Guļamistabas iekārtojums – kā izvēlēties krāsas, interjera elementus un gultas dizainu? Aktuālie padomi

Guļamistabas iekārtojums – kā izvēlēties krāsas, interjera elementus un gultas dizainu?

Pirmdiena, 29 oktobrī, 2018

Apkārtējās vides iekārtojums un aura ir vieni no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai varētu justies ērti un komfortabli. Īpaši svarīga ir sajūta, atrodoties guļamistabā, jo tur pavadītais laiks ir ļoti nozīmīgs ikkatram. Kā iekārtot guļamistabas atbilstoši to platībai un Jūsu vēlamajiem toņiem, un tam pieskaņot ērtākās un glītākās gultas? Lasiet rakstu un uzziniet!

Miega nozīme Jūsu ikdienā

Nereti šķiet, ka vairāk darot, būs iespējams vairāk izdarīt, veltot ilgāku laiku, taču tā nebūt nav – pārslodze un nepietiekams miega daudzums organismu novājina, tādējādi samazinot darba ražīgumu. Miega problēmas var radīt vairāki iekšējie un ārējie faktori, piemēram:

  • ilgstošs stress. Zinātnieki ir pārliecināti, ka stress, īpaši ilgstošs, ir būtisks miega kvalitātes radītājs. Lai arī tā nav slimība, tas veicina dažādas psiholoģiskas un fizioloģiskas reakcijas;

  • medikamentu lietošana. Lai ārstētu citas slimības, nereti nākas lietot dažādas zāles. Dažām no tām pastāv risks saskarties ar nevēlamiem blakusefektiem, un miega traucējumi ir viens no tiem;

  • trokšņi. Uz ielas braucošas mašīnas, trokšņaini kaimiņi vai skaļi remontdarbi – no tā paglābties var vien retais, taču pārējiem, kuri atpūtas laikā ar to mēdz saskarties, tas var kalpot par būtisku faktoru miega traucējumiem;

  • neveiksmīgs guļamistabas iekārtojums. Ar to saprotama gan toņu un mēbeļu savstarpējā mijiedarbība uz cilvēka uztveri, gan gultas un matrača kvalitāte. Piemēram, izvēloties nekvalitatīvu, personai neatbilstošu matraci, pastāv liels risks saskarties ar miega problēmām.

Ārējos faktorus cilvēks ietekmēt nevar, bet iekšējos, kas ir pašu radīti, var. Guļamistabas iekārtojumu katrs veido pats, un ir svarīgi to darīt pareizi, lai miegs būtu ciešs un patīkams.

Kā zināt, kāds guļamistabas iekārtojums būs pareizs?

Lai veiksmīgi iekārtotu guļamistabu, ir jāvadās pēc iekšējās sirdsbalss, jo tā zinās vislabāk, kas Jums patīk, tomēr, ja tā klusē, der ievērot dažādu dizaineru un ekspertu ieteikumus. Lasiet tālāk un uzziniet, kādi tie ir! 

 

Visa centrā – gultas

Guļamistabas galvenā funkcija ir iekļauta tās nosaukumā, tāpēc nevienam nav pārsteigums, ka tā, galvenokārt, tiek izmantota spēku atgūšanai. Tieši šī iemesla dēļ jāpievērš īpaša uzmanība gultai un matracim, uz kura Jūs guļat, lai miegs būtu pilnvērtīgs un nebūtu jāsatraucas par iespējamu slimību rašanos vai aizkaitināmību, mostoties no rītiem. Izvēloties gultu, jāatceras, ka:

  • vispirms jāizvēlas matracis, pēc tam – gultas rāmis. Matrači ir vairāku cietību un materiālu, kas izgatavoti, lai apmierinātu visu cilvēku vēlmes. Pirms gultas rāmja iegādes ir jāzina matrača izmēri, nedrīkst veidoties sprauga starp matraci un gultas malu, tāpēc ieteicams gultu iegādāties tikai pēc matrača;

  • gulta pirms iegādes noteikti ir jāiemēģina. Tas novērsīs nevēlamu sajūtu rašanos, ja gadīsies pirmoreiz gultu iemēģināt tikai pēc tās iegādes, jo jau pirmajā reizē, gultā ieguļoties, katram ir skaidrs, vai tā būs piemērota viņam vai, nē;

  • parametriem ir nozīme. Pieņemts gultu izvēlēties augstumā no 45 līdz 55 cm, tomēr jaunieši parasti izvēlas zemāku novietojumu, bet gados vecāki cilvēki augstāku, jo tā katram ir ērtāk. Gultas platumi arī ir dažādi – jaunietim piemērota būs 140 cm plata gulta, bet pārim sākot no 160 cm. Protams, ja Jūsu sapnis vienmēr ir bijusi liela, plaša gulta, kurā sagulēt iespējams pat līdz 4 cilvēkiem, tad kāpēc gan neizvēlēties šādu variantu?

Kad gultas un matrača izvēle ir veikta, jāturpina guļamistabas iekārtošana.

Toņu gammas daudzveidība

Ne mazāk svarīgs faktors veiksmīgas guļamistabas iekārtošanai ir toņu izvēle. Dizaineriem vienmēr zināms, kas izskatās vislabāk kopā, bet kā ar cilvēkiem, kuri vēlas iekārtot interjeru paši, bet zināšanu par krāsu saderību nav? Tad der ieklausīties speciālistu ieteikumos, jo ir svarīgi, lai tieši guļamistabā izvēlētās krāsas harmonizētu ar tās saimnieku. Turpiniet lasīt un uzziniet, kādi toņi ir vēlami, bet no kādiem vajadzētu izvairīties!

Pasteļtoņi un izteikti vēsie toņi

Tie ir vispiemērotākie guļamistabas iekārtošanā, jo radīs miera un relaksācijas sajūtu, kas guļamistabā ir svarīgs noteikums:

  • maigs zilais tonis lieliski palīdzēs atslābināties pēc garās darba dienas un noņems emocionālo spriedzi. Šī krāsa arī optiski palielina telpu, kas radīs priekšrocību guļamistabās ar mazu platību. Tomēr zilo krāsu neiesaka izmantot pārlieku daudz gadījumos, ja istaba novietota ar skatu uz ziemeļiem, jo tā pati par sevi rada vēsuma sajūtu;

  • zaļā krāsa piešķirs svaigumu un dzīvīgumu, tā noder gadījumos, ja ikdienu pavadāt rutīnā un, atnākot mājās, vēlaties iegūt jaunas vēsmas un enerģiju.

Siltie toņi

To izmantošana guļamistabās ir nepieciešama, lai radītu možumu un uzlabotu garastāvokli, tomēr tos neiesaka lietot kā pamattoņus, bet gan izmantot tieši detaļu akcentēšanai:

  • dzeltens tonis tiek uzskatīts par pārmaiņu un laimes krāsu un labi saskan ar citiem toņiem. Lieliski derēs, ja istaba atrodas ziemeļu pusē, jo ienesīs košākas krāsas drūmajā, saules neapspīdētajā pusē.

  • piemērota krāsa guļamistabas iekārtošanā ir arī balta, taču, izvēloties to, jābūt uzmanīgiem ar materiāla izvēli. Svarīgi, lai to varētu viegli kopt;

Uzmanieties no lillā, pelēkā un brūnā

Ieteicams izvairīties no lillā, pelēkās un brūnās krāsas izmantošanas lielos daudzumos. Lillā krāsa ietekmē cilvēku dažādi:

  • tā stimulē garīgo darbību, tādējādi neļaujot smadzenēm atpūsties;

  • veicina spilgtu sapņu veidošanos, rada noguruma sajūtu pamostoties.

Pelēkie un brūnie toņi tiek uzskatīti par nomācošiem, taču lieliski der kā akcents guļamistabas iekārtojumā.

 

Sarkanā krāsa guļamistabā

Ar to jābūt uzmanīgiem. Lai arī tā ir kaislības krāsa un nereti šķiet, ka ir piemērotākā guļamistabas interjerā, tā var:

  • veicināt arī nevēlamu emocionālu pacēlumu;

  • radīt nogurumu;

  • būt pārlieku uzmācīga.

Atcerieties, ka ekspertu ieteikumi nav attiecināmi uz visiem cilvēkiem, un, ja Jums, šķiet, ka guļamistabas interjeram vispiemērotākā būs, piemēram, pelēkā krāsa, vadieties pēc saviem ieskatiem, jo tajā vērtīgās miega stundas pavadīsiet Jūs, nevis dizaineri!

Interjera elementi pēc Jūsu ieskatiem

Lai iekārtotu mājīgu guļamistabu, jāizvēlas atbilstoši priekšmeti, kas to veidos atbilstoši Jūsu vēlmēm un patikai. Svarīgs ir:

  1. telpas apgaismojums. Guļamistabai piestāv izkliedēta un ne pārāk spilgta gaisma. Papildus pamatapgaismojumam var novietot arī galda lampas uz nakstsskapīšiem pie gultas, tomēr, ja nav nepieciešamības, bez tā var iztikt;

  2. skapis. Ja guļamistaba ir liela, nereti labākais variants ir iebūvējamais skapis, kas nav izvirzīts uz āru un nepievērš lieku uzmanību. Papildus pie gultas var novietot naktsskapīšus, uz kuriem pirms gulētiešanas uzlikt grāmatu, modinātāju vai telefonu un ūdens glāzi;

  3. grīdas segums. Guļamistaba ir vieta, kur grīdas segums ir īpaši svarīgs, tam jābūt patīkamam Jūsu pēdām.

Pieskaņojiet gultu interjeram!

Pie Lonas iespējams iegādāties dažādu krāsu un veidu gultu konstrukcijas un matračus, tādējādi radot iespēju katram atrast sev piemērotāko. Tās būs lielisks variants arī Jūsu guļamistabai, jo:

  • ir tik plašā krāsu gammā, ka būs iespējams veidot interjeru no maigākajiem līdz pat košākajiem un krāsainākajiem toņiem;

  • tiek ražotas no augstas kvalitātes materiāla, vadoties pēc darbinieku īpaši izstrādātajiem dizainiem, kas piešķir tām unikalitāti;

  • iederēsies gan mazākās, gan lielākās telpās, jo iegādāties iespējams četru izmēru gultu rāmjus.

Atcerieties, ka patīkams un pilnvērtīgs miegs ir atslēga uz Jūsu veselību.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 3 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē