Logu un durvju ražotāji izvirza iniciatīvas nozares sakārtošanai Ziņas

Logu un durvju ražotāji izvirza iniciatīvas nozares sakārtošanai

Piektdiena, 1 februārī, 2019

Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas (LLDRA) dalībnieki 25.janvārī sanāksmē ar būvniecības nozares atbildīgo amatpersonu dalību apsprieda vairākas iniciatīvas nozares sakārtošanai. Kā uzsvēra LLDRA valdes priekšsēdētājs Ivars Buls, VentSys pārstāvis, pārmaiņu mērķis ir palīdzēt Latvijā strādājošo kompāniju izaugsmei, un no tā iegūtu valsts, iedzīvotāji, uzņēmēji.

 

Asociācijas eksperti noteikuši problemātiskos aspektus materiālu izvēlē, piegādē un uzstādīšanā objektos. Kā norādīja LLDRA eksperts Jevgēnijs Jakovļevs,  pat miljoniem vērtos objektos notiek nekontrolēta sistēmu piegādātāju konstruktīvo risinājumu interpretēšana, tiek uzstādītas nepabeigtas konstrukcijas, to kvalitātei un ražotāja norādītajām montāžas instrukcijām uzmanību nepievērš arī būvuzraugi un autoruzraugi.

 

Vairāki asociācijas dalībnieki norādīja, ka vajadzīga pasūtītāju izglītošana, jo izvēle biežāk ir lētākais, nevis atbilstīgākais produkts. Problēmas rada nepilnīgi sagatavoti projekti un ģenerāluzņēmēju iespējas mainīt materiālus būvniecības procesā. Vairākums runātāju bija vienisprātis, ka lielākie sarežģījumi rodas no būvdarbu izpildītāju paviršas attieksme pret montāžas un uzstādīšanas instrukcijām.

 

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja Svetlana Mjakuškina secināja, ka nozarē ir trīs pamatproblēmas – ražotnes, kas izgatavo nereglamentētu produktu, projektēšanas procesa nepilnības, kā arī objektā izmantoti neatbilstīgi produkti ar fiktīviem dokumentiem, nepareizi izpildīta montāžas vai uzstādīšanas tehnoloģija.

 

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktores vietniece Linda Rinkule, Preču un pakalpojumu departamenta vadītāja, atzina – PTAC eksperti ieinteresēti materiālus pārbaudīt ražošanas un tirdzniecības fāzē, vai arī tad, kad tos ieved objektā. Viņa aicināja pirms iemontēšanas ziņot, ja ir aizdomas par neatbilstīgiem elementiem, kā arī sadarbībā ar būvinspektoriem izstrādāt vadlīnijas, kā novērtēt materiālus.

 

LLDRA dalībnieki pauda gatavību sadarboties materiālu vērtēšanā, kā arī ieteica apsvērt iespēju izveidot profesionālu, neatkarīgu konsultantu servisu, līdzīgi vairākām citām Eiropas valstīm, kas palīdzētu risināt strīdīgus un apšaubāmus gadījumus.

 

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis aicināja sagatavot priekšlikumus, ko varētu virzīt normatīvo aktu un būvniecības procesa uzlabošanai.

 

Asociācijas vadītājs Ivars Buls rezumēja, ka nozares dalībnieki var izstrādāt vadlīnijas un detalizētus kvalitātes pārbaudes sarakstus konstrukcijām, būvelementiem un to montāžai, kas būtu jāievēro pasūtītājiem, pārbaudošajām iestādēm, būvvaldēm, projektētājiem un būvuzraugiem. Tika izteikti vairāki priekšlikumi importa materiālu atbilstības vērtēšanai un cenu izlīdzināšanai ar vietējiem, kas tiks vērtēti un formulēti precīzāk.

 

LLDRA rindās ir apvienojušies Latvijas godprātīgākie uzņāmumi stikloto konstrukciju ražošanā  , kas izmanto tikai sertificētus materiālus un ražotnes ir LLDRA sertificētas .

 

Rindas nepārtraukti tiek papildinātas uzņemot jaunus biedrus , kam nav vienaldzīga nozares attīstība nākotnē un grib būt daļa no tās ilgtermiņā  !

Ivars Buls @user_8624840
Latvijas Logu un Durvju Ražotāju Asociācijas valdes priekšsēdētājs
6 gadu 1 mēnesis 22 dienas portālā
Bija online 18 decembrī 14:07
Meklētājs būvniecības nozarē