Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neatbalsta rosinājumu apbūves tiesīgajam likt maksāt nodokli par uzcelto ēku Ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neatbalsta rosinājumu apbūves tiesīgajam likt maksāt nodokli par uzcelto ēku

Trešdiena, 7 decembrī, 2016

Rīga, 6.dec., LETA. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija  neatbalstīja priekšlikumu, kas paredzētu, ka par uz apbūves tiesības pamata uzceltu ēku nodokli maksātu apbūves tiesīgais.

 

Līdz ar šo lēmumu likumprojektā paredzēts saglabāt Saeimā iepriekš konceptuāli atbalstīto regulējumu, kas paredz nekustamā īpašuma nodokli par uz apbūves tiesības pamata uzceltu ēku vai inženierbūvi maksā apbūvei nodotā zemes gabala īpašnieks. Tas attieksies uz Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētām ēkām.

Komisija pieņēma lēmumu nemainīt iepriekš konceptuāli atbalstīto regulējumu, uzklausot arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kategoriskos iebildumus. LPS pārstāve norādīja, ka iesniegtajos priekšlikums piedāvātais regulējums radīs vilinājumu, ka apbūves tiesību beigu posmā apbūves tiesīgais varētu izlemt nemaksāt nodokli. Pēc apbūves tiesību beigām uzbūvētā ēka nonāks zemes īpašnieka īpašumā, tāpēc apbūves tiesību beigu posmā apbūves tiesīgais var nebūt ieinteresēts maksāt nodokli, uzskata pašvaldību savienība.

Attiecīgos priekšlikumus bija sagatavojis Juridiskais birojs, ņemot vērā iepriekš par šo jautājumu notikušās diskusijas parlamenta Juridiskās komisijā.

Pēc diskusijas, kurā tika uzklausīti gan LPS iebildumi, gan arī citi viedokļi, komisija vienojās neatbalstīt šo piedāvājumu. Komisijas priekšsēdētājs lūdza deputātus savām frakcijām skaidrot Budžeta komisijas lēmumu, lai parlamenta sēdē kāds neceltu iebildumus, nezinot komisijas sanāksmē izskanējušos argumentus.

Gadījumā, ja Saeima tomēr neatbalstīs Budžeta komisijas lemto, tad šo likumprojektu plānots lūgt nodot atpakaļ skatīšanai komisijā.

Izmaiņas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" jāveic saistībā ar apbūves tiesību institūta ieviešanu no 2017.gada 1.janvāra.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē