Altum: Trīs jūru valstu investīciju fonds būs papildu iespēja piesaistīt finansējumu lieliem projektiem Ziņas

Altum: Trīs jūru valstu investīciju fonds būs papildu iespēja piesaistīt finansējumu lieliem projektiem

Piektdiena, 28 februārī, 2020

Jaunveidotais Trīs jūru valstu investīciju fonds būs papildu iespēja piesaistīt finansējumu arī lieliem Latvijas projektiem, intervijā Latvijas Radio sacīja "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Kā norādīja Bērziņš, jaunais fonds būs iespēja piesaistīt finansējumu tādiem projektiem, kam, piemēram, nebūs pietiekami ar "Altum" pieejamajiem līdzekļiem un kuriem kādu iemeslu dēļ nebūs izdevies piesaistīt kredītiestāžu finansējumu. Pēc Bērziņa teiktā, šādu projektu Latvijā nav daudz, bet ik pa laikam tādi tiek veidoti.

Kā norādīja Bērziņš, Trīs jūru valstu investīciju fonda līdzekļi būs paredzēti enerģētikas, transporta un digitālās infrastruktūras projektiem, tostarp arī autoceļu būvniecībai privātā publiskā partnerībā. 

Kā ziņots, Trīs jūru valstu investīciju fonds ir kopīgs 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu attīstības institūciju iniciatīva ar mērķi veicināt ilgtspējīgu un praktisku projektu finansēšanu un attīstību transporta, enerģētikas, informāciju tehnoloģiju un telekomunikāciju nozarēs. Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstis ir Latvija, Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Nodomu protokolu par fonda izveidi 2018.gada septembrī samitā Bukarestē parakstīja sešu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu attīstības institūciju, tostarp "Altum", vadītāji.

Šodien Rīgā pirmo reizi notiks Trīs jūru valstu investīciju fonda konference, kurā fonda vadības pārstāvji informēs par jauna papildu finanšu instrumenta izveidi 12 trīs jūru reģiona valstu, tostarp Latvijas, infrastruktūras projektu finansēšanai un attīstībai ar mērķi mazināt infrastruktūras plaisas starp dažādiem Eiropas reģioniem. Sagaidāms, ka kopējais investīciju apmērs infrastruktūras attīstībai 12 trīs jūru iniciatīvas dalībvalstīm būs 3-5 miljardi eiro. 

Investīcijas fonda finansēšanas avotus veidos dibinātājinstitūciju iemaksas, kā arī no citiem investoriem piesaistītie resursi. 

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.  

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē