Aptauja: Dūmu detektori nav uzstādīti 83% iedzīvotāju mājokļu Ziņas

Aptauja: Dūmu detektori nav uzstādīti 83% iedzīvotāju mājokļu

Ceturtdiena, 3 janvārī, 2019

Elektroinstalācijas pārbaudes nav veiktas 71% iedzīvotāju mājokļu, bet dūmu detektori nav uzstādīti - 83% mājokļu, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) veiktā aptauja.

Aizvadītajā gadā no 10.augusta līdz 3.decembrim VUGD visā Latvijā veica vairāk nekā 10 400 mājokļu īpašnieku aptauju un konsultācijas par ugunsdrošību.

Aptaujas rezultāti liecina par tendenci, ka ugunsdrošības pasākumi, kuru īstenošanā jāiegulda finanšu līdzekļi, lielākoties nav īstenoti. Elektroinstalācijas pārbaudes nav veiktas 71% aptaujāto iedzīvotāju mājokļu, bet dūmu detektori nav uzstādīti 83% mājokļu.

No aptaujātajiem iedzīvotājiem 76% aptaujāto ir veikuši sodrēju tīrīšanu no apkures ierīces un dūmvada. 96% aptaujāto ir sakopuši teritoriju ap dzīvojamo ēkām. Savukārt 80% iedzīvotāju atklāja, ka pārzina, kur atrodas tuvākās ugunsdzēsības ūdens ņemšanas vietas, bet 89% zina, kur zvanīt ugunsgrēka gadījumā.

VUGD amatpersonas ieinteresētos iedzīvotājus konsultēja par ugunsdrošības prasībām, kas jāievēro privātmāju un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iemītniekiem, lai novērstu ugunsgrēkus vai mazinātu to sekas, kā arī veica aptauju, lai gūtu ieskatu mājokļu ugunsdrošībā kopumā.

VUGD atgādina, ka no 2020.gada janvāra katrā mājoklī ir jābūt uzstādītam dūmu detektoram un tā izmaksas ir salīdzinoši nelielas, jo vienkāršākos modeļus var iegādāties par aptuveni pieciem eiro.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 22 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē