Lūkojoties caur pirmās viesnīcas Hilton prizmu Ziņas

Lūkojoties caur pirmās viesnīcas Hilton prizmu

Ceturtdiena, 16 janvārī, 2020
Latvijas galvaspilsētā parādās jaunas viesnīcas. Pagājušajā rudenī Vecrīgā durvis vēra Latvijā pirmā Hilton tīkla viesnīca — Hilton Garden Inn Riga Old Town. Par to, cik daudz darba jāieliek, lai Rīgas vēsturiskajā centrā uzbūvētu jaunu viesnīcu, žurnāls M2 un portāls varianti.lv vaicā projekta Garden Inn Riga Old Town vadītājam Romanam Prosvirjakovam.
 
–Zīmols Hilton ienāk Rīgā ne pirmo reizi. 2014. gadā tika pieteikta desmitstāvu viesnīcas Hilton Garden Inn būvniecība Pārdaugavā, netālu no K. Valdemāra un Slokas ielu krustojuma. Tomēr vēlāk situācija mainījās.
– Tā sagadījās, ka arī šī projekta īstenošanā es piedalījos no tā projektēšanas brīža līdz pat nodošanai ekspluatācijā. Pasūtītājs Astor Group vispirms nopirka franšīzi no The Hilton Worldwide Group un tiešām bija nodomājis strādāt, izmantojot šo zīmolu. Tomēr vēlāk biznesa plāni tika mainīti un jaunceltne parādījās tirgū kā viesnīca Radisson Park Inn by Valdemara. Tāds ir bizness. Toties, darbojoties šajā projektā, es ieguvu lielisku iespēju iedziļināties Hilton viesnīcu tīkla standartos un prasībās, ko viņi izvirza savām viesnīcām.
– Vai ir kādas īpašas prasības, kas tiek noteiktas arhitektiem un būvniekiem?
– Zīmola Hilton koncepcija (brand-book) ir apjomīgs 500 lappušu dokuments, kas precīzi apraksta, kā jābūt ierīkotai viesnīcai. Tajā, piemēram, ir aprakstīti numuru un sabiedrisko telpu plānojumam noteiktie ierobežojumi. Īpaši stingras prasības tiek izvirzītas ēku ugunsdrošībai. Hilton prasības nereti ir krietni stingrākas par vietējo normatīvo aktu prasībām.

 

Vecrīgā ir atvērta Latvijā pirmā Hilton tīkla viesnīca — Hilton Garden Inn Riga Old Town. Šobrīd tā piedāvā 100 numuriņus, tostarp viesiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām. Projektā investēti 13,5 miljoni eiro. Tuvākā pusotra gada laikā plānots paplašināt numuriņu fondu ar vēl 75 numuriņiem. Kopējais investīciju apmērs sasniegs 23 miljonus eiro.Jebkurā šī tīkla viesnīcā obligāti jābūt ne mazāk par 160 numuriņiem, vismaz vienai konferenču zālei, fitnesa zālei, veļas mazgātavai viesu vajadzībām, kioskam ar uzkodām un dzērieniem, kā arī numuriņiem cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām. Savukārt restorāna parametriem jābūt tādiem, lai tas spētu uzņemt un paēdināt 70 % viesu.

 

Katram numuriņam obligāti jābūt aprīkotam ar autonomu gaisa kondicionēšanas sistēmu, jābūt ierobežotai piekļuvei ārējo logu pilnīgai atvēršanai. Logu un durvju atvēršanas kontrolei jābūt apvienotai ar kondicioniera darbību: tos atverot, kondicionieri ir jāizslēdz. Ļoti augstas prasības ir izvirzītas istabu starpsienu, sanitāri tehnisko mezglu starpsienu, ieejas un istabu durvju, kā arī logu un fasādes ārējo konstrukciju skaņas izolācijai. Šo prasību ievērošanu visos projektēšanas un būvniecības posmos stingri kontrolē The Hilton Worldwide pārstāvji. Uzņēmuma speciālisti to veic personīgi.
 
– Vai arī Hilton Garden Inn Riga Old Town vizuālajam veidolam ir noteiktas kādas īpašas prasības?
– Par Vecrīgas būvju veidolu atbild Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, kas tad arī galvenokārt formulē pamata prasības. Fasādes noformējumā jāizmanto tikai dabiski materiāli: piemēram, akmens vai cementu saturoši materiāli. Jumta segumam jābūt maksimāli pietuvinātam seno ēku vēsturiskajam veidolam, tas ir, skārda jumta segumam. Padomei ir ļoti iepaticies vecpilsētas jumta segumiem pietuvinātā jumta seguma efekts (to Hilton Garden Inn Riga Old Town izdevies panākt, izmantojot analoģisku materiālu ar alumīnija pārklājumu).
Jebkuram investoram, kas ir nodomājis apbūvēt gruntsgabalu Vecrīgā, kas, kā zināms, atrodas UNESCO aizsargājamajā teritorijā, jāievēro īpašas apbūves normas attiecībā uz augstumu, fasādes materiālu izvēli un ēku ārējo izskatu. Pat ēkas karnīzes maksimāli atļautais augstums ir atkarīgs no piegulošās ielas platuma. Tādēļ mūsu viesnīcas fasādes augstums Grēcinieku ielas pusē un Svaru ielas pusē ir atšķirīgs. Spēkā esošos apbūves noteikumus mēs ievērojam, taču dažādo ēkas karnīžu augstumu mums izdevās pārvērst par papildu efektu. Hilton Garden Inn Riga Old Town jumta segums ieguva sarežģītu konfigurāciju, bet augšējo stāvu numuriņi — unikālu plānojumu un lielus logus, kas nodrošina dabisko apgaismojumu un lielisku skatu uz Svētā Pētera baznīcu un citiem Vecrīgas zīmīgiem objektiem. Viesnīcas arhitektūras veidolu izstrādāja arhitekts Andris Kronbergs un arhitektu birojs ARHIS ARHITEKTI.
 
– Kā noritēja būvniecības process? Vai nācās saskarties ar grūtībām?
– Būvniecība Rīgas vēsturiskajā centrā vienmēr ir liels izaicinājums vai arī sastopas ar kādām problēmām. Iedomājieties, cik daudz visdažādāko relatīvi nesenu un vēsturisku inženiertehnisko būvju atrodas šajā zemē. Nākas pildīt īpašas arheoloģiskas prasības. Mums vajadzēja gan veikt izpēti, gan pārvietot pilsētas inženiertīklus, gan arī pielāgot būvniecības tehniku darbam ierobežotas telpas apstākļos. Investoram pārsteigums bija arī tas, ka sākotnēji viņš bija plānojis ekspluatēt viesnīcu uz nomātas zemes. Taču projekta sākuma posmā tika mainīta Latvijas likumdošana, un investoriem tika aizliegts būvēt uz viņiem nepiederošas zemes. Gruntsgabalus vajadzēja izpirkt, un tas būtiski ietekmēja projekta kopējo budžetu.
Būvēt Vecrīgā, protams, ir jautrāk nekā klajā laukā – apkārt kūsā dzīve. Mēs to varējām vērot, un arī paši tikām vēroti. Inspekcijas un žurnālisti šajā objektā bija bieži neoficiāli viesi: neienākot būvlaukuma teritorijā un nenoformējot savu vizīti oficiāli, filmēšana tika veikta, izmantojot žogā esošos caurumus. Mēdza atgadīties arī amizantas situācijas, piemēram, veicot viesnīcas pirmā stāva sabiedrisko telpu pārplānošanu, vietā, kur sākotnēji bija nodomāts izvietot administrācijas biroju, nācās izvietot tualetes, taču fasādi mainīt nebija iespējams. Rezultāts: tualetēs logi sniedzas no grīdas līdz griestiem (Pasmaida. – ). Tagad tie no iekšpuses ir aptumšoti ar plēvi.
Vecrīgā ļoti aktuāla ir automobiļu novietošanas problēma. Pastāvīgi vajadzēja improvizēt ar darbinieku transportlīdzekļiem. Dažreiz tos vajadzēja izvietot pašā būvlaukumā. Tas beidzās bēdīgi – reiz slikti nostiprināta veidņa panelis nokrita uz vieglā automobiļa jumta. Tas bija jānomaina. Laimīgas sagadīšanās dēļ automobilī neviena nebija.
 
– Rīgas daudzdzīvokļu projektu pasūtītāji pēdējos gados bieži žēlojas par pārāk pieaugušo būvniecības paš-izmaksu.
– Līgums ar būvniecības uzņēmumu ReRe Būve tika noslēgts pirms divarpus gadiem. Tikai tādēļ viesnīcas būvniecības pašizmaksas rādītājs ir tuvu 1500 eiro/m². Būvniecības gaitā stāvoklis nozarē mainījās – mainījās nodokļu likumdošana, kļuva stingrāka būvlaukumā esošo darbinieku uzskaites kontrole, katram inženiertīkla izbūves uzraudzības procesam bija jāpiesaista papildu speciālisti. Ja šādu projektu mēs sāktu būvēt tagad, būvniecība mums izmaksātu jau 2200-2400 eiro/m². Un tās ir tikai būvniecības izmaksas. Vēl jau ir izmaksas, kas ir saistītas ar viesnīcas mēbelējumu, iekārtām, interjeru un inventāru. Tomēr viesnīcu nevar salīdzināt ar daudzdzīvokļu projektiem. Viesnīcas Hilton Garden Inn Riga Old Town būvniecības izmaksas, ņemot vērā šī projekta sarežģītos inženiertehniskos risinājumus, atšķiras no jaunas paneļu mājas būvniecības relatīvi tukšā vietā, kur var izvietot tehniku un brīvi rīkoties ar visiem inženiertīkliem.
– Ko rāda jūsu prakse: vai būvnieku kompānijas ir atvērtas dialogam ar pasūtītājiem? Vai ar tām ir viegli komunicēt?
– Latvijas tirgū ir vairākas profesionālas būvniecības kompānijas, kas, lai saņemtu banku līdzfinansējumu, ir gatavas nodrošināt būvniecības kvalitāti un nepieciešamo apdrošināšanas garantiju paketi. Taču tas maksā naudu, jo ir saistīts ar nepieciešamību ieķīlāt daļu no aktīviem. Ne visas kompānijas ir gatavas to darīt. Lielajiem starp- tautiskajiem investoriem jārēķinās ar to, ka Latvijā tādu uzņēmēju, kuri būtu gatavi un spētu izpildīt viņu pasūtījumus, nav pārāk daudz un ka tie ir visai dārgi.
 
Investoriem jāpatur prātā, ka mūsu valstī nedrīkst strādāt bez ģenerāluzņēmēja. Visus sabiedriski nozīmīgos objektus (t.i., 3.kategorijas sarežģītības objektus) drīkst būvēt tikai atbilstoši sertificētas un licencētas juridiskās personas – būvkomersanti, kuru štatā ir noteikti speciālisti. Ja ārvalstu investors ienāk mūsu tirgū, viņam jebkurā gadījumā ir vajadzīgs savs pārstāvis, kas orientējas projektēšanas, būvniecības un arī būvniecības juridiskajos jautājumos, kas pārzina vietējo likumdošanu un saskaņošanas procesus. Tas nepieciešams, lai viņš varētu aizstāvēt savas intereses.
Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 3 dienas portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē