VID deviņos mēnešos konstatējis pārkāpumus pusē no būvlaukumos pārbaudītajām elektroniskās darba laika uzskaites sistēmām Ziņas

VID deviņos mēnešos konstatējis pārkāpumus pusē no būvlaukumos pārbaudītajām elektroniskās darba laika uzskaites sistēmām

Piektdiena, 3 janvārī, 2020

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pērn deviņos mēnešos konstatējis pārkāpumus pusē no būvlaukumos pārbaudītajām elektroniskās darba laika uzskaites sistēmām (EDLUS), liecina informācija VID mājaslapā. 

Pērn deviņos mēnešos EDLUS ieviešana un izmantošana ir pārbaudīta 70 tematiskajās pārbaudēs galvenajiem būvdarbu veicējiem. 

Šajās pārbaudēs tika konstatēts, ka 37 būvobjektos EDLUS nebija reģistrēti apakšuzņēmēju 137 darba ņēmēji, 10 būvobjektos EDLUS nenodrošina pilnīgas informācijas reģistrēšanu, bet sešos būvobjektos EDLUS nebija ieviesta.

Savukārt 37 tematiskajās pārbaudēs pārbaudīta apakšuzņēmēja darba ņēmēju darba laika reģistrēšana EDLUS un būvlaukumā nostrādāto stundu atspoguļošana nodokļu maksātāja grāmatvedības reģistros. 

Pārkāpumi konstatēti desmit pārbaudēs, tostarp sešu apakšuzņēmēju 37 darba ņēmējiem EDLUS reģistrētās darba stundas nav uzskaitītas darba algas aprēķinā, trīs apakšuzņēmēju 24 darba ņēmējiem EDLUS reģistrētās darba stundas pārsniedz darba algas aprēķinam uzskaitītās darba stundas par 10% - 20%, bet viena apakšuzņēmēja pieciem darba ņēmējiem EDLUS reģistrētās darba stundas pārsniedz darba algas aprēķinam uzskaitītās darba stundas vairāk par 20%. 

Jau ziņots, lai identificētu būvlaukumā nodarbinātas personas un fiksētu nostrādāto darba laiku, veikti grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz no 2017.gada 1.oktobra trešās grupas jaunbūvēm un būvdarbiem, kuru izmaksas ir viens miljons eiro vai vairāk, ieviest EDLUS.

EDLUS ieviešana sadalīta divos posmos: pirmajā posmā notika sistēmas ieviešana būvlaukumos, bet no 2019.gada 1.janvāra uzskaites sistēmas uzkrātie dati jānodod glabāšanai vienotajā elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē