Olimpiskie apļi arhitektūrā - unikālais Lozannas Olimpiskās komitejas birojs Interjers

Olimpiskie apļi arhitektūrā - unikālais Lozannas Olimpiskās komitejas birojs

Svētdiena, 23 jūnijā, 2019

Kopenhāgenas dizaineru un arhitektu apvienība 3XN ir radījusi ārkārtīgi neparastu dizainu Lozannas Olimpiskās komitejas biroju ēkai. Ēkas dizainā ir ietverti olimpiskie apļi, kas reprezentē piecas Olimpiskās kustības vērtības: kustību, pārredzamību, elastību, ilgtspējību un sadarbību. 

 

Gleznainā Ženēvas ezera krastā šonedēļ tika atklāta moderna ēka, kura turpmāk būs Starptautiskās Olimpiskās komitejas galvenā Eiropas mītne. Ēka atrodas parka tuvumā, un pa tās logiem paveras pasakains skats uz Šveices lepnumu - ezeru un 18. gadsimta pili. Olimpiskās komitejas galvenajā mītnē ir paredzētas darbavietas 500 darbiniekiem, kas turpmāk strādās unikāla dizaina ieskāvumā - Olimpiskās komitejas galvenā mītne ir veidota tā, lai tās savdabīgais dizains simbolizētu Olimpisko spēļu elementus. 

 

"Katrai ēkas detaļai ir kāda nozīme - sākot ar dinamisko stikla fasādi, kas imitē Olimpiskā atlēta fizisko spēku, bet centrālā kāpņu telpa un vestibils - ikoniskos olimpiskos apļus un starptautisko sadarbību, ko vieno šie apļi," amerikāņu arhitektūras portālam Dezzeen skaidro ēkas arhitekts Kims Herforts Nīlsens. 

 

Piecu stāvu biroju ēku ieskauj stikla fasāde, kas ir radīta ar parametriskā dizaina metodi - tas ir digitāls process, kurā ēkas dizains tiek radīts ar algoritma palīdzību. Tas nozīmē, ka ēkas fasāde no attāluma radīs ilūziju, ka tā kustas, - no citiem skatu punktiem vai leņķiem ēka mainīs izskatu. Šādā veidā ēkas arhitektūra imitēs atlētu kustību sportošanas laikā.

 

Otrs neparastais ēkas objekts ir centrālais vestibils un kāpnes - tās ir veidotas no liekta ozolkoka plāksnēm un reprezentē olimpiskos apļus. Kāpnes stiepjas gar konferenču zālēm, izstāžu zālēm, kafejnīcu un pirmā stāva vestibilu. 

 

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 7 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē