Ostā modernizē muitas kontroli Ziņas

Ostā modernizē muitas kontroli

Piektdiena, 16 novembrī, 2018

Liepājas ostas muitas kontroles punktā uzstādīta un testa režīmā jau strādā jauna, mūsdienīga iekārta – transportlīdzekļu un kravu kontroles skeneris, kas ļaus muitas amatpersonām kontroles pasākumus veikt ātrāk un efektīvāk, informēja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Plānots, ka kravu kontroles skeneri ekspluatācijā nodos līdz 2018.gada 31.decembrim.

“Tā kā Latvijā norit aktīvs darbs, lai apkarotu nelegālo cigarešu un citu kontrabandas preču apriti, šādi skeneri jau uzstādīti uz valsts austrumu robežas, Rīgas ostā un nu arī Liepājas ostas teritorijā,” viņa stāsta.

Un turpina: “Latvijas muitā līdz šim tika izmantotas deviņas kravu un konteineru skenēšanas iekārtas (trīs no tām – dzelzceļa kravu kontrolei). Liepājā ir uzstādīta desmitā šāda veida iekārta. Muitas amatpersonas jauno iekārtu vērtē atzinīgi, jo līdz šim katru aizdomīgu kravu nācās fiziski pārbaudīt, to atverot, ja nepieciešams – izkraujot, vai arī kontrolē iesaistot speciāli apmācītus darba suņus. Nereti tas prasīja salīdzinoši ilgu laiku.”

Liepājas SEZ pārvaldes Drošības, aizsardzības un vides daļas vadītājs Kaspars Poņemeckis norāda: “Pietiekami bieži muita un robežsardze atklāj kontrabandu, aiztur cilvēkus. Jaunā iekārta muitai palīdzēs to veikt ātrāk, kas noteikti uzlabos kravu plūsmas ātrumu un drošību Liepājas ostā.”

Savukārt VID Muitas pārvaldes Liepājas ostas muitas kontroles punkta muitas virsuzraugs Valerijs Sisenis teic: “Skeneris nodrošina ātrāku robežas šķērsošanu, efektīvāku muitas kontroli. Ar šo iekārtu var caurskatīt kravas transportlīdzekļus. Digitālo attēlu uzreiz analizē muitas amatpersonas, uzreiz redz kravā apslēptās kontrabandas preces, izveidotos slēpņus.”

Skenera angāra dzelzsbetona sienas nodrošina to, ka skenera darbības laikā ārpus angāra nekādas jonizējošais starojuma ietekmes nav. Skenēšanas laikā transportlīdzekļa vadītājs un pasažieri atrodas ārpus angāra speciāli tam paredzētā telpā, lai nebūtu jāstāv uz ielas.

Valerijs Sisenis uzsver, ka apkārtējai videi skeneris nav bīstams, jo šīs iekārtas lietošanai saņemta Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra licence, kas nozīmē, ka iekārta atbilst noteiktām prasībām un personāls ir apmācīts, veikti visi drošības pasākumi: “Apkārtējiem cilvēkiem briesmas nedraud, arī kravai – ne pārtikas, ne nepārtikas - nekādi bojājumi netiek nodarīti.”

Skenera iekārtu, izmantojot modernākās tehnoloģijas, uzstāda kompānija “NuctechWarsawCompanylimited”. Kompānijas pārstāvis Elars Rootslane salīdzina skenera un rentgena jaudu: “Piemēram, ja cilvēks aiziet pie ārsta uz rentgenu, viņš saņem zināmu devu starojuma, kas ir normāls process. Skeneris ēkas iekšpusē rada 20 reižu zemāku radiācijas starojumu nekā cilvēks saņem rentgenā. Savukārt ārpus ēkas nekas nenonāk, te ir absolūti droši.”

“Nākamgad Liepājas SEZ pārvalde plāno pārbūvēt galvenās ostas caurlaides, atdalīt vieglo un kravu automašīnu plūsmas, tādā veidā novēršot gaidīšanu garās rindās, lai iebrauktu ostas teritorijā, bet perspektīvā, sadarbībā ar muitu, uzstādīt automātiskos kravu svarus,” piebilst L.Ratniece-Kadeģe: “Bet jau tagad – pirms plānotajiem uzlabojumiem ikgadējā  Latvijas Jūras administrācijas pārbaudē atzīts, ka Liepājas osta atbilst visām starptautiskajām drošības prasībām.”

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē