Informēs par plānoto Vidzemes tirgus nomas tiesību izsoli Ziņas

Informēs par plānoto Vidzemes tirgus nomas tiesību izsoli

Trešdiena, 18 decembrī, 2019

Šodien plkst.12 Rīgā, Vidzemes tirgus Piena paviljonā, atbildīgās amatpersonas informēs plānoto Vidzemes tirgus teritorijas nomas tiesību izsoli, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Sanāksmē piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētāja Oļegs Burovs (GKR) un AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks.

Pasākuma laikā mediju pārstāvjus informēs par izsoli par tiesībām attīstīt Vidzemes tirgus teritoriju, kā arī par to, kā notiks drošības pakalpojumu sniedzēju piesaiste RCT. 

RCT vadība plāno informēt arī par to, kā notiks drošības pakalpojumu sniedzēju piesaiste centrāltirgum, kā arī par līgumu pārslēgšanu ar līdzšinējiem Gogoļa laukuma tirdzniecības vietu nomniekiem, ņemot vērā līguma laušanu ar SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā". 

Kā ziņots, šī gada sākumā Rīgas dome uzdeva RCT, kā Vidzemes tirgus teritorijas pārvaldniekiem, izstrādāt teritorijas attīstības vīziju.

Kopumā uzņēmums SIA "Colliers International Advisors" izstrādājis trīs iespējamos Vidzemes tirgus atjaunošanas scenārijus, no kuriem RCT bija jāizvēlas viens, viņuprāt, vispiemērotākais variants, kuru prezentēs arī domes vadībai.

Pirmais variants paredz, ka visu tirgus atjaunošanu un pārvaldību uzņemas RCT. Šādā gadījumā centrāltirgum būtu jāņem kredīts vismaz 14 miljonu eiro apmērā. No uzņēmējdarbības risku viedokļa raugoties, šim scenārijam ir visaugstākais riska līmenis, jo RCT nav pieredzes mūsdienīgu darījumu ēku attīstīšanā, kā arī tas ir pretrunā ar tirgus vidējā termiņa attīstības stratēģiju. Pluss šādai izvēlei būtu tas, ka visu atbildību par tirgū notiekošo uzņemtos RCT un nepastāvētu risks, ka kāds no nomniekiem nepilda tiem uzliktos uzdevumus.

Otrs variants paredz, ka daļu tirgus attīsta RCT, bet daļu - nomnieks, kuram nomas tiesības tiktu nodrošinātas uz 30 gadiem. Investora pārziņā varētu tikt nodots Gaļas paviljons un darījumu ēka. Šādā gadījumā RCT būtu jāiegulda aptuveni 4,6 miljoni eiro, no kuriem 3,7 miljoni būtu aizņēmums bankās. No risku viedokļa raugoties, šim scenārijam ir "vidējs" riska līmenis, jo RCT varētu izmantot savu pieredzi paša tirgus teritorijas attīstīšanā, savukārt darījumu ēku un ēdināšanas paviljonu uzticētu investoriem.

Savukārt trešais scenārijs paredz, ka visa tirgus teritorija, līdzīgi kā Āgenskalna tirgus, tiek nodota nomnieka pārziņā uz 30 gadiem. Šim scenārijam esot viszemākais riska līmenis, jo RCT nebūtu jāiegulda nekādi līdzekļi, kā arī RCT iegūtu nomas maksas un pēc nomas līguma beigām saņemtu sakārtotu īpašumu. Mīnuss šim scenārijam esot ierobežotais potenciālo investoru skaits.

RCT vadības ieskatā Vidzemes tirgus atjaunošanu visizdevīgāk būtu veikt piesaistot investorus.

    • Katrīna Karzubova
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē