Septembra vidū atklās rekonstruēto Siguldas novada Kultūras centru Ziņas

Septembra vidū atklās rekonstruēto Siguldas novada Kultūras centru

Piektdiena, 24 augustā, 2018

No 14. līdz 16.septembrim ar aizraujošu un daudzpusīgu programmu tiks atklāts Siguldas novada Kultūras centrs, kura pārbūve vairāk nekā astoņu miljonu eiro apmērā noslēdzās šā gada augustā.

Siguldas novada pašvaldība vēsta, ka ēkas svinīgā atklāšana notiks 14.septembrī plkst.20.30, kad uz īpašas āra skatuves pie Siguldas novada Kultūras centra uzstāsies etno mūzikas grupa “Tautumeitas” un klasiskās mūzikas huligānu grupa “DAGAMBA”. Klātesošos sagaida vēl arī citi pārsteigumi. Pēc muzikālās programmas, kas norisināsies ēkas priekšpagalmā, līdz pat plkst.1.00 naktī ikviens būs aicināts doties iepazīšanās nakts ekskursijās pārbūvētajā ēkā.

Sestdien, 15. septembrī, no plkst.9.00 līdz 12.00 notiks Siguldas novada Kultūras centra apskates ekskursijas, kuru laikā ikviens īpašu gidu pavadībā varēs izstaigāt vietas, kas ikdienā pasākumu apmeklētājiem nebūs pieejamas – aizkulises, tērpu un rekvizītu noliktavas, grimētavas un mēģinājumu zāles.

Savukārt plkst.12.00 teritorijā pie Siguldas novada Kultūras centra tiks atklāts novadnieka, latviešu profesionālās tēlniecības pamatlicēja Teodora Zaļkalna skulpturālais portrets, kas vairākus gadus atradās pie Latvijas Mākslas akadēmijas. Pieminekļa autors ir Teodora Zaļkalna skolnieks Ojārs Siliņš, un izcilā tēlnieka portrets veidots 1986.gadā.

Teodora Zaļkalna (dzimuša Grīnberga) dzīve cieši saistīta ar Siguldu – tēlnieks dzimis 1876.gada 30.novembrī Allažu pagasta mājās “Zaļais Kalns”. Siguldā apskatāmi trīs Teodora Zaļkalna radītie darbi – Ata Kronvalda piemineklis Siguldas pils kompleksā, Alfrēda Kalniņa skulpturālais portrets Mākslu skolā “Baltais flīģelis” un piemineklis Dainu tēvam Krišjānim Baronam.

Līdztekus skulpturālā portreta atklāšanai, Siguldas novada Kultūras centra izstāžu zālē tiks atklāta Turaidas muzejrezervāta sagatavotā izstāde “Teodors Zaļkalns”.

Sestdien plkst.18.00 Siguldas novada Kultūras centra lielajā zālē sāksies Maestro Raimonda Paula koncerts “Pie tevis, Gauja, tavā elpā”, kurā piedalīsies Ginta Krievkalna, Mārtiņš Ruskis, Kristīna Zaharova un Dainis Skutelis, kā arī novada amatiermākslas kolektīvi.

Svētdien, 16. septembrī, uz kultūras centru tiek aicinātas ģimenes ar bērniem. Mazie novadnieki kinozālē varēs baudīt bezmaksas multfilmu seansus, līdzdarboties aizraujošās radošās un izzinošās nodarbēs. Savukārt plkst.14.00 sāksies XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētkos un XVI Deju svētkos novērtētais Andra un Reiņa Sējānu radītais oriģināldarbs, bērnu vokālo ansambļu muzikālais uzvedums “Vilkam tāda dvēselīt’”. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus, kas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo.

Pašvaldībā atgādina, pēc veiktās ēkas pārbūves Siguldas novada Kultūras centrs ieguvis plašas, mūsdienīgas un funkcionālas telpas un, pateicoties oriģinālam dizaina risinājumam, veiksmīgi iekļaujas Siguldas pilsētvidē – arhitekts Aldis Polis ēkas fasādē izmantojis dekoratīvus fasādes paneļus, kuru apdruka veidota pēc devona perioda smilšakmens atsegumu fotoattēliem no Velnalas klintīm Siguldā.

Pārbūvētajā ēkā izveidotas četras īpaši pielāgotas mēģinājumu telpas orķestra, kora un dejotāju vajadzībām, kuras būs pieejamas novada amatiermākslas kolektīviem. Pārbūvētajā ēkā ir izcila akustika ar mazu reverberācijas laiku, kas lieliski piemērota koncertiem ar apskaņošanu un ļaus veikt augstvērtīgus audio ierakstus vai pat tiešraides no kultūras notikumiem.

Tāpat visās zālēs ir uzstādīti augstas izšķirtspējas video projektori, bet lielā zāle ir īpaši pielāgota pasākumiem, kuriem nepieciešamas sarežģītas dekorācijas – skatuve ir padziļināta, aprīkota ar paceļamām konstrukcijām un profesionālām skatuves gaismām. Ar kvalitatīviem tehnoloģiskajiem risinājumiem atjaunota arī bijusī kino zāle, kurā varēs norisināties mazākas formas koncerti, izrādes vai kino seansi.

Domājot par energoefektivitāti, būve ir aprīkota ar ēkas vadības sistēmu, kas automātiski regulē un vada ventilācijas, apkures, apgaismojuma un kondicionēšanas iekārtas. Izmantojot šo tehnoloģiju, ir iespējams nozīmīgākos enerģijas patērētājus – aukstuma staciju, siltummezglu, ventilācijas agregātus – regulēt atbilstoši pieprasījumam, būtiski palielinot ēkas energoefektivitātes līmeni.

Biļetes uz Siguldas novada Kultūras centra pasākumiem pieejamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un Siguldas novada Kultūras centra kasē Raiņa ielā 3. Biļešu tirdzniecības kase no 3. septembra līdz Kultūras centra atklāšanai būs pieejama Tūrisma informācijas centra telpās Ausekļa ielā 6.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē