Plastmasas krēsls, kas iekaroja pasauli un kļuva par interjera dizaina ikonu Aktuālie padomi

Plastmasas krēsls, kas iekaroja pasauli un kļuva par interjera dizaina ikonu

Pirmdiena, 12 novembrī, 2018

Pantona krēslu mēdz dēvēt par seksīgāko krēslu pasaulē - uz tā jau kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem ir pozējušas vairākas slavenas modeles, tostarp Keita Mosa, kā arī tas ir vairāku slavenu interjera dizaineru iecienīta mēbele un vēl arvien mēdz rotāt interjera žurnālu vākus. Ikoniskais S veida krēsls ir viena no populārākajām modernisma stila mēbelēm, kas spējusi saglabāt nemainīgu vietu interjera dizaina topā gan savas neordinārās formas, gan arī vēstures dēļ.

Dažus gadus pēc Otrā pasaules kara plastmasa kļuva par fundamentālu materiālu gan sadzīves produktu, gan arī interjera dizaina preču izgatavošanā. Šā materiāla iespējas un formu daudzveidību teju vai apbūra arī dāņu eksperimentālo mēbeļu dizaineru Verneru Pantonu, kas pēc aizsargķiveru un spaiņu fabrikas apmeklējuma nolēma izgatavot viendaļīgu plastmasas krēslu bez pakaļkājām.

 

Lai gan Pantonam ideja bija rokā jau 1960. gadā, taču paša krēsla izgatavošana prasīja pat vairākus gadus. Vairums mēbeļu ražotāju satrauca savdabīgais krēsla dizains, izgatavošanas izmaksas, pieprasījums un izturība - tikai 1963. gadā Šveices mēbeļu ražotājs «Vitra» piekrita izgatavot Pantona ekstravaganto krēslu.

 

Pēc četru gadu ilga izstrādes procesa un desmit neveiksmīgiem prototipiem S formas Pantona krēsls ieraudzīja dienas gaismu. Laminētais plastmasas krēsls ar stikla šķiedras poliestera stiprinātu virsmu kļuva ārkārtīgi populārs pēc tā debijas Ķelnes mēbeļu izstādē. Krēsls interjera dizaina tirgū zaudēja pievilcību 70. gadu vidū un 80. gados krēslus pat pārtrauca ražot, taču jau 90. gados tas teju vai atdzima un tā ražošana atsākās.

 

Lai arī slava un atpazīstamība ražotājam un dizaineram jau bija rokā, tomēr viņš nenorimās - līdz pat Pantona nāvei krēsla izejvielu sastāvs nemitīgi mainījās. Tieši gadu pēc dizainera nāves, 1999. gadā, ražotājs «Vitra» izstrādāja beidzamo Pantona krēsla sastāvu - tā izgatavošanā sāka izmantot polipropilēnu, kas krēslu padara izturīgāku, lokanāku, bet tā virsmu - matētu.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 28 dienu portālā
Bija online 3 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē