Rīgas arhitektūras gada balva 2019: iepazīstinām ar 11 pretendentiem Ziņas

Rīgas arhitektūras gada balva 2019: iepazīstinām ar 11 pretendentiem

Otrdiena, 8 oktobrī, 2019

Šogad uz Rīgas arhitektūras gada balvu pretendē 11 objekti - daudzdzīvokļu mājas, biroju ēkas, inženierbūves.


“Tradicionāli balvu pretendentu loks atspoguļo redzamāko veikumu Rīgas arhitektūrā un pilsētbūvniecībā, kā arī objektus ar pievienoto vērtību pilsētvides kvalitātes uzlabošanā. Šī gada finālistu vidū absolūti dominējoša ir mājokļu tēma. Mēs redzam, ka privātie attīstītāji izmanto situāciju, ka buksē esošā dzīvojamā fonda renovācijas process, un piedāvā virkni kvalitatīvu un arhitektoniski interesantu projektu pircējiem ar dažādām vēlmēm un pirktspēju dažādās pilsētas teritorijās un apkaimēs. Tāpat šogad finālistu vidū redzam objektus ar publisko resursu iesaisti, kas reaģē uz aktuālo sabiedrības pieprasījumu pēc vides vērtību respektēšanas, kvalitātes uzlabošanas un iespēju paplašināšanas.

Vēlos arī īpaši uzteikt skates žūrijas ekspertu paveikto, kas ieguldījuši lielu darbu, izvērtējot objektus, apmeklējot tos klātienē, uzklausot arhitektus un pasūtītājus. Viņu vērtējumi ir sagatavoti un apkopoti, bet intriga par to, kurš no finālistiem saņems sabiedrības augstāko novērtējumu un kuram tiks galvenā 2019. gada balva Rīgas arhitektūrā, saglabājas!” stāsta Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

 Iepazīstinām ar Rīgas arhitektūras gada balvаs-2019 kandidātiem:

INŽENIERBŪVES

 

1.VĒJA BARJERA RĪGAS BRĪVOSTĀ, VOLERI

 

 

 

  • Projektētājs: AS “Ceļuprojekts”
  • Pasūtītājs: Rīgas brīvostas pārvalde
  • Būvētājs:  Piegādātāju apvienība “ACB8” – vadošais partneris AS “A.C.B.” un SIA “8 CBR”

Lai ievērotu apkārtējās vides prasības un pilsētas ostas attīstības plānus, kā arī lai uzlabotu gaisa kvalitāti Andrejsalā, ogļu terminālis tika pārvietots uz citu ostas vietu – Krievu salu. Lai ogļu putekļi neradītu draudus iedzīvotājiem tuvējos rajonos – Bolderājā un upes pretējā krastā Vecmīlgrāvī, viens no pasākumiem bija putekļu žoga izbūve. Tieši šis žogs kļuva par paraugu nozīmīgu pilsētbūvniecisku pasākumu kompleksam risinājumam.

Pagaidām vēl nav iespējams pilnībā novērtēt 23 m augstā un 2 km garā žoga efektivitāti. Bet tā izveide kopā ar īstenotajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem ļauj cerēt uz labiem rezultātiem. Objekts jau ir saņēmis atzinību, iegūstot Latvijas Būvniecības gada balvu 2018.

BIROJI

 

2.BIROJU ĒKA PĒRNAVAS IELĀ 83, AVOTI

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Zenico projekts”
  • Pasūtītājs: SIA “STARJT”
  • Būvētājs: SIA “ELMIKS”

Biroju ēka P83 ir mūsdienīgs piecstāvu biroju komplekss ar kopējo platību 4560 m2. Projektējot un būvējot objektu, īpaša uzmanība pievērsta būvdarbu kvalitātei un izmantotajiem materiāliem, modernām būvniecības tehnoloģijām, kas ļāvis radīt papildu komfortu un samazināt ekspluatācijas izmaksas. Ēkai ir slēgta pazemes autostāvvieta ar 24 vietām un virszemes – ar 20 vietām, trīs lifti, atsevišķas sanāksmju telpas, biroju virtuves zonas, tualetes, citas saimniecības telpas, akustiskie griestu paneļi.

 

3.RAŽOŠANAS ĒKA AR BIROJA UN NOLIKTAVAS TELPĀM BUKAIŠU IELĀ 1, KATLAKALNS

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Arhitektu birojs Ozola & Bula” un SIA “AD konsultācijas”
  • Pasūtītājs: SIA “Amalva Baltija”
  • Būvētājs: SIA “Velve”

Pirms gada “Velves” komanda uzsāka darbu pie uzņēmuma “Amalva Baltija” lielākās “Komfovent” ražotnes Baltijā būvniecības. 2017. gada oktobrī ēkas pamatos tika ielikta kapsula, un jau 2019. gadā objekts tika nodots ekspluatācijā! “Komfovent” jaunajā rūpnīcā ražos trīs dažādus ugunsdrošības vārstus. Būvdarbu laikā tika demontētas vecās rūpnīcas konstrukcijas, tās tika sasmalcinātas un utilizētas. Jaunā ēka būvēta no saliekamā dzelzsbetona, tās pārseguma sijas paneļi tika izgatavoti Lietuvas dzelzsbetona rūpnīcā “AKSA”. Ēka projektēta un būvēta, lai maksimāli efektīvi un ekonomiski izmantotu energoresursus, gāzi, elektrību, ūdeni un siltumu. Ventilācijas iekārtas, kā arī kompresori ir aprīkoti ar rekuperācijas sistēmu, kas ļauj enerģiju pēc tam izmantot ūdens sildīšanai. Visa ēka, noliktavas un ražošanas telpas aprīkotas ar grīdas apkures sistēmu. Ēkā padomāts par darbinieku ērtībām, ir paredzētas astoņas ēdamzāles, telpas pieejamas arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

DAUDZDZĪVOKĻU NAMI

 

4.MAZSTĀVU DZĪVOKĻU ĒKA ALTONAVAS IELĀ 2, TORŅAKALNS

 

 

 

  • Projektētājs: Laimdota Bitaite
  • Pasūtītājs: “RENAMS”
  • Būvētājs: “Communicatio Baltic OU”, SIA “RB&B”, SIA “Balustrāde” un SIA ”Kļavas EK”

Māja Altonovas ielā 2 ir vesels dzīvokļu komplekss, lieliski radot mijiedarbību starp seno un mūsdienīgo. No vienas puses, mājā ir jūtams senatnes gars, no otras puses, tas ir mūsdienīgs komfortabls komplekss ar renovētu fasādi un iekštelpām, atjaunotu apkures sistēmu – senās krāsnis kļuvušas par kamīniem. Restauratori nav mēģinājuši paslēpt senās detaļas, viņi tās padarījuši par ēkas rozīnītēm, kas labi iederas mūsdienu stilā. Šī māja ar patīkamo kāpņu telpu un bruģēto pagalmu lieliski iekļaujas gleznainajā Pārdaugavas arhitektūrā.

 

5.DAUDZDZĪVOKĻU ĒKA A. ČAKA IELĀ 134, GRĪZIŅKALNS

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “SZK/Z”
  • Pasūtītājs: UAB “Litana ir Ko”, SIA “R. Evolution Properties”
  • Būvētājs: SIA “Baltic Construction Alliance”, SIA “PBLC”

Žūrija īpaši izcēla ēkas fasādes oriģinalitāti – uz to var skatīties kā uz teātra izrādi, kas iedvesmo, padara ēku unikālu un neatkārtojamu. Noapaļoti neregulāras formas stūri rada salocītas fasādes tēlu ar neierastas formas lodžijām un sarežģītu kāpņu telpas izgaismojumu. Šī atjaunotā dzīvojamā ēka ir vēl viens jūgendstila šedevrs. Vienlaikus dzīvokļu un to aprīkojuma plānojums neatpaliek no mūsdienu projektiem.

 

6.DAUDZDZĪVOKĻU ĒKU KOMPLEKSS JERUZALEMES IELĀ 5 UN DZIRNAVU IELĀ 36, CENTRS

 

 

 

  • Projektētājs: AS “Palast Architekts” sadarbībā SIA “DR Arhitekti”
  • Pasūtītājs: SIA “J5”
  • Būvētājs: SIA “Selva Būve”

J5 (saīsinājums, kas sastāv no ielas nosaukuma pirmā burta un mājas numura) ir triju dzīvojamo ēku komplekss, kas atrodas tajā pilsētas daļā, ko sauc par kluso centru. Šeit ir visi plusi, ko var sniegt dzīve centrā: infrastruktūra, prestižs, ērtības un arhitektūras mantojums. Autori uzskata, ka mājai vajadzētu būt klusam patvērumam, kurā jūties labi un izbaudi katru šeit pavadīto dienu, tāpēc dzīvokļu īpašniekiem tiek piedāvāts individuāls interjera dizains. Kompleksu veido trīs korpusi, no kuriem divi ir jaunbūves, bet trešais ir rekonstruēta XIX gadsimta jūgendstila ēka. J5 konstrukcijā liela uzmanība pievērsta kvalitatīviem, uzticamiem un augstvērtīgiem būvniecības un apdares materiāliem.

 

7.DAUDZDZĪVOKĻU ĒKU KVARTĀLS AR TIRDZNIECĪBAS CENTRU STARP BAJĀRU, TĀLIVALŽA UN BIĶERNIEKU IELU, TEIKA

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Tectum”
  • Pasūtītājs: SIA “YIT Latvija”
  • Būvētājs: SIA “YIT Latvija”

Projekts “Biķerziedi” ir dzīvojamais komplekss, kas atrodas vienā no populārākajiem un prestižākajiem Rīgas rajoniem ar attīstītu infrastruktūru, pieejamu sabiedrisko transportu un labu ekoloģisko vidi.

Piecstāvu dzīvojamajā ēkā ir vienistabas, divu, trīs un četru istabu dzīvokļi ar pilnu apdari, balkoniem vai terasi. Pirmajā stāvā atrodas komerctelpas, ir pazemes un virszemes autostāvvietas, kā arī noliktavu telpas.

Pagalms – labiekārtota un apzaļumota teritorija ar bruģētiem celiņiem. Ir bērnu rotaļu laukums.

 

8.DAUDZDZĪVOKĻU ĒKA KUĢU IELĀ 28, ĀGENSKALNS

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Didrihsons un Didrihsons”
  • Pasūtītājs: SIA “Klīversala RE”
  • Būvētājs: AS “LNK Industries”

Jaunbūve – tie ir 49 dzīvokļi Daugavas krastā Klīversalā ar skatu uz vecpilsētu un Rīgas torņiem. Katrā dzīvoklī ir plaša terase, dzīvokļu platība ir no 56 līdz 316 m².

Pirmajā stāvā dzīvokļi veidoti town house stilā, kas rada privātmājas sajūtu pašā galvaspilsētas centrā. Mājas iemītniekiem paveras skaists skats uz gleznaino vecpilsētas siluetu, kas projektam piešķir īpašu vērtību.

Visi dzīvokļi ir ar pabeigtu apdari. Katrā dzīvoklī ierīkota moderna ventilācijas sistēma un gaisa kondicionēšanas iekārtas, kuras saimnieks var regulēt pēc savām vēlmēm. Pagrabstāvā atrodas privātas noliktavas telpas, divu līmeņu pazemes autostāvvieta. Šī ēka ir veidota tā, lai no tās logiem būtu redzama ne tikai Vecrīga, bet arī Daugavas panorāma, pavērtos skats uz Āgenskalnu un Klīversalu.

Uz mājas jumta ir atpūtas zona, kuras apzaļumošanai izmantoti dažādi augi, tostarp kalnu priede, melnalksnis, bārbele, plūškoks un citi nelieli koki, kas nerada slodzi uz mājas konstrukciju.

 

9.DZĪVOJAMĀ ĒKA TALLINAS IELĀ 6, GRĪZIŅKALNS

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Projektēšanas birojs A.I.D.E.”
  • Pasūtītājs: SIA “Tallinas 65”
  • Būvētājs: SIA “AM Būvvadība”, SIA “PRO DEV”

Šī ir vēl viena atjaunota ēka pilsētas centrā. Pievilcīga fasāde, labiekārtots pagalms, pilnībā mēbelēti dzīvokļi ar pilnu apdari. Māja kļuvusi par Tallinas ielas rotu.

 

10.DZĪVOJAMO UN SABIEDRISKO ĒKU KOMPLEKSS KUPRIČU IELĀ 1A, PĻAVNIEKOS (PIRMĀ KĀRTA)

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “Arhis Arhitekti”, SIA “MARK Arhitekti”
  • Pasūtītājs: SIA “AFI Investments”
  • Būvētājs: SIA “Arčers”

Divas jau uzceltās dzīvojamās ēkas ir tikai pirmais teritorijas attīstības posms. Apbūves kompleksu veidos mazstāvu un daudzstāvu dzīvojamās ēkas, kā arī sabiedriskās ēkas ar komerctelpām un telpas bērnudārzam.

Kompleksa vienotība un dzīves kvalitāte ir divas vissvarīgākās tēmas projektā “Trebu HOME”. Teritorija ir pietiekami plaša, lai izveidotu jaunu, kvalitatīvu mūsdienīgas apbūves un publiskās telpas koncepciju. Projekta galvenā ideja ir radīt daudzfunkcionālu dzīves telpu, liekot uzsvaru uz publiski atvērtu vidi, “kopīgu dzīvošanu” un teritorijas sasaisti ar apkārtni un tās iedzīvotājiem.

Autori vēlētos, lai kompleksa iedzīvotāji izmantotu viņiem piedāvātās iespējas, kas viņiem ir pieejamas, praktiski neizejot ārpus sava “ciemata” robežām, – pavadīt laiku brīvā dabā, izbaudīt pastaigas pa kvartālu, veidot draudzīgas attiecības ar kaimiņiem komfortablā vidē, kā arī ļaut bērniem spēlēties pagalmos.

ĀRTELPA

 

11.ANTROPOGĒNO SLODZI MAZINOŠA INFRASTRUKTŪRA DABAS PARKĀ “PIEJŪRA”, MANGAĻSALA

 

 

 

  • Projektētājs: SIA “BM-projekts”
  • Pasūtītājs: Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments
  • Būvētājs: Ceļu būves firma SIA “BINDERS”

Mangaļsalā, dabas parka “Piejūra” teritorijā, ekspluatācijā nodota jauna labiekārtota pludmales zona ar pastaigu takām un vietām automašīnām. Ir izveidota veselības taka, kas aprīkota ar ārtelpu trenažieriem, tualetēm un soliņiem. Veselības takas beigās atpūtnieki var pavadīt laiku labi aprīkotā un labiekārtotā pludmales zonā.

Kāds var sportot, kāds vienkārši atpūsties uz soliņiem vai zviļņos. Kopējais taku garums Mangaļsalā ir 2 km! Izveidotās takas ļaus organizēt cilvēku plūsmas virzību, novēršot kāpu iznīcināšanu un izskalošanos, savukārt autostāvvieta samazinās neatļautu automašīnu stāvēšanu.

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē