Pilsētas labiekārtošana: Rīgas centrāltirgus kļūs par daļu no Vecrīgas Ziņas
Foto: riga.lv

Pilsētas labiekārtošana: Rīgas centrāltirgus kļūs par daļu no Vecrīgas

Pirmdiena, 30 janvārī, 2017

Gan pircēji, gan arī tirgotāji, kuri Rīgas centrāltirgum ir uzticīgi gadiem ilgi, ir pelnījuši skaistu un sakoptu vidi un komfortablus darba apstākļus. Jau tuvākajos gados Rīgas centrāltirgus piedzīvos pozitīvas pārmaiņas. Tiks realizēta ilgi gaidītā tirgus teritorijas atjaunošanas un attīstības iecere, kas paredz sakārtot pagrabu daļu zem paviljoniem aptuveni divu hektāru platībā, kanālmalu un Centrāltirgus ielu. Plānots, ka pēc labiekārtošanas tas pilnībā iekļausies Vecrīgas skaistajā ainavā.


Pārbūve nepieciešama steidzami

Patlaban Centrāltirgus ārtelpai un pazemes telpām steidzami nepieciešami pārbūve un labiekārtošana, inženierkomunikācijas ir novecojušas un sliktā stāvoklī. Būtiskākie centrāltirgus trūkumi ir nesakārtota vide, autotransporta stāvvietu trūkums un kriminogēna vide, kas tiek risināti.

Papildus pie problēmām var minēt nepieciešamos infrastruktūras sakārtošanas darbus saistībā ar elektroinstalāciju, apkures un kondicionēšanas sistēmām, laika apstākļiem atbilstošu temperatūras režīmu. Tāpēc nepieciešams sākt objekta pārbūvi un Rīgas pašvaldība šo projektu izvirzījusi kā prioritāru Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai.

 

 

 

Galvenie darbi

Līdz 2020.gada pavasarim iecerēts atjaunot centrāltirgus zivju, sakņu, gastronomijas, piena un gaļas paviljonu pagrabstāvus un savienojošos tuneļus, pārbūvēt centrāltirgus teritorijas kanālmalu no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai un no Prāgas ielas uz Gogoļa ielas pusi, kā arī pārbūvēt Centrāltirgus ielu un lietus ūdens kanalizācijas sistēmu no Prāgas ielas uz Maskavas un Gogoļa ielas pusi.

Tāpat plānots realizēt kanālmalas transporta kustības zonas paplašināšanu, nodrošinot gājēju un velosipēdistu kustību, Centrāltirgus ielas rekonstrukciju, atjaunojot tramvaja pieturas un ceļa segumu un veikt citus apjomīgus darbus.

Pirmā bloka darbi būs tieši Centrāltirgus ielas sakārtošana – tiks sakārtota automašīnu stāvvieta, nodalītas gājēju zonas, nomainīts ielas segums un izveidota zaļā zona, lai iela būtu ne vien pieejama, bet arī acij tīkama.

 

 

 

Otrā bloka darbi ir kanālmalas pārbūve, kur tiek nodrošināta tirgus piegāžu, taras un atkritumu apsaimniekošana. Arhitekts Aldis Polis atzīst, ka tas būšot vislielākais izaicinājums – šaurajā joslā gar kanālu nodrošināt divas funkcijas – publiski pieejamu un patīkamu vidi un pilsētniekiem un visiem neredzamu tirgus tehnoloģisko funkciju. Tāpat plānots, ka gar kanālmalu pēc rekonstrukcijas varēs braukt laivas un pat nelieli kuģīši, kā arī būs veloceliņš.

Trešais bloks ir “pazemes pilsētiņa” – teritorija zem paviljoniem. Tur plānots mainīt visus inženiertīklus, kas prasīs būtiskus ieguldījumus, bet nebūs tik publiski redzami. Tāpat pazemē tiks iekārtotas ģērbtuves un dušas darbiniekiem, sakārtojot darba vidi.

 

 

 

100 jaunas darba vietas

Rekonstrukcijas rezultātā tirgus spēs sasniegt jaunus rezultatīvos radītājus, radot jaunas –vismaz simts - darba vietas un veicinot komersantu ne finanšu investīcijas, tādējādi paaugstinot arī Rīgas Centrāltirgu konkurētspēju kopumā.

Tāpat nedrīkst aizmirst šo darbu nozīmi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un tirgus modernizācijā - to pastiprinās arī iepretim tirgum iecerētā starptautiskās dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” Rīgas stacija, kas piesaistīs arvien jaunus tirgus apmeklētājus.

Tostarp, pēc “Rail Baltica” projekta laikā plānotās dzelzceļa uzbēruma nojaukšanas, tirgum būs iespēja kļūt par daļu no vecpilsētas.

 

Kopējās izmaksas  - ap sešiem miljoniem

Būvdarbiem, būvuzraudzībai un autoruzraudzībai paredzēts finansējums ir 6,089 miljoni eiro, no kuriem ERAF finansējums – 5,176 miljoni eiro, savukārt Rīgas domes līdzfinansējums 913, 407 tūkstoši eiro.

Centrāltirgus jau 86 gadus ir rīdzinieku vidū iemīļota iepirkšanās un iecienīta ārvalstu viesu apskates vieta, kuru ik dienu apmeklē no 80 000 līdz 100 000 cilvēku, kuri par tirgus priekšrocībām min plašu izvēli, svaigus produktus un zemākas cenas. Centrāltirgus ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa „Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” daļa, kā arī tas atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas „Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā un tā paviljona ansamblis ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē