Stājas spēkā būvniecības nozares ģenerālvienošanās Ziņas

Stājas spēkā būvniecības nozares ģenerālvienošanās

Pirmdiena, 4 novembrī, 2019

Šodien stājas spēkā būvniecības nozares ģenerālvienošanās, kas paredzēs minimālo mēnešalgu 780 eiro apmērā, žurnālistiem sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Bļodniece.

Ģenerālvienošanās paredz minimālo stundas likmi 4,67 eiro, turklāt kvalificētiem darbiniekiem paredzēta arī 5% piemaksa.

Ģenerālvienošanās būvniecības nozarē aizstās Latvijā noteikto minimālo algu, kas ir 430 eiro. Ģenerālvienošanās pārejas periods ilgs līdz 2020.gada 3.maijam, un šajā laikā darbiniekiem drīkstēs maksāt minimālo algu 650 eiro apmērā mēnesī. Savukārt studējošiem darbiniekiem pirmos sešus mēnešus darba samaksa varēs tikt noteikta 70% apmērā no paredzētā minimuma.

Šobrīd minimālo algu, proti, 430 eiro, saņem apmēram 30 000 no kopumā būvniecībā nodarbinātajiem apmēram 50 000 darbinieku.

Bļodniece pauda, ka ģenerālvienošanās kopā ar minimālo stundas likmi un elektronisko darba uzskaiti ir efektīvākais veids kā izskaust ēnu ekonomiku - ģenerālvienošanās veicinās godīgāku konkurenci, mazinās dempingu uz nodokļu un sociālo iemaksu rēķina, kā arī nodrošinās sociālās garantijas darbiniekiem. 

Ģenerālvienošanos parakstījuši Latvijas būvniecības arodbiedrība un vairāk nekā 50% būvniecības nozares darba devēju. Tie ir 313 uzņēmumi ar kopējo apgrozījumu 727 miljoni eiro jeb 51% no nozares kopējā apgrozījuma. Ģenerālvienošanās attiecas arī uz uzņēmumiem, kuri to nav parakstījuši.

Jau vēstīts, ka būvniecības ģenerālvienošanās noslēgšanai nepieciešamā būvuzņēmēju parakstu vākšana sākās 2018.gada 10.maijā. Paralēli Saeimā tika skatīti grozījumi Darba likumā, paredzot iespēju nozarēs, kurās ar ģenerālvienošanos būtiski palielināta minimālā darba alga, noteikt mazāku piemaksu par virsstundu darbu.

Pēc tam, kad iepriekšējā Saeima minēto grozījumu apstiprināja, Valsts prezidents to atgrieza otrreizējai caurlūkošanai. Atkārtoti grozījums tagadējā Saeimā tika apstiprināts šogad 28.martā. Grozījumi pieņemti ar precizējumu, ka nozarē minimālajai algai jābūt vismaz par 50% lielākajai nekā valstī noteiktajai. 

Ģenerālvienošanās īstenošanu virzīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerība sadarbībā ar arodbiedrībām un citām darba devēju organizācijām.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē