Koknesē, investējot vairāk nekā 3 miljonus eiro, būvēs kokogļu ražotni Ziņas

Koknesē, investējot vairāk nekā 3 miljonus eiro, būvēs kokogļu ražotni

Otrdiena, 9 aprīlī, 2019

Salaspils uzņēmums Inos plāno paplašināt savu darbību un būvēt jaunu ražotni Koknesē, kurā no kokapstrādes atkritumiem ražos brikešu kokogles griliem.

Inos ražotajām kokoglēm ir augsts oglekļa sastāvs, zems pelnu saturs (līdz 1,5%), ilgāks degšanas laiks (līdz 5 stundām), augstāka degšanas temperatūra (vairāk par 900 grādiem), reducēts dūmu un specifiska aromāta daudzums, informē uzņēmumā. Jaunais produkts ir vienlaikus energoefektīvs risinājums un ekoloģiski tīrāks produkts, līdz ar to izmantojams arī pārtikas ražošanā un ēdināšanas pakalpojumos izmantošanai grilos. Tāpat produkcija izmantojama metalurģijā kā koksa aizstājējs un ķīmiskajā rūpniecībā kā aktīvā ogle.

Jaunā tehnoloģija ir uzņēmuma un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta zinātnieku vairāku gadu kopdarba rezultāts. Projekta īstenošanai finansējumu 2,2 miljonu eiro apmērā piešķīrusi Attīstības finanšu institūcija Altum, savukārt līdzfinansējums 963 tūkstoši eiro apmērā ir no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras programmas Inovāciju motivācijas programma. Tehnoloģija ļaušot saražot konkurētspējīgu produktu, kuram tirgū pagaidām nav identisku konkurentu.

Inos rūpnīcā tiks ražots jaunais produkts gan Latvijas, gan eksporta tirgiem. Plānots, ka no kopējā saražotā apjoma aptuveni 90% produkcijas tiks eksportēti uz Franciju, Spāniju, Tuvajiem Austrumiem un ASV.

«Būtisks ieguvums ir arī jaunas darbavietas – līdz ar rūpnīcas atvēršanu Koknesē, mūsu komandai pievienosies 20 jauni darbinieki,» teic Arnis Adakovskis, SIA Inos pārstāvis.

Inos ir Latvijā 2001. gadā dibināts uzņēmums, kurš saviem klientiem Eiropā, Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā nodrošina kokapstrādes un enerģijas ražošanas iekārtu projektēšanas, tirdzniecības, uzstādīšanas pakalpojumus.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 23 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē