Energoefektivitātes veicināšanai 36 partneri paraksta Sadarbības memorandu Ziņas

Energoefektivitātes veicināšanai 36 partneri paraksta Sadarbības memorandu

Trešdiena, 4 martā, 2020

Ar mērķi sekmēt efektīvas un atklātas sadarbības veidošanu š.g. 4. martā Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un 34 valsts pārvaldes iestādes, nevalstiskās organizācijas un valsts kapitālsabiedrības parakstīja Sadarbības memorandu, apņemoties kopīgi nodrošināt informācijas pieejamību par ēku (dzīvojamo, publisko un ražošanas) atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

 

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro: “Vārds “energoefektivitāte” šodien vairs nav svešvārds. Investīcijas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumos ceļ uzņēmumu produktivitāti un konkurētspēju, savukārt investīcijas ēku atjaunošanā ļauj ietaupīt energoresursus un ceļ iedzīvotāju maksātspēju. Apzinoties energoefektivitātes paaugstināšanas nozīmīgumu arī Eiropas Savienības kopējo enerģētikas un klimata mērķu sasniegšanā, Ekonomikas ministrija kopā ar dažādu nozaru ekspertiem turpina diskutēt par labākajiem risinājumiem, rīcības virzieniem un darāmajiem darbiem jau nākamajiem desmit gadiem”.

 

Pirms 10 gadiem, 2010. gada 25. februārī, Ekonomikas ministrija, nevalstisko organizāciju pārstāvji un finanšu sektora pārstāvji parakstīja pirmo Sadarbības memorandu, vienojoties par kopīgu darbu mājokļu renovācijas veicināšanai, kā arī uzsākot kustību “Dzīvo siltāk”, apvienojot namu pārvaldnieku, būvmateriālu ražotāju, būvniecības uzņēmumu, finanšu sektora un valsts pārvaldes pārstāvjus kopīgu mērķu sasniegšanai.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce: “Esmu gandarīts par iesaistīto pušu gatavību sadarboties un iesaistīties kopīgā darbā, lai sasniegtu Latvijas mērķus virzībā uz klimatneitralitāti. Energoefektivitāte ir viens no būtiskākajiem virzieniem siltumnīcefekta gāzu samazināšanā, tāpēc mūsu prioritātes klimata jautājumos un stingro apņemšanos Eiropas Savienības energoefektivitātes mērķu sasniegšanā varam īstenot vienīgi ar efektīvu un atklātu sadarbību gan valsts pārvaldē, gan sabiedrības paradumu maiņu.”

 

Šo 10 gadu laikā kustība “Dzīvo siltāk” ir paplašinājusies, sniedzot informāciju ne tikai par daudzdzīvokļu māju atjaunošanas praktiskajiem aspektiem un pieejamo valsts atbalstu, bet arī informējot par risinājumiem uzņēmumu un valsts ēku energoefektivitātes uzlabošanai.

 

Kustības “Dzīvo siltāk” partneri šajos 10 gados īstenojuši virkni aktivitāšu sabiedrības informēšanai un izglītošanai – organizēti vairāk kā 400 dažādi informatīvi pasākumi, ik gadu nodrošināta dalība mājokļu, būvniecības, enerģijas un vides izstādes, kā arī organizēts konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā”. Šajās aktivitātēs kopā piedalījušies vairāk 46 000 dalībnieku, kas, izplatot informāciju tālāk, nodrošinājuši gandrīz 900 000 iedzīvotāju izglītošanos. Līdz ar to varam secināt, ka kustības “Dzīvo siltāk” devums 2020. gada obligātā mērķa sasniegšanā (ņemti vērā gūtie un prognozētie ietaupījumi periodā 2014-2020) ir 1,8% jeb enerģijas ietaupījums vairāk nekā 13,8 miljoni eiro. Kopā sasniegts CO2 ietaupījums 24991 t apmērā un enerģijas ietaupījums - 241 GWh.

 

Parakstot paplašināto Sadarbības Memorandu, puses apņēmušās nodrošināt informācijas pieejamību dzīvokļu īpašniekiem, uzņēmējiem un ēku pārvaldniekiem par finansējuma avotiem, tai skaitā Eiropas Savienības līdzfinansējumu, energoefektivitātes projektu īstenošanas iespējām, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas jautājumos; informēt par ēku atjaunošanas un pārbūves ieguvumiem, par labbūtības (mikroklimats, akustika, ventilācija u.c.) nozīmi ēkās, ilgtspējību ēku būvniecībā un uzturēšanā, inovācijām, viedajiem risinājumiem un digitalizāciju būvniecībā un energoefektivitātē, kā arī veicināt to attīstību, kā arī informēt par iekārtām un atbalsta instrumentiem siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, par vietējo energokopienu un atjaunojamo enerģijas resursu energokopienu attīstīšanas iespējām; izglītot būvniecības procesa dalībniekus par kvalitatīviem ēku atjaunošanas procesa nosacījumiem, par prasībām būvizstrādājumiem un to iestrādes tehnoloģijām; kā arī veicināt privāto un publisko investīciju piesaisti energoefektivitātes pasākumu īstenošanai gan dzīvojamās, gan publiskajās, gan ražošanas ēkās, kā arī energoefektivitāti veicinošas nodokļu politikas izstrādāšanu.

 

  1. gada 4. martā Ekonomikas ministrija organizētajā energoefektivitātes forumā “Paradumu maiņa – mazs solis lieliem mērķiem” tika diskutēts par ES Zaļo kursu (Green Deal), Latvijas klimata politikas un enerģētikas sektora mērķiem, izvērtēti kustības “Dzīvo siltāk” 10 gadu darba rezultāti.

 

Foruma otrajā daļā "Paradumu maiņa - vieda izvēle ekonomikas ilgtspējai" pasākuma dalībnieki pārrunāja iespējas un ieguvumus no paradumu maiņas energoresursu efektīvākai izmantošanai, dalījās pieredzē biroju, skolu un daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes un ilgtspējīgas domāšanas paradumu veidošanā, kā arī pārrunāja citas aktuālās tēmas energoefektivitātes veicināšanai.

 

Foruma video ieraksti vērojami kustības “Dzīvo siltāk” profilā sociālās saziņas platformā Facebook https://www.facebook.com/dzivosiltak/; foruma dienas kārtība un prezentācijas pieejamas šeit: https://www.slideshare.net/siltinam?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē