Mūsdienu arhitektūras brīnumi. Part.2 Ziņas

Mūsdienu arhitektūras brīnumi. Part.2

Pirmdiena, 5 novembrī, 2018

Kimmel tēlotājmākslas centrs

Filadelfija, Pensilvānija, ASV

 

Pagraba līmenī šī ēka līdzinās daudzām citām, bet pāris stāvus augstāk jau pārņem sajūta, ka celtnei vispār nav jumta. Arhitekta Rafel Vinoly arkotais stikla jumts ļauj iegūt vairāk telpas un vienlaikus pārsteidz ikvienu ar pasakainu skatu uz debesīm.

Panteons

Roma, Itālija

 

Panteons atspoguļo pagrieziena punktu pasaules arhitektūrā, jo cik gan vēl ēku no pirmā gadu tūkstoša sākuma vēl stāv un vairāk vai mazāk arī funkcionē?

Tūristiem pārsteigumā aizraujas elpa, redzot, kā saules gaisma ielīst ēkā caur lielā kupola caurumu. Turklāt lietus laikā Panteonā ir sauss, pateicoties senajai marmora grīdas iebūvētajai drenāžas sistēmai.

Jubilee baznīca

Roma, Itālija

 

2003. gadā arhitekts Richard Meier paņēma savu baltā betona – stikla ideju uz Romas priekšpilsētu Tor Tre Teste, izveidojot ļoti oriģinālu baznīcu Itālijas galvaspilsētas ticīgajiem, kas kalpo arī kā interesants objekts tūristiem.

Expiatori de la Sagrada Familia templis

Barselona, Spānija

 

Ir maz cilvēku, kas var lepoties ar savas pilsētas kultūras ikonas statusu, tomēr Antonio Gaudi ir viens no tādiem, jo Barselona ir veidota viņa zīmē.

Šis ir viņa intriģējošākais darbs, kas vienlaikus kļuva par viņa mūža darbu – gotiska baznīca, kas tika uzsākta 1882. gadā un nav pabeigta joprojām.

Guggenheim muzejs

Bilbao, Spānija

 

Ar šo ēku viss arī sākās. Tieši Guggenheim muzeja dēļ cilvēki, kas nekad nav interesējušies par arhitektūru, tagad brauc uz maz zināmām vietām, piemēram, uz Spānijas ziemeļu ostas pilsētu Bilbao. Frank Gehry firma izmantoja visjaudīgākos pieejamos datorus, lai radītu šī oriģinālā muzeja uzmetumu datorprogrammā.

Neue Nationalgalerie

Berlīne, Vācija

 

Viens no pēdējiem Ludwig Mies van der Rohe darbiem. Šis arhitekts kādreiz bija 20. gadsimta ietekmīgākās arhitektūras un dizaina mācību iestādes Bauhaus līderiem. Mies šo ēku uzskatīja par savu augstāko sasniegumu.

Pamata tērauda skelets ietver atvērtu, mierīgu iekštelpu ar savdabīgu interjeru. Šo ēku pēc tam ir kopējuši daudzviet pasaulē.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē