VNĪ par 1,7 miljoniem eiro atjauno un siltina topošo Latgales reģiona arhīvu centru Daugavpilī Ziņas

VNĪ par 1,7 miljoniem eiro atjauno un siltina topošo Latgales reģiona arhīvu centru Daugavpilī

Otrdiena, 30 jūlijā, 2019

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) par 1,7 miljoniem eiro atjauno un siltina topošo Latgales reģiona arhīvu centru Daugavpilī, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

VNĪ sācis būvdarbus Latvijas Nacionālā arhīva struktūrvienības - Daugavpils zonālā valsts arhīva, Komandanta ielā 9 , energoefektivitātes paaugstināšanai. Ēka nākotnē tiks attīstīta par Latgales reģiona arhīvu centru.

Ieceres īstenošanai - projekta izstrādei, autoruzraudzībai un būvdarbu veikšanai noslēgts līgums ar SIA "Builder Industry". Plānotās kopējās izmaksas ir 1,7 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

"Energoefektivitātes projekta rezultātā līdz 2022.gada rudenim plānots par vairāk nekā pusi samazināt apkures patēriņu ēkā - no 182,31 kilovatstundām uz kvadrātmetru gadā līdz 71,29 kilovatstundām uz kvadrātmetru gadā. īdz ar siltuma un elektrības ietaupījumu, tiks ietaupīti iestādes un nodokļu maksātāju līdzekļi, kā arī tiks uzlabots arhīva tehniskais un estētiskais stāvoklis, organiskāk iekļaujot to pilsētvidē," stāstīja Gruškevica.

Īstenojot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, ēkai tiks atjaunotas inženierkomunikācijas sistēmas, veikta iekšpagalma pamatu siltināšana, jumta siltināšana, ēkas ārsienu siltināšana, logu nomaiņa un logu apjoma samazināšana, ārdurvju nomaiņa, ventilācijas sistēmas tīrīšana un ēkas apkures sistēmas atjaunošana. Plānoto darbu sarakstā, lai nodrošinātu piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem, iekļauta arī pandusa ierīkošana.

Ēka nodota ekspluatācijā 1970.gadā. Tā būvēta pēc tā laika pieejamam tehnoloģijām un izmantojot pieejamos materiālus - silikātķieģeļus. Taisnstūra formas divstāvu ēka sastāv no sešām savstarpēji savienotam ēkām. Ēka izvietota valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Daugavpils cietoksnis ar priekštilta nocietinājumu" teritorijā un ir tā daļa.

Paralēli VNĪ uzsācis energoefektivitātes uzlabošanas projektu arī Latvijas Nacionālā arhīva ēkā Rīgā, Pārdaugavā, Skandu ielā 14. Ēkā nākotnē tiks veidots Rīgas reģiona arhīva centrs.

Latvijas Nacionālā arhīva ēkas Daugavpilī, Komandanta ielā 9, un Rīgā, Skandu ielā 14, ir divi no septiņiem nekustamajiem īpašumiem, kuros ir uzsākti apjomīgi energoefektivitātes paaugstināšanas un ar to saistītie ēku atjaunošanas darbi. Paralēli notiek projekti Dailes teātrī, Leļļu teātrī, Valmieras drāmas teātrī, Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolā un Latvijas prezidenta rezidencē Jūrmalā.

Tāpat ar energoefektivitātes paaugstināšanu saistītās prasības ir iestrādātas tādos VNĪ nekustamo īpašumu attīstības projektos, kā Jaunā Rīgas teātra, Prokuratūras ēkas un Okupācijas muzeja pārbūves projektos.

VNĪ patlaban īsteno 34 attīstības projektus aptuveni 154 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību ap 450 nekustamo īpašumu adresēm ar 1200 ēkām 1,1 miljona0 kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu desmit miljonu kvadrātmetru platībā.

VNĪ dibināts 1996.gadā un tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē