STABVEIDA PAMATI – VEIDŅU VIETĀ KANALIZĀCIJAS CAURULES Aktuālie padomi

STABVEIDA PAMATI – VEIDŅU VIETĀ KANALIZĀCIJAS CAURULES

Pirmdiena, 26 augustā, 2019

Nelielas mājiņas, piebūves, šūpoles un daudz citu dažādu lietu kuru uzstādīšanai pagalmā būtu nepieciešami pamati, protams šiem pamatiem ir jābūt ātri montējamiem, maziem kā arī vizuāli pievilcīgiem, te protams bez stabveida pamatiem neiztikt, tikai kā visērtāk būtu paveikt šo darbiņu.

Pamati sākas no bedres bet arī to ir vajadzīgs izrakt pareizi jeb īstajā dziļumā, rekomendējamais pamatu dziļums būtu <strong>1m</strong> no zemes virskārtas taču ja grunts ir mālaina tad šis dziļums būtu vēl jāpalielina par <strong>20cm</strong>, jo atšķirībā no standarta mājas pamatiem kur zemes sasalums atrodas tikai pamatu ārējā daļā, tad stabveida pamatiem zemes sasalums ir visapkārt.

Stabveida pamati ir tie kas visbiežāk tiek ziemā izcilāti (līdz pat 150 mm) arī pat tad ja pamatu dziļuma attiecība ir ievērota, visbiežāk pieļautā kļūda ir pamatu iebetonēšana izraktā bedrē kas veido konusa formu (pamata apakšējā daļa ir šaurāka par pamatu augšējo daļu) un otra pieļautā kļūda ir pamatu betonēšana zemes veidnī, jeb betonēšana bez veidņa izraktā bedrē, abos gadījumos sasalstot zemes virskārtai pamati tiek izcilāti lidz ar zemes virsējo slāņu kustību, pirmajā gadījumā laivas princips, otrajā gadījumā ar berzes spēku jo pamata sānu daļas ir nelīdzenas.

Kad bedre stabveida pamatam ir izrakta, ielejam tajā betonu izveidojot pamata pēdu, nebūtu vēlams pamata pēdas augšdaļai pārsniegt 70cm atstatumu no zemes virskārtas, lai sasaistītu pamata augšdaļu ar pamata pēdu montējam betonā <strong>L</strong> veida armatūras stieņus. Attēlos izmantotie pamatu armatūras stieņi ir 8mm diametrā taču šāda veida pamatiem pilnīgi pietiekoši arī būs ja izmantosiet 6mm armatūru.

Veidojot stabveida pamatus rindā, ērtāk būs to paveikt izmantojot nostieptu auklu uz kuras piestiprinot līmlentas gapaliņus ir iespējams precīzi atzīmēt stabveida pamata centra daļu, šādā veidā iespējams precīzi montēt pamata armatūru kuru vēl papildus savstarpēji sasaistam ar armatūras distanceriem.

 šiem stabveida pamatiem tiks balsīta guļbūves konstrukcija, tādēļ armatūras galos montējam vītņu stieņus kurus ar armatūru sasaistam izmantojot metāla stiepli (drāti) tāpat sasaistei iespējams arī izmanot plastikas vadu savilcējus.

Kanalizācijas caurules nogriežam vajadzīgajā garumā un tāpat tās pārgriežam garenvirzienā,  lai piepildot cauruli ar betonu tā neatvērtos, cauruli aptinam pāris vietās ar līmlentu. Lai cauruli būtu pēc betona sacietēšanas vieglāk noņemt ieteicams tās iekšpusi noklāt ar veidņu eļļu, ja veidņu eļļa nav pieejama tad tās vietā iespējams izmantot parasto cepameļļu.

Lai iegūtu līdzenu betona pamatni (pamata sānu daļas) piepildot cauruli nepieciešams betona masu nosēdināt (novibrēt), to paveicam izmantojot gumijas āmuru ar kuru betona pildīšanas procesā mazliet padauzam caurules ārējās sānu daļās. Kad betons sacietējis atliek tikai pārgriezt savienojuma lentu un noņemt cauruli, rezultātā esam ieguvuši vizuāli pievilcīgu stabveida pamatu. Piepildot pamata sānu daļas vēlams to paveikt izmantojot smilti vai granti kuru pieberot papildus ieskalojam ar ūdens strūklu (dārza šļūteni), šādi rīkojoties gratns vai smilts ap stabveida pamatu būs kārtīgi sablīvējusies un neļaus pamatam sānu brīvkustību.

ALTERNATĪVA

Ārpus Latvijas apaļa betona staba iegūšanai 90% gadījumu tiek izmantoti veidņi no kartona kurus pēc betona sacietēšanas vienkārši noplēš no staba, šādi veidņi pie mums ir salīdzinoš retums (izņemot industriālo būvniecību kur tiek veidotas liela diametra kolonas) jo kanalizācijas caurules izmaksas ir tuvu vienādas ar šīm kartona caurulēm, plus kanalizācijas cauruli būs iespējams izmantot atkārtoti.

INTERESANTI

Būvniecība ir viena no tām nozarēm kur ļoti svarīgs ir montāžas ātrums,izmaksas un transportēšanas izmēri, tādēļ vecās lietas nemitīgi tiek aizstātas ar jaunām inovatīvām idejām, spilgts piemērs ir zemāk attēlotajā video kā neordināri izveidot betona kolonu, tiesa jāatzīst kad kolonas gala rezultāts nebūs ideāls taču vietās kur tās nebūs daļa no ēkas fasādes risinājums ir vērā ņemams.

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

 

 

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 2 mēneši 28 dienu portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē