Pieci pieredzē balstīti padomi – kas jāņem vērā, iegādājoties mājokli? Aktuālie padomi

Pieci pieredzē balstīti padomi – kas jāņem vērā, iegādājoties mājokli?

Piektdiena, 23 novembrī, 2018

Labs nekustamais īpašums ir vērtīga ilgtermiņa investīcija, un tai pat laikā arī viens no lielākajiem pirkumiem cilvēka dzīvē. Tāpēc īpaši svarīgi lēmumu par īpašuma iegādi pieņemt atbildīgi, ar ilgtermiņa skatu. Kā rāda Swedbank veiktā aptauja, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (69%), kuriem jau ir savs nekustamais īpašums, atsevišķām lietām noteikti pievērsu lielāku vērību, ja tiktu dota iespēja mājokli iegādāties vēlreiz. Kas ir galvenās lietas, kam paši mājokļu īpašnieki ieteiktu pievērst uzmanību ar savu pieredzi, kā arī ar padziļinātu skatu par nekustamo īpašumu darījumiem Latvijā dalās Normunds Dūcis, Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs.  

Tehniskais stāvoklis

Ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, kuri jau reiz ir iegādājušies mājokli, atzīst, ka otrreiz lielāku vērību pievērstu noskatītā īpašuma tehniskajam stāvoklim. Iegādājoties mājokli, nereti vairāk pakļaujamies emocionāliem impulsiem, pilnībā neizvērtējot papildu izmaksas, ko prasīs mājokļa remonts, mēbeles, siltināšana vai citi labiekārtošanas darbi. Latvijā vispopulārākie mājokļi joprojām ir dzīvokļi padomju laika ēkās, tomēr parasti šādām mājām ir nolietota infrastruktūra, tās nav siltinātas un remontētas. Visas izmaksas būs jāsedz iedzīvotājiem, bet, lai to darītu, savā starpā nepieciešams vienoties vairākumam. Jāņem vērā, ka šajos namos gan centrā, gan mikrorajonos dzīvo dažādu sociālo grupu iedzīvotāji, līdz ar to panākt vienošanos var būt visai sarežģīti. Un – jo lielāks nams un jo vairāk dzīvokļu, jo sarežģītāk panākt vienošanos.

Savukārt, iegādājoties īpašumu tā saucamajos jaunajos projektos, svarīgi ņemt vērā ne tikai šī brīža, bet arī nākotnes vajadzības. Piemēram, vai pēc pieciem gadiem būs iespēja uzlādēt elektroauto? Vai namā ir paredzēta glabāšanas vieta velosipēdiem, ratiem? Šīs un citas sadzīviskas nianses, kas šodien šķiet mazsvarīgas, pēc neilga laika var nopietni ietekmēt jūsu viedokli par mājokli. Turklāt tas attiecas ne tikai uz dzīvokli kā jūsu ģimenes vienīgajām mājām, bet arī uz investīciju projektiem – ja domājat par nekustamā īpašuma izīrēšanu. 

Mājokļa izmērs

Nepilna piektdaļa iedzīvotāju atzīt, ka, ja otrreiz iegādātos mājokli, pirktu lielāku. Taču vēlme pēc plašām telpām ne vienmēr ir racionāla. Vispirms būtu jāsaprot, kāda būs jaunā mājokļa funkcija – tas būs miteklis, kur gūt atpūtu pēc garas darba dienas, vai tā būs visas ģimenes mājvieta, kurā sagaidīt arī vecumdienas. Cik būtiska ir platība? Reti kurš atteiktos no plašām dzīvojamām telpām un sava piemājas pagalma, tomēr jāapzinās savas iespējas izsapņoto dzīvesvietu atļauties, kā arī to apsaimniekot un uzturēt kārtībā. Ja īpašumu plānojat iegādāties ilgstošai lietošanai, ir jāapzinās, ka nepieciešamība pēc dzīves platības gadu gaitā mainās – kamēr ģimenē aug bērni, dzīvojamo platību vajag lielāku, bet vēlāk labāk visdrīzāk jutīsieties mazāka izmēra mājoklī. Jāuzsver, ka tieši šobrīd pieaug mazu, bet funkcionāla plānojuma mājokļu popularitāte, kas ikdienā īpašniekam nozīmē salīdzinoši zemākas uzturēšanas izmaksas.

Zaļāka apkārtne

 

Katrs desmitais mājokļa īpašnieks uzsver, ka otrreiz lielāku uzmanību pievērstu apkārtnei jeb tam, cik zaļa ir apkārt esošā vide. Mājoklis un tā apkārtne ir vieta, kur pavadīsiet lielāko daļu sava laika, tāpēc, ja svarīga ir zaļa un tīra vide, pērkot mājokli noteikti jāizpēta arī šis aspekts. Tā, piemēram, šobrīd nekustamo īpašumu attīstītāji jau projektu izstrādes stadijā paredz labiekārtotus pagalmus, parkus, veloceliņu izveidi, ko veicina pieprasījums tirgū un zaļā dzīvesveida domāšanas dominance sabiedrībā. Dažkārt kā vecākām mājām, tā arī jaunajiem projektiem mēdz būt savi zemūdens akmeņi saistībā ar zemes domājamām daļām, meliorāciju un citām saistībām, kas nav acīm redzamas. Tāpēc jau pirms mājokļa iegādes ieteicams apzināt no kaimiņiem, uzraugošajām iestādēm vai paša nekustamā īpašuma attīstītāja būtiskākās lietas, kas saistītas ar mājas apkārtni. 

Infrastruktūra

Apkārtnes infrastruktūrai ir nozīmīga loma nekustamā īpašuma iegādes lēmuma pieņemšanā, un otrreiz to daudz rūpīgāk izpētītu katrs desmitais mājokļa īpašnieks. Piemēram, vai netālu no mājām atrodas sabiedriskais transports, kas var būt izšķirošs ziemā, barga sala apstākļos, kad ar privāto auto nav iespējams tikt uz darbu, vai kad bērns jau pastāvīgi var doties no/ uz mācību iestādi. Tāpat jāņem vērā arī transporta izmaksas, kas var palielināties, ja savu dzīvesvietu izvēlaties attālāk no darba vietas, skolas vai bērnu pulciņu atrašanās vietas. Pat, ja ikdienā pārvietojaties ar privāto auto un sabiedriskais transports nešķiet būtisks, iespējams brīdī, kad būs iespēja mājokli izīrēt, tas var ietekmēt arī dzīvokļa īres cenu. Tāpat ir ar skolu, bērnu dārzu un veikalu tuvumu, kam iedzīvotāji pievērš lielu uzmanību, iegādājoties mājokli. 

Mājokļa dizains

Zīmīgi, ka tikpat lielu nozīmi kā infrastruktūrai un zaļai apkārtnei, cilvēki piešķir arī interjeram, norādot, ka mājokļa remontā būtu vēlējušies pieaicināt speciālistu – interjera dizaineri. Savās mājās tomēr pavadām lielāko daļu savas dzīves, tāpēc iekārtojums nevar būt mazsvarīgāks par plānojumu vai tehnisko stāvokli. Šobrīd ikvienam ir iespēja smelties daudz ideju mājokļa iekārtošanai internetā un dažādās specializētās lietotnēs, piemēram, Pinterest vai pašmāju interneta vietnē Homer.lv, bet, ja atļauj budžets, ieteicams piesaistīt arī profesionāli. Interjera tendences gadu no gada mainās, tāpēc svarīgākais ir pašiem saprast, kādā mājoklī ikdienā jutīsieties komfortabli, un pēc tā arī vadīties, remontējot un labiekārtojot savu dzīvesvietu tā, lai savās mājās justos patiesi labi.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē