Rotaļāties grib visi! Aktuālie padomi

Rotaļāties grib visi!

Pirmdiena, 3 jūnijā, 2019

Šajā rakstā Jūs varēsiet lasīt par bērnu rotaļu laukumu iekārtām, kas pagaidām nav guvušas tik lielu popularitāti, jo tirgū ir ienākušas salīdzinoši nesen. Stāsts ir par rotaļu iekārtām un bērnu laukumiņiem, kas paredzēti bērniem ar kustību traucējumiem.

Mūsuprāt, pārdomāti izveidots rotaļlaukums paver vislabvēlīgākās iespējas bērnu attīstībai. Un attīstība ir nepieciešama visiem -  gan veseliem bērniem, gan tiem, kuriem ir piešķirta invaliditāte un ir kustību traucējumi. Līdz ar to, mūsuprāt, par šāda veida iekārtām ir jārunā un jādomā tikpat ļoti kā par atrakcijām, ko mēs šobrīd redzam teju katrā publiski pieejamā rotaļu laukumā.  Šobrīd reti kurā  rotaļu laukumā ir uzstādītas iekārtas, kas paredzētas arī bērniem invalīdiem. Līdz ar to šiem bērniem nemaz netiek piedāvāta iespēja spēlēties kopā ar saviem vienaudžiem.  Un tas ir viens no cēloņiem tam, kāpēc viņi tiek nodalīti no pārējās sabiedrības.

Tas tīri psiholoģiski ietekmē paša bērna uztveri uz pasauli, ka viņš ir savādāks un neiederas starp pārējiem bērniem un nevar ar viņiem kopā rotaļāties. Savukārt bērni, kuriem ir pieejamas visas izklaides iespējas, šos bērnus-invalīdus nav iemācījušies pieņemt, jo tie vienmēr ir bijuši nošķirti no apkārtējās vides. Tāpēc sabiedrības pienākums ir rūpēties par to, lai šie bērni socializētos un pieņemtu viens otru. 
Kādas iespējas paver rotaļu laukumi bērniem ar kustību traucējumiem?
Karuselis
Sadarbībā ar rotaļu iekārtu ražotāju InterPlay, “Laukumi.lv” piedāvā karuseli no cinkota tērauda. Paredzēts invalīdiem ar ratiņkrēslu vietām un divvietīgām sēdvietām. Karuselī ir uzstādīta īpaša aizsargsistēma, kas nodrošina visdrošāko šī produkta lietošanas veidu. Atrakcija nesāks griezties kamēr vārti būs atvērti. Līdz ko vārti tiks aizvērti, karuselis sāks kustēties. Protams, tuvumā jābūt kādam atbildīgajam, kas kontrolē karuseļa darbību. Galvenais pluss šai iekārtai ir tas, ka to var lietot visi – gan ratiņkrēslu lietotāji, gan bērni, kuriem nav kustību ierobežojumu. 
ŠūpolesKā gan bez šūpolēm. Jau iepriekšējā rakstā mēs apskatījām to, cik šūpoles ir efektīvs līdzeklis bērna attīstībai. Šūpošanās bērnu iepriecina, nomierina un atslābina, turklāt tā attīsta un trenē viņa vestibulāro aparātu un sekmē smadzeņu darbību.  Visi grib šūpoties. Arī tie bērniņi, kuri paši nevar iesēsties šūpoļu sēdeklī. Bet ir alternatīva, ko piedāvājam arī mēs, Laukumi.lv. Ir izstrādātas šūpoles, kas paredzētas bērniem ratiņkrēslā. Ratiņkrēslu ievieto šūpolēs un aiziet – pieauguša cilvēka uzraudzībā bērns var šūpoties. Iekārta ir nodrošināta ar īpašu drošības sistēmu, kas neļaus bērnam izkrist no atrakcijas. 
Šūpoļu sēdeklīts.
Gluži tāpat kā šūpoļu sēdeklītis, kas  paredzēts mazuļiem, kuriem ir nepieciešama īpaša drošība, tāpat arī ir sēdeklis, kas paredzēts bērniem ar kustību traucējumiem. Tas neļaus bērnam izkrist no atrakcijas un šūpošanās būs ērta un patīkama. Izgatavots pēc jaunākajām tehnoloģijām, izmantojot modernākos materiālus. Iestrādāts EPDM gumijas triecienus absorbējošs elements sēdekļa priekšpusē. 

Mums ir svarīgi nodrošināt bērnu laukumus ar atrakcijām, kas būtu pieejamas arī mazāk fiziski spējīgiem bērniem. Un mēs ceram, ka arī sabiedrībai tas ir tikpat svarīgi!! Laukumi.lv noteikti meklēs vēl iespējas un risinājumus kā panākt, lai rotaļu laukumi būtu visiem pieejami.  Par skaistu un visiem draudzīgu nākotni!  

Janis Ērglis @erglis21
Projektu vadītājs
6 gadu 1 mēnesis 9 dienu portālā
Bija online 24 novembrī 15:22
Meklētājs būvniecības nozarē