Kā izskatās atjaunota māja no iekšpuses? Ziņas
Foto: riga.lv

Kā izskatās atjaunota māja no iekšpuses?

Pirmdiena, 30 janvārī, 2017

Daudzdzīvokļu māja Augusta Dombrovska ielā 49 jau vairāk nekā gadu dzīvo jaunu dzīvi, kopš tās iedzīvotāji nolēma veikt pilnu ēkas atjaunošanu. Fasāde nosiltināta un padarīta ventilējama, nomainīti logi un ieejas durvis. Tagad ne pagrabā, ne bēniņos vairs nav caurvēja un rēķini par apkuri ir jūtami samazinājušies. Rīga.lv noskaidroja, cik un uz ko ekonomējuši šīs Rīgas dzīvojamās ēkas dzīvokļu īpašnieki.


 

 

Deviņstāvu māja A. Dombrovska ielā ir 602. sērijas ēka ar 36 dzīvokļiem, tā būvēta 1981. gadā, tas ir, pirms 35 gadiem. Līdz 2015. gadam ēkā nebija veikti apjomīgi atjaunošanas darbi, tāpēc tās stāvoklis gadiem ejot bija pasliktinājies. Līdz ar to dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēma lēmumu veikt mājas atjaunošanas darbus, lai tā kļūtu par modernu un energoefektīvu ēku. Māja saņēma ERAF līdzfinansējumu 121 445 EUR apmērā  un bankas aizdevumu 178 836 EUR apmērā. Bankas aizdevums būs jāatmaksā 15 gadu laikā. Aizņēmuma pamatsumma sastāda 90,56 EUR par katru dzīvokļu platības kvadrātmetru. 57 kvadrātmetru divistabu dzīvoklim ikmēneša rēķins par mājas atjaunošanu sastāda aptuveni 28 eiro. Taču tajā pašā laikā par dzīvokļu īpašumiem jāmaksā par 90% mazāks nekustamā īpašuma nodoklis, jāveic mazāki maksājumi mājas uzkrājumu fondā, maksājumi par apkuri samazinās par aptuveni 42%, samazinājušās karstā ūdens sagatavošanas izmaksas.

 

Šī ir pirmā deviņstāvu ēka Latvijā ar ventilējamu fasādi.

Starp citu, būvniecības nozares profesionāļi un eksperti šogad Augusta Dombrovska ielas 49 namu atzinuši par vienu no labākajām 2015. gadā atjaunotajām ēkām Latvijā!

Šāda fasāde kvalitatīvāk un efektīvāk uztur ēkā siltumu, tai ir laba skaņas izolācija. Nosaukums runā pats par sevi – sistēma ventilējas, kas nozīmē to, ka mitrums no konstrukcijām tiek izvadīts gaisa apmaiņas rezultātā.

 

 

Dzīvokļu īpašnieku kopībai bija iespēja patstāvīgi izvēlēties arī mājas apdares paneļu krāsas. Lielā adreses zīme ar mājas numuru tumsā ir izgaismota, kas nodrošina adreses atpazīstamību gan ciemiņiem, gan operatīvajiem dienestiem.

 

 

 

PVC logi nomainīti ne tikai dzīvokļos un kāpņu telpā, bet arī pagrabā. Tādējādi ir mazāki visas ēkas siltuma zudumi.

 

 

Šīs ir pagraba telpas. Veikta gan pagraba pārseguma, gan apkures cauruļvadu siltināšana.

 

 

Savukārt šīs ir bēniņu telpas. Lai samazinātu siltuma zudumus, veikta bēniņu pārseguma un apkures cauruļvadu siltināšana.

 

 

Kāpņu telpu logi daudzdzīvokļu mājās ne tikai nodrošina vēdināšanu, bet arī samazina siltuma zudumus. Jaunie logi ir viegli atverami un cieši aizverami.

 

 

Pēc renovācijas darbu pabeigšanas, mājas dzīvokļu īpašnieki par apkuri maksā par 43% mazāk, nekā blakus esošās mājas dzīvokļu īpašnieki.

 

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē