Par 3,16 miljoniem eiro plānots palielināt Rīgas zoodārza pamatkapitālu Ziņas

Par 3,16 miljoniem eiro plānots palielināt Rīgas zoodārza pamatkapitālu

Otrdiena, 10 decembrī, 2019

SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" pamatkapitālā kā mantisko ieguldījumu reģistrējot Āfrikas savannas ekspozīciju, par 3,16 miljoniem eiro plānots palielināt uzņēmuma pamatkapitālu, izriet no pirmdien, 9.decembrī, gaidāmās Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdes darba kārtības.

Pamatkapitāla palielinājums nepieciešams, jo Pilsētas attīstības departaments zoodārzā veicis Āfrikas savannas ekspozīcijas projekta būvprojektēšanu un būvniecību, un projekta rezultātā zoodārzs septembrī savā pārziņā pārņēma trīs jaunbūvētas ēkas un labiekārtotu teritoriju. Kopumā darbi izmaksājuši 3,16 miljonus eiro un tagad ekspozīcijas vērtību nepieciešams iekļaut uzņēmuma pamatkapitālā.

Jaunā ekspozīcija aizņem gandrīz desmito daļu Rīgas zoodārza teritorijas (1,7 hektārus), un pavasarī tā tiks apvienota ar 2007.gadā uzbūvēto žirafu mītni un pastaigu laukumu vienotā Āfrikas savannas dzīvnieku aploku kompleksā, kurā vienkopus ganīsies zebras, žirafes un divu sugu antilopes. Atsevišķi ir izvietotas pērtiķu un mazo antilopju dikdiku mītnes.

Mītņu un aploku kompleksu projektēja pilnsabiedrība "Re-Arta", bet būvniecības darbus divu gadu laikā īstenoja pilnsabiedrība "BBA un Tilts". Kopējās būvdarbu izmaksas bija aptuveni 3,1 miljons eiro. Daļu šīs summas - 400 000 eiro - ieguldīja Latvijas valsts, bet pārējo - Rīgas pašvaldība.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka 2018.gadā zoodārzs strādājis ar 3,65 miljonu eiro apgrozījumu un 115 748 eiro peļņu. Uzņēmums 100% pieder Rīgas domei.

Jau ziņots, ka 18.oktobrī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā atklātajā "Āfrikas savannā" īpašā kompleksā vienkopus var iepazīt trīs sugu antilopes, zebras un zoodārza jaunākos iemītniekus - geladas pērtiķus.

Patlaban "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksā aplūkojamas četras pasaulē lielākās antilopes-dižantilopes, kā arī trīs ļoti spriganas antilopes-impalas. Šie dzīvnieki līdz šim Rīgas zoodārzā nebija apskatāmi. Pagaidām vēl atsevišķā aplokā pievienošanos antilopju baram gaida Čapmana zebru ģimene ar šogad Rīgas zoodārzā dzimušo pusaugu zebrēnu. 

Neparastākie Rīgas zoodārza jaunpienācēji esot pieci geladas pērtiķi, kuri viesus sagaidīs apmeklētājiem labi pārredzamā iekštelpu ekspozīcijā, bet "Pērtiķu salu" sāks apgūt pavasarī, kad laikapstākļi būs labvēlīgāki. Savukārt vismazākie "Savannas" iemītnieki, pasaulē mazākās antilopītes - Kērka dikdiki - atsevišķā ekspozīcijā aplūkojami jau vairāk kā mēnesi.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē