Restaurkuldīgācija jeb saglabāt autentisko Kuldīgu Ziņas

Restaurkuldīgācija jeb saglabāt autentisko Kuldīgu

Ceturtdiena, 24 janvārī, 2019

«Labi, ka ēka nebija stāvējusi bez jumta,» par Emīla namu saka Kuldīgas uzņēmējs Kaspars Bergmanis, kurš ķēries pie vairāku veco namu cieņpilnas atjaunošanas.

Daļēji jau XIX gadsimtā būvētais Ventspils ielas 17. nams ilgi bija pārdošanā, līdz to iegādājās uzņēmējs. Pateicoties jumta stāvoklim, ēkas konstrukcijas ir labi saglabājušās. Aiz ielas līkuma atrodas Kaspara paspārnē ņemta cita ēka – Ventspils ielas 2. numurs. Šī māja atšķiras ar to, ka tā ir šķība un greiza, taču tas nav tik daudz vēsturiska objekta mīlīgais greizums, cik bojājumu izraisīts konstrukciju nolietojums.

 

Daļa ēkas ilgstoši bijusi ar bojātu jumtu, līdz ar to pamatīgi cietušas arī nesošās konstrukcijas. Tagad tās tiek atjaunotas un saudzīgi novietotas atpakaļ, stāsta Kaspars. Pagaidām ēka smird pēc puvuša šķūnīša, bet restaurācijas māksla ir protezēt, mainīt, arī aizstāt, ja vajag. «Smagi? Nē, interesanti,» restaurācijas darbus vērtē Kaspars. Ventspils ielā 2 pēc restaurācijas būs septiņi dzīvokļi. Ēkā savulaik darbojusies seglinieku darbnīca. Kaspars pamanīja pašvaldības ieinteresētību vēsturisko ēku restaurācijā un izmantoja iespēju iegūt publisko līdzfinansējumu. Piemēram, Ventspils ielas 17. nama karadarbībā cietušās fasādes uzlabošanai, kā arī logu un durvju restaurācijai.

«Tādējādi turpinām saglabāt autentisko Kuldīgu,» saka Kaspars. Ventspils iela ir viena no vecākajām ielām, tas ir mūžsenais tirdzniecības ceļš uz Ventspili. Ielas 17. namu Kaspars iedēvējis par Emīla namu, jo caurbrauktuvē ar īpatnējo pārkari, kas ved uz ēkas pagalmu, uzņemtas Emīla nedarbu epizodes.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 6 dienu portālā
Bija online 03 maijā 23:06
Meklētājs būvniecības nozarē