Valsts nozīmes ūdensnotekas pērn lauku apvidos atjaunotas par 10,07 miljoniem eiro Ziņas

Valsts nozīmes ūdensnotekas pērn lauku apvidos atjaunotas par 10,07 miljoniem eiro

Otrdiena, 21 janvārī, 2020

VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" pagājušajā gadā atjaunojusi un ekspluatācijā nodevusi 46 valsts nozīmes ūdensnotekas, ieguldot 10,07 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) finansējuma, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā.

"Katrs eiro, kas tiek ieguldīts meliorācijas projektu īstenošanai, ir ieguldījums Latvijas zemē. Un katru šo ieguldīto eiro līdz ar pilnvērtīgu lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu mēs atgūsim ar uzviju - tā ir mūsu valsts zemes ražīguma veicināšana, kā arī teritoriju sakārtošana. Jo ilgtspējīgāk mēs šodien spēsim nodrošināt lauksaimniecības zemju uzturēšanu, jo lielāku ieguvumu mēs varēsim saņemt kā šodien, tā arī nākotnē," pauda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Zemkopības ministrijā norādīja, ka nokrišņu daudzums Latvijā vidēji pārsniedz iztvaikošanu, kā arī zemes reljefs Latvijā ir salīdzinoši līdzens, tāpēc ir jānodrošina optimāls mitruma režīms augsnēs, lai efektīvi izmantotu lauksaimniecības un meža zemes. To vislabāk iespējams panākt ar meliorāciju, ar kuras palīdzību var būtiski paaugstināt lauksaimniecības un meža zemju ražīgumu, kā arī palielināt ogļskābās gāzes (CO2) piesaisti, tādējādi ļaujot Latvijai risināt klimata mērķus.

Tāpat ministrijā atzīmēja, ka valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšana un atjaunošana labā stāvoklī ir ļoti nozīmīgs uzdevums, jo tās ikdienā pasargā no plūdiem tūkstošiem reģionu iedzīvotāju, lauksaimnieku un uzņēmēju, viņu sējumus, stādījumus un meža zemes, viņiem piederošās būves, tehniku un saimniecības, autoceļus, tiltus un citus infrastruktūras objektus.

2019.gadā 46 valsts nozīmes ūdensnotekas 482 kilometru kopgarumā atjaunotas 39 novados - Aizputes Alūksnes, Auces, Babītes, Baltinavas, Bauskas, Beverīnas, Brocēnu, Cesvaines, Ciblas, Dagdas, Dobeles, Durbes, Gulbenes, Jelgavas, Kārsavas, Kokneses, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Limbažu, Ludzas, Mārupes, Preiļu, Priekules, Rēzeknes, Rojas, Rundāles, Saldus, Skrundas, Smiltenes, Talsu, Tērvetes, Tukuma, Valkas, Vecpiebalgas, Vecumnieku, Ventspils un Viļakas novados.

Pašreizējā ES plānošanas periodā, proti, no 2016. līdz 2019.gadam, ZMNĪ kopumā Latvijā atjaunojusi 160 meliorācijas objektu 1394 kilometru garumā, ieguldot 25,76 miljonus eiro. 

Papildus Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansētajiem projektiem ZMNĪ īsteno arī valstij piederošu hidrotehnisko būvju atjaunošanu un pārbūvi, lai novērstu vai samazinātu plūdu riskus, ieguldot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē