Vai esi pasargāts no baktērijām ūdensvadā? Ziņas

Vai esi pasargāts no baktērijām ūdensvadā?

Otrdiena, 21 martā, 2017

Latvijā vērojams legionelozes jeb tā dēvētās "leģionāru slimības" saslimšanas gadījumu skaita pieaugums. Bīstamās slimības ierosinātājs – leģionellas – var vairoties ūdensapgādes sistēmā, ja netiek ievērotas noteiktās prasības. Kā sevi pasargāt?

Karsto ūdeni mājā - virs 500C

Atgādinām, ka mājas pārvaldnieka pienākums ir uzturēt karstā ūdens temperatūru virs 500C. Dažkārt ekonomijas nolūkos tiek uzturēta zemāka temperatūra, kas var novest pie nevēlamo mikroorganismu vairošanās. Kā rīkoties: konsultēties ar savas mājas pārvaldnieku un mājas siltummezglā noregulēt karstā ūdens temperatūru virs 500C.

Regulāra ūdensapgādes sistēmas profilakse

Profilakses nolūkos ir ieteicams periodiski pacelt karstā ūdens temperatūru mājā līdz 600C. Šajā temperatūrā šie mikroorganismi ies bojā. Kā rīkoties: konsultēties ar savas mājas pārvaldnieku par iespējām veikt regulārus profilakses pasākumus.

Dezinfekcija vannas istabā

Baktērijas vairojas cauruļvadu dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos. Kā rīkoties: regulāri dezinficēt šīs virsmas ar atbilstošiem līdzekļiem.

Stāvoša ūdens notecināšana

Baktērijas vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai duša. Kā rīkoties: ja ilgstošas prombūtnes gadījumā ūdensvada ūdens kādu laiku netika lietots, pirms lietošanas ūdens ir jānotecina.

Saimniekosim gudri un nepieļausim bīstamās slimības gadījumus!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē