Izsludina iepirkumu jaunā Liepājas cietuma pārprojektēšanai un būvniecībai Ziņas

Izsludina iepirkumu jaunā Liepājas cietuma pārprojektēšanai un būvniecībai

Otrdiena, 9 oktobrī, 2018

VAS Tiesu namu aģentūra (TNA) atkārtoti izsludinājusi atklātu konkursu jaunā Liepājas cietuma pārprojektēšanai, autoruzraudzībai un būvniecībai, kas paredz būvniecības apjomu samazinājumu salīdzinājumā ar sākotnējo būvprojektu. Liepājas cietums būs pirmā ieslodzījuma vieta, kas no jauna tiks uzbūvēta Latvijā pēc neatkarības atgūšanas, un to iecerēts pabeigt līdz 2023. gada 31. martam.

Valdība 2017. gada 8. septembra sēdē nolēma atlikt Liepājas cietuma būvniecības procesu līdz 2020. gadam. Lai samazinātu būvizmaksas, TNA kā konkursa organizētājs sadarbībā ar Ieslodzījumu vietu pārvaldi vienojās par izmaiņām būvprojektā, kuras iespējams veikt, saglabājot ēkas funkcionalitātes, drošības un ekspluatācijas efektivitātes prasības.

Santa Sausiņa, TNA valdes locekle: “Ceram, ka Liepājas cietuma projekta apjomu pārskatīšana un design&build metodes izmantošana, apvienojot vienā iepirkumā projektēšanu, autoruzraudzību un būvniecību, ļaus izvairīties no iespējamām papildu izmaksām būvdarbu veikšanas laikā, gan arī nodrošināt kvalitatīvu būvdarbu izpildi, prasot no uzvarētāja pilnu atbildību par projekta būvniecības realizēšanu.”

Interesentiem piedāvājumi jāiesniedz līdz šā gada 14. decembrim. Paralēli projektēšanas, autoruzraudzības un būvniecības konkursam jau oktobrī tiks izsludināts arī atklāts konkurss būvniecības darbu būvuzraudzībai. Visus piedāvājumus iecerēts izvērtēt līdz nākamā gada 1. martam. Atbilstoši valdības uzdevumam, pēc iepirkumu rezultātu apkopošanas par jaunā cietuma kopējām būvniecības izmaksām, tiks sagatavots ziņojums Ministru kabinetam. Ja valdība atbalstīs nepieciešamā finansējuma piešķiršanu, tiks noslēgts līgums ar iepirkuma uzvarētāju.

Jaunā Liepājas cietuma projekts paredz vairākas inovācijas, kas līdz šim nav bijušas Latvijas cietumu sistēmā, bet jau ir kļuvušas par objektīvi pamatotu prasību, plānojot investīcijas jaunu cietumu izbūvē citur Eiropā. Piemēram, visas dzīvojamo korpusu dzelzsbetona sienas tiks būvētas ar papildu antiradioviļņu metāla sietu, kas bloķē mobilos sakarus un nodrošina ieslodzīto izolāciju, tiks izvietotas infrasarkanās videokameras un ieviesta kameru durvju slēdzeņu tālvadība, kas dod iespēju samazināt apsardzes darbinieku skaitu. Tāpat šajā cietumā būs nepieciešams mazāk apsargu pateicoties labi pārdomātam sargposteņu izvietojumam, savukārt cietuma telpu izvietojums izslēgs kontaktu iespējamību ieslodzīto starpā viņu pārvietošanas laikā.

Pateicoties mūsdienu prasībām atbilstošas cietuma infrastruktūras izveidei, būs iespējams īstenot efektīvāku sodu izpildi – veiksmīgu ieslodzīto resocializāciju, lai veicinātu sekmīgu atgriešanos sabiedrībā, tādējādi mazinot recidīvu un nodrošinot sabiedrības drošību kopumā.

Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilpst 8 dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 m², kopējais apbūves laukums – 64 053,7 m², kopējā

telpu platība - 51 092 m² (sākotnēji – 51 407,4 m²). Komplekss atradīsies 5,6 km attālumā no Liepājas centra. Kā viens no galvenajiem faktoriem cietuma projektēšanā tika izvirzīta gan ieslodzīto, gan arī darbinieku drošība. Cietumu kompleksā ietilps ieslodzīto dzīvojamie korpusi. Jaunajā cietumā ir īpaši piedomāts pie ieslodzīto resocializācijas un nodarbinātības iespējām, paredzēts plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, kā arī izglītības centrs ieslodzīto apmācībām.

Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma nolikumu izstrādājusi TNA sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Ieslodzījuma vietu pārvaldi, Latvijas Būvinženieru savienību un ZAB Sorainen Latvijas biroju. Sākotnējo Liepājas cietuma būvprojekta izstrādi uzraudzīja Igaunijas Valsts nekustamo īpašumu aģentūra, kura īstenojusi jau vairākus līdzīgus cietumu projektus Igaunijā pēc valsts neatkarības atgūšanas.

Būvniecības procesa īstenošanu un uzraudzību LR Tieslietu ministrija deleģējusi VAS Tiesu namu aģentūra, kas tehniski nodrošina un organizē iepirkumu. Savukārt cietuma izbūvei nepieciešamās prasības nosaka Ieslodzījuma lietu pārvalde, kas arī būs faktiskais jaunā cietuma lietotājs. Gala lēmumu par projekta realizāciju pieņem Ministru kabinets.

Liepājas cietums ir pirmā ieslodzījuma vieta, kuru Latvija būvēs pēc valsts neatkarības atgūšanas. Cietuma komplekss atradīsies Liepājā, Alsungas ielā 29. Projekts paredz 1200 ieslodzīto izvietošanu, īstenojot jauna līmeņa resocializācijas programmu ieslodzīto izglītošanai un integrēšanai sabiedrībā. Paredzēts, ka jaunajā cietuma kompleksā strādās vairāk nekā 400 darbinieku.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē