Rēzeknes novada pašvaldība paudīs nostāju par ūdens tūrisma attīstības centra Bāka iznomāšanu Ziņas

Rēzeknes novada pašvaldība paudīs nostāju par ūdens tūrisma attīstības centra Bāka iznomāšanu

Trešdiena, 18 martā, 2020

Šodien plkst.9 Rēzeknes novada pašvaldība preses konferencē paudīs nostāju par ūdens tūrisma attīstības centra "Bāka" iznomāšanu SIA "Vlakon", aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Selecka.

Pēc viņas teiktā, Gaigalavas pagasta pārvalde, izvērtējot esošo situāciju, esot konstatējusi, ka "Bākas" darbības nodrošināšanai nepieciešami ievērojami finanšu līdzekļi, kurus neesot iespējams atgūt, sniedzot tūrisma pakalpojumus. Gaigalavas pagasta pārvaldes vadītāja Valentīna Puste uzskata, ka centra uzturēšana nav lietderīga un nav nepieciešama pašvaldības funkciju veikšanai.

Jau ziņots, ka Rēzeknes novada pašvaldība par 308 eiro mēnesī zivju audzēšanas un pārstrādes uzņēmumam "Vlakon" nodevusi nomā tai piederošo nekustamo īpašumu - ūdens tūrisma attīstības centru "Bāka" un nekustamā īpašuma "Kvāpānu dīķi" zemes vienības daļas Gaigalavas pagastā, pie Lubāna ezera.

Objekts tiek iznomāts "ar mērķi attīstīt centru "Bāku" kā reģionālās un starptautiskas nozīmes dabas tūrisma attīstības centru, ar plānoto darbību tūrismā, dabas aizsardzībā, tai skaitā putnu vērošanā, rekreācijā, sporta aktivitātēs, tai skaitā makšķerēšanā, kā arī zivsaimniecībā".

Nomas līgums paredz, ka objektam, arī ēkai un apkārt esošai teritorijai, sporta infrastruktūrai, rotaļu laukumam, pludmalēm, dīķu krastiem, ir jābūt publiski pieejamam vismaz desmit mēnešus gadā, nedēļā strādājot ne mazāk kā piecas dienas. Ir jānodrošina bezmaksas piekļuve darba laikā skatu tornim un tajā iebūvētajam teleskopam. Savukārt apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām ir jānodrošina bezmaksas iespēja izmantot liftu skatu torņa apmeklējumiem. Noteikts arī, ka aktuālajai informācijai par tūrisma pakalpojumiem ir jābūt izvietotai kādā no viesmīlības pakalpojumu rezervācijas sistēmām, kā arī Rēzeknes novada pašvaldības Tūrisma informācijas centra datu bāzē. Nomnieks piekrīt ikgadējā pašvaldības rīkotā pasākuma "Lubānas vilinājums" norisei īpašumā.

Tāpat nomas līguma darbības laikā - līdz 2032.gada 31.martam - "Vlakon" pienākums ir uzturēt kārtībā pašvaldības publiski pieejamo teritoriju, nekustamā īpašuma esošais stāvoklis nedrīkst pasliktināties. Jaunajam nomniekam būs jānodrošina visas līdz šim periodam veiktās rezervācijas, par cenām, kas bijušas spēkā līdz šim.

Selecka skaidroja, ka kopumā izsolei pieteicās trīs pretendenti, taču uz izsoli ieradās divi - IK "Ziemeļvējš" un "Vlakon". "Ziemeļvēja" pārstāvis nosolīja nomas tiesības par vienu soli no izsoles sākumcenas, nosakot 308 eiro maksu mēnesī. Taču vēlāk uzņēmuma pārstāvis rakstiski atteicās no nomas līguma slēgšanas.

Izsoles komisija pieņēma lēmumu nosūtīt līguma projektu nākamajam pretendentam - "Vlakon", piedāvājot noslēgt līgumu par nomas maksu 308 eiro mēnesī.

Līgums ar uzņēmumu stāsies spēkā 1.aprīlī, kad objekts tiks nodots nomniekam. Nomnieka pārstāvis Georgijs Jevsikovs pašvaldībai esot apliecinājis, ka tiks saglabāts līdzšinējais uzņēmuma profils, tāpat tiks attīstīta akvakultūra - zivju audzēšana.

Pašvaldība apgalvoja, ka iepriekš Gaigalavas pagasta pārvalde saņēmusi atkārtotus pārmetumus no vietējiem uzņēmējiem par to, ka pašvaldības funkcijās nav paredzēta tūrisma pakalpojumu sniegšana, pašvaldība sniedzot šo pakalpojumu, kropļojot vietējo uzņēmējdarbības konkurenci un nelietderīgi izlietojot pašvaldības finanšu līdzekļus.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2018.gadā VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) veiktā kratīšana ir saistīta ar kādu 2016.gada iepirkumu, kurā ir iesaistīts uzņēmums "Vlakon", kas ir bijis viens no vairākiem iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem. Tāpat kratīšana varēja būt saistīta ar bijušo LAU valdes priekšsēdētāju Vladimiru Kononovu, kurš no šī amata atkāpās 2017.gada augusta sākumā.

Pārkāpumu dēļ Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2016.gadā neatļāva LAU slēgt līgumu ar uzņēmēju un Viļānu novada domes deputātu Andri Kozuli (ZZS) saistīto "Vlakon". Tolaik vairāku uzņēmēju aizdomas un neizpratni izraisīja LAU izsludinātais dolomīta šķembu piegādes iepirkums. Tiesības slēgt deviņu miljonus eiro vērto līgumu uz trim gadiem konkursā izcīnīja sens LAU sadarbības partneris - "Vlakon". IUB aizliedza noslēgt līgumu, jo konstatēja pārkāpumus iepirkuma komisijas darbā.

Savukārt LAU bijušais valdes priekšsēdētājs Kononovs gan neuzskatīja, ka LAU iepirkuma komisija būtu pieļāvusi kādus pārkāpumus, un sauca tās par juridiskām niansēm. 

"Vlakon" nodarbojas ar smilts un grants ieguvi, kā arī sniedz tūrisma un makšķerēšanas pakalpojumus "Pērtniekos" Rēzeknes novadā. Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā bijis 6,953 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 1,685 miljonus eiro.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 4 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē