Globuss apskatāms, bet nav gatavs Ziņas

Globuss apskatāms, bet nav gatavs

Piektdiena, 20 jūlijā, 2018

Jūrmalas parkā, starp rotaļlaukumu un Jūrmalas ielu, novietots grozāms globuss – lode divu metru diametrā. Tas piesaista parka apmeklētāju uzmanību, tomēr šis vides objekts vēl nav pavisam gatavs – pastāstīja uzņēmējs, SIA "NPK Expert" valdes priekšsēdētājs Ģirts Cēlājs. Tuvākajās nedēļās uzņēmums paziņošot, kad būs globusa atklāšana.

Pašlaik lodi var aplūkot, pagrozīt. Lai saskatītu Eiropu un Latviju, mazliet jāpakāpjas – arī to var. Taču uzņēmējs iecerējis, ka šis vides objekts būs interaktīvs tādā veidā, ka, uzspiežot ar pirkstu uz globusa kādās noteiktās vietās, uz blakus novietotā stenda izgaismosies Liepājas uzņēmumu – lielāko eksportētāju – vārdi. Tādā veidā ikvienam globusa aplūkotājam radīsies priekšstats par pilsētas uzņēmumu devumu pasaules tirgos. Objekts tā arī saucas – "Pasaule Liepājā – Liepāja pasaulē". Tomēr pašlaik vēl ekrāns, kurā būs jāparādās firmu vārdiem, noslēpts plēves ietinumos. Cik eksportējošo uzņēmumu šādi tiks parādīts? Ģ. Cēlājs minēja skaitli – ap 75, bet precīzi tas, šķiet, vēl nav skaidrs. Taču viņš vēlas parādīt, ka pasaulē ir ļoti maz valstu, uz kurām Liepājas uzņēmumi neeksportē neko. Pēc ieceres, šeit būtu jāparādās ne tikai ražotāju starptautiskajiem panākumiem, bet arī liepājnieku starptautiskajiem panākumiem kultūrā un sportā.

Ar globusa ideju uzņēmējs nāca klajā pilsētas domē 2016. gada pavasarī, toreiz solot, ka globuss būs gatavs jau divu mēnešu laikā. Tagad Ģ. Cēlājs "Kurzemes Vārdam" sacīja, ka tā izveidošana aizkavējusies, jo tik viegli nevarēja atrast meistaru, kurš spētu izpildīt uzņēmēja ieceri. Zemeslode pārtaisīta trīs reizes. "Tādas sfēras Latvijā neviens nevar uzbūvēt," sacīja Ģ. Cēlājs. Objekta detaļas arī nākušas pāri puspasaulei – no Taivanas, Ķīnas, Amerikas.

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 15 dienu portālā
Bija online 07 aprīlī 18:12
Meklētājs būvniecības nozarē