Rīgas namos pieslēdz apkuri Ziņas

Rīgas namos pieslēdz apkuri

Trešdiena, 25 septembrī, 2019

Ņemot vērā nepatīkamos laika apstākļus, radiatori Rīgas daudzdzīvokļu mājās sāks sildīt jau šonedēļ: “Rīgas namu pārvaldnieks” pirmo reizi apkures sezonu uzsāk nevis pirmajās oktobra nedēļās, bet gan septembra beigās.

Kā tiek noteikts apkures sezonas sākuma datums?

Daudzi kļūdaini uzskata, ka apkure mājām tiek pieslēgta tad, kad vidējā temperatūra trīs diennaktis pēc kārtas nepārsniedz +8 grādus. Šāds noteikums nepastāv jau sen. Ēkās apkure tiek pieslēgta vai atslēgta pēc dzīvokļu īpašnieku (jānobalso 50% + 1) iniciatīvas vai masveidā, ņemot vērā laika apstākļus. Parasti apkure tiek pieslēgta oktobra vidū. Par apkures sezonas sākumu/beigām pieņem to datumu, kurā ir pieslēgti/atslēgti vairāk nekā 50% ēku. Tieši tajā brīdī, ja nav individuāla iesnieguma no iedzīvotājiem, siltums tiek pieslēgts visās Rīgas mājās.

Šosezon pirmos iesniegumus no klientiem ar lūgumu pieslēgt apkuri “Rīgas siltums” sāka saņemt jau septembra sākumā. Savukārt vakar, 23. septembrī, ņemot vērā mitrumu un aukstumu ārā un atsaucoties uz pieprasījumu daudzumu, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” nolēmis šonedēļ sākt pieslēgt apkuri visās ēkās, ar daļu no kurām p RNP veicis avansa norēķinu, nosedzot arī no dzīvokļu īpašniekiem nesaņemto naudu, sekojoši arī avansa formā veikta pilna apmaksa par apkuri. Kopumā tās ir 2759 mājas no 2783. 

Turklāt “Rīgas siltums” aicina klientus nepretoties apkures pieslēgšanai, jo pašreizējos laika apstākļos dzīvokļos veidojas mitrums, mājas sasalst. Tā rezultātā būs nepieciešams laiks, lai telpās kļūtu reāli silti, tiktu sasniegta komfortabla temperatūra un izzustu mitrums.

“Rīgas namu pārvaldnieka” komunikācijas nodaļas vadītājs Krists Leiškalns apstiprināja, ka pakāpeniska Rīgas daudzdzīvokļu māju pieslēgšana apkurei tiks uzsākta jau šonedēļ.


“Pirmo reizi vēsturē apkure tiks pieslēgta septembrī. Parasti tas notiek 1.-3. oktobra nedēļā. Mēs avansā esam samaksājuši “Rīgas siltumam” pēdējo parādu par apkures sezonu. Tie ir nepilni 1,9 miljoni. Tāpēc šonedēļ apkurei pieslēgsim gandrīz visas mājas. Apkurei netiks pieslēgtas tikai aptuveni 15 mājas. Tās ir tāds mājas, kur parādnieki ir vairāk kā puse no visiem dzīvokļiem. Jā, mums ir arī tādas mājas, turklāt dažādās apkaimēs. Tas būs precedents, bet sākumā kopā ar šīm mājām pieņemsim lēmumu par to, kā rīkoties tālāk. Mēs nevaram tās pastāvīgi subsidēt. Tām tiks piedāvāti dažādi risinājumi, līdz pat tiešiem līgumiem ar “Rīgas siltumu,” atzīmēja RNP pārstāvis.

“Rīgas siltums” veido statistiku, saskaņā ar kuru katru gadu rēķinus laicīgi nemaksā aptuveni 2% no pakalpojumu saņēmējiem. “Rīgas namu pārvaldnieks” jau iepriekš atzīmēja, ka šī ir pirmā sezona, kad iedzīvotāju parādi ir samazinājušies. Ja agrāk tie kopsummā bijuši 15-16 miljoni eiro, tad šogad tie ir tikai 11 miljoni eiro.

No 2019. gada 1. augusta par 16,9% pieaudzis siltumenerģijas tarifs. Un tagad tas ir 51,90 EUR/MWh bez PVN, kas vēl aizvien ir viens no zemākajiem tarifiem starp Latvijas lielākajām pilsētām. Tarifs saglabāsies šajā līmenī līdz 2021. gada 31. jūlijam, bet pēc tam pazemināsies līdz 49,99 EUR/MWh. Viss ir atkarīgs no tā, cik ātri “Rīgas siltums” modernizēs divas katlu mājas, kuras darbosies ar atjaunojamo biodegvielu.

Kas notiks, ja negaidīti kļūs siltāks? Vai lieki maksāsim par apkuri?

Pat tad, ja ir pieslēgta apkure, kad naktīs temperatūra ir zem nulles, bet dienā - +18, lieki par apkuri maksāt nenāksies. Nereti rīdzinieki ir pārsteigti, ka apkures sezonas laikā radiatori vienu dienu ir siltāki, citu dienu – vēsāki. Šeit arī slēpjas automatizētā siltummezgla priekšrocības – to var uzstādīt atbilstoši klientu komforta prasībām dzīvoklī vai maksātspējai, noteiktam periodam pie noteiktām āra gaisa temperatūrām, nepieļaujot pārkurināšanu. Lai drēgnajās dienās mājoklī pastāvīgi būtu komfortabli, automatizētais siltummezgls nodrošina, ka, āra gaisa temperatūrai pazeminoties, radiatori kļūst siltāki, bet, āra gaisa temperatūrai paaugstinoties, radiatori kļūst vēsāki. Vēlamos temperatūras parametrus nosaka ēkas apsaimniekotājs, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem. Siltummezglā tiek uzskaitīts tikai patērētais siltums un tikai par to tiek piestādīts rēķins. Automatizētais individuālais siltummezgls ļauj izmantot siltumu racionāli un taupīgi!


Ir tādi klienti, kuri apkuri neatslēdz arī vasaras mēnešos, lai arī drēgnajās un lietainajās vasaras dienās mājoklī pastāvīgi būtu komfortabli, ko nodrošina praktiski visās Rīgas ēkās uzstādītie individuālie automatizētie siltummezgli. Tā arī ir atbilde uz vēl vienu bieži uzdotu rīdzinieku jautājumu - kāpēc apkure vienai mājai jau pieslēgta, bet citām vēl nav?

Kādi ir iespējamie taupīšanas pasākumi ēkā un dzīvoklī?

Siltuma nokļūšana telpā

Radiatorus, termoregulatorus un alokatorus nav ieteicams aizsegt ar aizkariem, mēbelēm vai kā savādāk. Šāda rīcība palielina siltumenerģijas patēriņu un samazina telpas temperatūru. Svarīgi atcerēties, ka termoregulatora vārstu nedrīkst aizsegt, jo tas nenodrošinās temperatūru atbilstoši uzstādītajai.

Vēdināšana

Apkures sezonas laikā ir svarīgi telpās nodrošināt pietiekamu vēdināšanu. Ilglaicīga logu atvēršana vēdināšanas režīmā ir ļoti izšķērdīga. Tās laikā caur logu izplūst daudz siltuma. Lai nodrošinātu efektīvu vēdināšanu, 2 līdz 4 reizes dienā pilnīgi jāatver logs uz 5 līdz 10 minūtēm. Svarīgi šajā laikā aizgriezt termoregulatora vārstu, lai nepieļautu siltuma patēriņu vēdināšanas laikā.

Termoregulators

Termoregulators ir ierīce, kas ir aprīkota ar termostatu, lai nodrošinātu komfortu telpās. Tas mēra istabas temperatūru un, atbilstoši uzstādītajai vēlamajai telpas temperatūrai, izmaina siltuma padevi radiatorā. Piemēram, noregulējot termoregulatora vārstu uz ‘’3’’, telpā tiks uzturēti aptuveni +18... +20 °C grādi. Ja telpas temperatūra sasniegs iestatīto, termoregulators noslēgs siltuma padevi radiatoram.

Temperatūra telpās

Ievērojamu ietaupījumu iegūst, izmainot telpas temperatūru. Telpās, kuras netiek izmantotas, vai arī prombūtnes laikā temperatūru var samazināt līdz +16... +17 °C grādiem.

AMN sistēma

Lai samazinātu apkures rēķinus, AS "Rīgas siltums" arī piedāvā uzstādīt AMN sistēmu, kas, regulējot siltuma patēriņu, palīdz ietaupīt pat 20%. Aprunājies ar savu pārvaldnieku par sistēmas uzstādīšanas iespējām!

AMN ir AS "Rīgas siltums" izveidota sistēma, kas automātiski nolasa patēriņa datus no siltuma maksas sadalītājiem (alokatoriem), kā arī ūdens un elektroenerģijas skaitītājiem rēķinu sagatavošanai.

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē