Nākamās nedēļas nogalē atklās Stāmerienas pils atjaunoto fasādi Ziņas

Nākamās nedēļas nogalē atklās Stāmerienas pils atjaunoto fasādi

Otrdiena, 26 novembrī, 2019

Nākamās nedēļas nogalē tiks atklāta Stāmerienas pils atjaunotā fasāde, aģentūru LETA informēja Gulbenes novada pašvaldībā.

Gulbenes novada pašvaldība, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu "Gaismas ceļš caur gadsimtiem", divu gadu laikā ir atjaunojusi un restaurējusi Eiropas Romantisma pērles - Stāmerienas pils - fasādi, jumtu un logus, kā arī izveidojusi multimediālu ekspozīciju par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstādi par pils vēsturi.

Stāmerienas pils fasādes atjaunošanu atzīmēs ar vairākiem pasākumiem 29.novembrī un 30.novembrī.

Piektdien, 29.novembrī, plkst.18 pretī pils centrālajai (Austrumu) fasādei notiks Stāmerienas pils fasādes, jumta un logu atjaunošanai veltīts pasākums, savukārt, plkst.18.30 varēs vērot multimediālu ekspozīciju "Stāmerienas pils stāsts. Volfu dzimtas dzīves romantika" pie pils Ziemeļu fasādes. Plkst.19 varēs doties pastaigā ap izgaismoto pili, lai baudītu vēlā rudens sajūtu un tēju. 

Sestdien, 30.novembrī, no plkst.14 līdz 19 varēs apskatīt pils iekštelpas. Plkst.15 pilī atklās lielformāta foto izstādi "Pils vaibsti. Vēsture". Plkst.16 demonstrēs multimediālo ekspozīciju "Stāmerienas pils stāsts. Volfu dzimtas dzīves romantika". 

Arī svētdien, 1.decembrī, laikā no plkst.10 līdz 18 varēs skatīt pils iekštelpas un fotoizstādes apskate, kā arī multimediālo ekspozīciju par Volfu dzimtu.

LETA jau ziņoja, ka projektā "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" atjaunos Alūksnes pilsdrupu Dienvidu torni, Paviljonu-rotondu Tempļa kalnā, Mauzoleju Alūksnes muižas parkā un Alūksnes stacijas bagāžas šķūni Alūksnes novadā, Stāmerienas pili Gulbenes novadā un Smiltenes evaņģēliski luterisko baznīcu Smiltenes novadā, kā arī Cesvaines pili Cesvaines novadā.

Projekta kopējās izmaksas ir 4,23 miljonu eiro apmērā. 1,87 miljonus eiro no tiem segs ERAF. Attiecināmais pašvaldību budžeta finansējums lēšams 217 488 eiro apmērā, savukārt no valsts budžeta dotācijām pašvaldībām tiks segti 89 066 eiro, un privātās attiecināmās izmaksas ir 24 855 eiro. Pašvaldību un draudzes līdzfinansējums ir 2,02 miljoni eiro.

Gulbenes novada domei bija pieejami 1,22 miljoni eiro Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošanai un restaurācijai, kā arī ekspozīcijas par Stāmerienas pils vēsturi un Volfu dzimtu izveidei.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē