējies gan ar komersantiem, kas veic uzņēmējdarbību piegulošajā teritorijā, gan nevalstiskām organizācijām. Izvērtējot visus priekšlikumus kopsakarībā ar Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojuma risinājumiem, plānots, ka veloceliņi tiks nodalīti no brauktuves ar pusizceltu apmali vai virzīti aiz autostāvvietām ietves pusē. Savukārt vietās pie ietvēm, kur plānotas iebrauktuves, ir paredzēts slīps brauktuves savienojums, nemainot tās augstumu.

Plānots, ka teritorijas zaļā zona tiks labiekārtota atbilstoši dažādu sociālo grupu vajadzībām, izvietojot atpūtas solus, zviļņus, piknika galdus, rotaļu laukumus, āra trenažierus, skeitparka elementus un citas lietas.

Projekta teritorijā dome sola veikt arī apzaļumošanas darbus - iestādīt 56 liela izmēra lapu kokus, vairāk nekā 20 veidu 755 lapu krūmus, kā arī vairāk nekā 10 000 ziemcietes un 24 veidu 934 skuju kokus. Kopumā plānots, ka tiks iestādīti aptuveni 1000 koki.

Noraidot publiskajā telpā izskanējušos minējumus, ka teritorijā paredzēts "zāģēt ziedošas ābeles ar putnu ligzdām", Purmale uzsvērusi, ka, veicot revitalizācijas darbus, tiks maksimāli saglabāti teritorijā jau esošie koki, vadoties no to stāvokļa un arboristu ieteikumiem. "Pievērsīsim uzmanību, lai netiktu iznīcinātas putnu ligzdas, ja tādas teritorijā tiks konstatētas," solīja departamenta vadītāja.

Šī gada janvārī Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments noslēdza vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta īstenošanu, piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējumu.

Kopējās būvdarbu izmaksas veido gandrīz 16,70 miljonus eiro, un darbus veiks personu apvienība "RR-Eko". Savukārt būvprojekta autors ir SIA "BRD Projekts", un projektēšanas izmaksas ir 312 482 eiro.

ERAF finansējums projekta īstenošanai ir 7,93 miljoni eiro, bet valsts budžeta dotācija - 1,15 miljoni eiro. Aptuveni 9 miljonus eiro projektā ieguldīs pašvaldība.

Projektu plānots īstenot līdz 2022.gada 31.decembrim.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē