BVKB pirmajā pusgadā palielinājis apmērus visās darbības jomās Ziņas

BVKB pirmajā pusgadā palielinājis apmērus visās darbības jomās

Trešdiena, 7 augustā, 2019

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad pirmajos sešos mēnešos palielinājis apmērus visās darbības jomās - audzis gan kontrolēto objektu, gan Būvniecības informācijas sistēmas lietotāju skaits, kā arī pārsniegti plānotie rezultāti būvekspertu kompetences novērtēšanā, aģentūru LETA informēja BVKB.

Viena no galvenajām BVKB prioritātēm ir Būvniecības informācijas sistēmas attīstīšana. Biroja apkopotie dati liecina, ka 2019.gada pirmajos sešos mēnešos sistēmas lietotāju skaits ir palielinājies par 19%, pārsniedzot 20 000. Tikpat strauji pieaudzis kopējais izveidoto būvniecības lietu skaits sistēmā - pirmajā pusgadā sistēmā iesniegti 86 200 būvniecības lietu. Būvniecības informācijas sistēmas atbalsta dienests ir atbildējis uz pieprasījumiem vai sniedzis konsultācijas gandrīz 9000 gadījumu, kas ir par 23% vairāk nekā gada sākumā. Puse konsultāciju veikta e-pastā.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība (1.kārta)" ietvaros izstrādāta jauna Būvniecības informācijas sistēmas funkcionalitāte, kas aptver visu būvniecības procesu - no darbu sākšanas līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā. Šī darba veikšanai kopumā notika 45 darba grupas, kurās tika iesaistīti 488 dalībnieki, pārstāvot 43 iestādes.

Papildus tam projekta ieviešanas un uzraudzības īstenošanai organizētas konsultatīvās padomes sēdes, projekta valdes sēdes, darba grupas un komandas sanāksmes, kā arī cita veida tikšanās, iesaistot esošos un potenciālos sistēmas lietotājus. Paralēli sistēmas izstrādes darbiem notika lietotāju apmācības - kopumā 75 nodarbības 821 sistēmas lietotājam. Ņemot vērā, ka uzlabojumu praktiskai ieviešanai nepieciešami normatīvu grozījumi, izstrādātā funkcionalitāte būs pieejama 2019.gada rudenī.

Būtiska BVKB pamatfunkcija ir būvdarbu kontrole. Pirmajā pusgadā birojs to nodrošinājis 404 objektos, ekspluatācijā pieņemot 91 objektu, bet pārējos kontrole turpinās. Arī šogad, tāpat kā pērn, ir saglabājusies kontrolē esošo būvniecības objektu skaita pieauguma tendence, un pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ir par 36%.

BVKB norādīja, ka ir novērota pozitīva tendence attiecībā uz būvniecības procesa kvalitāti, tomēr joprojām vienas no biežāk fiksētajām neatbilstībām ir saistītas ar būvprojekta izmaiņām, kuras ietekmē būves nesošo konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti. Viena no problēmām, kas izkristalizējusies pārbūves projektos, ir nepietiekama izpēte un tehniskā apsekošana pirms projektēšanas, kas mēdz negatīvi ietekmēt projektu īstenošanu. Kontroles ietvaros 47 gadījumos veikti mērījumi, lai pārliecinātos par konstrukciju kvalitāti, un sešos gadījumos konstatētas neatbilstības.

Nozīmīga BVKB atbildībā esoša joma ir publisko ēku ekspluatācijas uzraudzība. Pirmajā pusgadā ir veikta 331 pārbaude, no tām 114 bijušas pirmreizējās fiziskās pārbaudes, bet 145 dokumentālās pārbaudes, veicot būvspeciālistu iesniegto tehniskās apsekošanas atzinumu (TAA) izvērtēšanu. Ir iezīmējusies tendence, ka ēku īpašnieki Ēku būvnoteikumos noteikto pienākumu veikt publisko ēku periodisko apsekošanu pilda kūtri, lai arī lielākajai daļai šāda tipa ēku tas ir jāizdara līdz šā gada 1.oktobrim, norādīja BVKB.

Birojs, pildot būvvaldes funkciju attiecībā uz Aizsardzības ministrijas būvju būvniecību un ekspluatācijas uzraudzību, kā arī elektropārvades līnijām, kurām ir nacionālo interešu objekta statuss, ir pieņēmis 120 lēmumu. Trešdaļa lēmumu paredz būvniecības ieceres akceptēšanu.

Viena no biroja pamatfunkcijām ir arī būvspeciālistu kompetences novērtēšana un patstāvīgās prakses uzraudzība būvekspertīzes specialitātē. Šā gada pirmajos sešos mēnešos BVKB saņēma 22 pieteikumus sertifikāta iegūšanai būvekspertīzes specialitātē, no kuriem sertifikātus izsniedza 19 gadījumos - 14 būvprojektu un piecus būvju ekspertīzē. Kopumā birojs kopš savas darbības sākšanas būvekspertīzes specialitātē ir piešķīris 148 sertifikātus.

Patstāvīgās prakses pirmreizējā pārbaude šogad veikta 139 sertificētajiem būvspeciālistiem. Konstatēts, ka 25 būvspeciālisti nav aktualizējuši informāciju par kompetenci paaugstinošiem pasākumiem, bet 19 nav ziņojuši par kalendārā gadā veikto patstāvīgo praksi. Patstāvīgās prakses uzraudzības ietvaros pieņemti divi lēmumi par brīdinājumu izteikšanu.

BVKB tika izveidots 2014.gada 1.oktobrī ar mērķi īstenot valsts uzraudzību būvniecības jomā.

 

Ziņas un publikācijas topas sadarbība ar būvniecības namu "Kurši"! Īstie būvmateriāli: www.kursi.lv .

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē